Petzval LomoAmigo: Lomokev

Çoğunuz İngiltere’nin en üretken analog fotoğrafçılarından biri olan Lomokev’in adını duymuşsunuzdur. Brighton’da yaşayan Lomokev güvenilir LC-A’sı ile çekim yapmayı çok seviyor ve işleri farklı projelerde ve dergilerde yayınlandı. Lomokev’e bir Petzval lens ödünç verdik ve onu nelerin heyecanlandırdığını sorduk. İşte, İngiltere menşeli fotoğrafçıyla yaptığımız röportaj ve fantastik fotoğrafları!

Fotoğraflar:LomoKev

Bize biraz kendinden bahseder misin? Fotoğrafçılığa nasıl başladın?

İlk fotoğraf makinemi, 1996’da okuduğum üniversitedeki sanat derslerine başladığımda aldım. Fotoğrafçılık okumadım ama hep keyif aldım ve kendime özel bir şey olarak gördüğüm için hiç bir görev haline gelmedi benim için. 1998’de LC-A’mı aldığımda her şey değişti! O zamanlar Lomography sadece Actionsampler ve orijinal LC-A’ları satıyordu ama sahne hep LC-A’nındı. Fotoğrafa bakış açım değişti, fotoğrafçılığı çok da ciddiye almamam gerektiğini öğrendim. Bana yaratıcılık özgürlüğü sağladı. Her yere yanımda götürebiliyordum ve götürdüm de. Düşük ışık koşullarında bile kullanabilmek her şeyi değiştirdi. Şu an düşününce komik geliyor aslında, 1998’de bütçen dahilinde, kotunun cebine sığacak boyutlarda, iyi bir makine bakıyorsan, çok da fazla seçeneğin yoktu. Günümüzde cep telefonlarının yaygınlığını düşününce, o yıllarda kompakt dijital fotoğraf makinelerinin olmayışı ve ancak 2003’te popülerleşmeye başlamaları garip bir durum.

Fotoğraflar:LomoKev

Yeni Petzval lens ile çekim yapmak nasıldı?

Eğlenceli ve biraz uğraştırıcı, çünkü modern dijital fotoğraf makineleri manuel odaklama konusunda çok da iyi değiller. Bu ise, çok hızlı fotoğraflar çekmek yerine, yavaşlayıp, fotoğrafını çektiğin öğe ile iletişime geçmene olanak sunuyor. En çok sevdiğim yönü, insanların çok ilgisini çekiyor bu lens. İşlerimin bir kısmında sokakta insanların portrelerini çekiyorum. Londra’da yaşayan bir insan için 5D ve Canon L lens ile birinin yaklaşması çok normal bir durum artık. Ama altın rengi bir lensle yaklaştığında, bu lensin nasıl çalıştığını merak ediyorlar ve poz vermeye daha çok can atıyorlar.

Fotoğraflar:LomoKev

Analog fotoğrafçılıkta seni çeken şey ne?

Film, aynen Petzval’de olduğu gibi fotoğrafçılığı daha çok düşünüp yavaşlamanı sağlıyor. Dijital hem çok hızlı, hem de çöpe gidiyor. Fotoğraf çekip insanlara göstermeyi çok seviyorum ama aradaki süreç, işleme ve düzenleme beni çok sıkıyor. Dijital fotoğrafların sorunu, fotoğraf çekerken minik bir ekrandan ne çektiğine bakabiliyorsun ama bu hiç bir zaman karşındaki sahne kadar heyecan verici olmuyor. 6 cm’lik bir ekrandaki görüntü asla gerçek hayat kadar heyecan verici olamaz. Film fotoğrafçılığında ise, fotoğraflarını görmek için beklemen gerekiyor ve sonunda gördüğünde, sana o anı hatırlatıp, çok daha keyifli, nostaljik bir tepki vermeni sağlıyor.

Fotoğraflar:LomoKev

Dijital fotoğraflarda, görüntüyü nasıl işleyeceğine karar vermen gerekiyor ve bu süreç dijital raw dosya ile başlıyor. Dijital çekerken çok daha fazla fotoğraf çekiyorum ve fotoğraf çekerken, bunları işlemek için bilgisayar başında harcayacağım zamanı düşünmek beni rahatsız ediyor. Filmle bu hiç öyle olmuyor. Son işin nasıl görünmesini istiyorsam ona göre bir film tercih ediyorum. Film banyosunu yaptırdığın yer, ne yaptığını biliyorsa zaten fotoğrafların doğru taranıyor. Filmlerimin taranmış halini elime aldığımda sadece tozları temizliyorum ve fotoğraflarım hazır oluyor.

Fotoğraflar:LomoKev

Sence mükemmel portre nasıl olmalı?

Bu zor bir soru! Her tür portre fotoğrafını seviyorum, ister stüdyoda, ister sokakta çekilmiş olsun. Seni içine çekip, öğe hakkında bir merak uyandıran portreleri çok seviyorum. Böyle diyorum ama soruları cevapsız bırakmayı sevmem, o yüzden bence portrenin yanında her zaman bir yazı olmalı, kim, nerede, neden… Biraz arka planı görmeyi seviyorum!

Fotoğraflar:LomoKev

Fotoğrafçılık kariyerinde zor anlar oldu mu?

Fotoğraftan para kazanmak kendi başına zorlu bir durum. Son 10 yılda, fotoğrafçıların eski işlerinden kazandıkları parada ciddi bir düşüş oldu. Maalesef fotoğrafçılık sadece fotoğraf çekmekten ibaret değil, bir de işin olmalı. Bir de 1997’de bir parti sırasında fotoğrafını çektiğim biri beni Hastings iskelesinden aşağı atmakla tehdit etti.

Profesyonel fotoğrafçı olmak isteyenlere önerilerin neler olur?

Şahsi işler yapın, bir fotoğrafçı olarak yapabileceğiniz en önemli şey bu. Sitemde, beni öne çıkartan en iyi işlerimin hepsi şahsi olarak yaptığım projeler. Şahsi işler en tutkuyla yapacakların olacak ve seni benzer projelere yönlendirecek.

Renkli fotoğraflar Canon 5D Mark 3 ile çekildi.
Siyah ve beyaz fotoğraflar Canon EOS 1 ve Ilford Delta 3200 film (1600ASA ayarında) kullanılarak çekildi.

hannah_brown tarafından, 2014-11-29 tarihinde ve #insanlar #analogue-photography #camera-reviews #uk #lomography-gallery-store #analogue-cameras #lomokev #lomoamigo #35mm-films #120-films #petzval başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler