LomoAmigo: Lale Kardeş (The Ringo Jets) ve Diana Instant Fotoğrafları

The Ringo Jets üyelerinden Lale, bir süredir turnelere elinde Diana Instant Camera ile gidiyordu. Uzun süredir Lomografici olan ve birçok farklı analog fotoğraf makinesini deneyen Lale ile Diana Instant Camera ile yaşadığı maceraları da anlattığı tatlı bir sohbet gerçekleştirdik. Merak ediyorsan, okumaya devam et!

Fotoğraf: Lale Kardeş

Bize biraz kendinden ve The Ringo Jets’ten bahseder misin Lale?

The Ringo Jets, Tarkan, Deniz ve benden oluşuyor, Rock müzik yapıyoruz, ben davulcularıyım. Çok okul okudum, çoğu müzik hakkındaydı fakat arada resim yapmayı ve fotoğraf çekmeyi severim. Bunun haricinde marangozluk da yapmak isterdim ama yerim ve zamanım yok malesef.

Fotoğraflar: Lale Kardeş

Daha önce hiç analog fotoğraf makinesi kullandın mı, analog fotoğrafçılıkta seni çeken nedir?

Kullandım, küçükken şu ince uzun cep boy makinelerden vardı (Neon pembe, yaşasın 90’lar), çok severdim. Büyüyünce de ilk olarak Lomography’nin Fisheye’ına göz koydum. Ardından Çin malı oyuncak kameralarım oldu. Disderi tri-lens mesela, güzel oyuncaktır. Analog fotoğrafta beni ve sanırım ki herkesi çeken renk-doku-elde tutulabilirlik kombosu. Bir de çocukluğa dönüş isteği galiba.

Fotoğraflar: Lale Kardeş (Fisheye ve Disderi ile çekildi)

Başka analog eşya kullanıyor musun (Not defteri, Plak vs.)?

Çaldığım enstrümanın davul olduğunu düşünürsek, üstüne bir de plak dinlemek, plak toplamak, şarkı sözleri, çizimler vesaire bunlar için not defteri kullanmak ve analog kameralarım da dahil olunca sanki analog bir hayatım varmış gibi hissediyorum ama sonra aklıma iPhone kullandığım gerçeği geliyor.

Fotoğraflarınızı Diana Instant Camera ile çektin. Diana Instant Camera’yı iki kelime ile tanımlasan?

Çok klas.

Peki, çektiklerin arasında en çok beğendiğin fotoğrafın?

Çift pozlama yaparak çektiğim birkaç tane Venedik fotoğrafı var, onları seviyorum. Bir de çocukların fotoğrafları var, onlar değerli, ileride tiplerine bakar gülerim.

Fotoğraflar: Lale Kardeş
Fotoğraflar: Lale Kardeş

Spring of War şarkınızın biraz da politik mesaj içeren klibinde, bizim minik Fisheye Baby’miz de yer aldı. Bu nasıl oldu?

Klibin reklam bölümü, menejerimiz Reha’nın (Öztunalı) evinin mutfağında çekildi. Fisheye Baby de kendisine ait, demek ki grupça seviyoruz bu işleri.

The Ringo Jets olarak geçen yıl Record Store Day’de ilk plağınızın deneme kaydını dinlediniz, bu nasıl bir deneyimdi?

Tüyler ürpertici, mide ağrıtıcı, el ayak soğutan bir deneyimdi. Nasıl heyecanlandıysam artık.

Plak kayıtlarına devam edecek misiniz?

Tabii ki!

Fotoğraflar: Lale Kardeş

Yaz ayları yoğun turne programlarıyla geçti, kış planlarını neler?

Geçtiğimiz eylül yeni bir EP kaydettik, Mart gibi çıkar diye düşünüyoruz. Ayrıca Ocak ayında İstanbul dışında bir yere kapanıp bahar-yaz gibi kaydetmeyi düşündüğümüz ikinci albümün parçalarını düzenleyeceğiz. Mart ayında da uzunca bir Fransa turnesi var, şimdilik kesin olanlar bunlar.

Şu anda en çok nerede, ne yapıyor olmak isterdin?

Şu an tekrar turnede olmak isterdim. Hep konser vermek, hep gezmek. Daha iyi bir kombinasyon aklıma gelmiyor.

Fotoğraflar: Lale Kardeş

Popüler kültüre ait figürlerden en çok kimin fotoğrafını çekmek isterdin?

Sanırım insan çekmeye elim o kadar gitmiyor, sağı solu çekmeyi daha çok seviyorum. İlla bir kişi olacaksa da Phil Lynott (Thin Lizzy) derim. Çok acayip bir duruşu vardı adamın.

Fotoğraflar: Lale Kardeş

Diana Instant Camera kullanmak isteyenlere önerilerin neler olur?

Fazla kullanım seçeneği olan bir fotoğraf makinesi olmasından dolayı, biraz araştırma yapmalarını önerebilirim. Şipşak makinelerde anladığım kadarıyla, ışık, mesafe ve flaş ayarı daha önemli. Fakat elinizi korkak alıştırmayın, en fazla iki poz sonra ana hatları çözmüş oluyorsunuz. Kullanması çok zevkli bir makine!

Bu keyifli röportaj için çok teşekkür ederiz Lale!

The Ringo Jets hakkında daha fazla bilgi için, websitelerini ziyaret edebilir, onları twitter, Facebook, Instagram ya da Youtube'dan takip edebilirsin!

nural tarafından, 2015-01-15 tarihinde ve #insanlar #diana #lomoamigo #muzik #coklu-pozlama #sipsak-fotografcilik #lale-kardes #the-ringo-jets başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler