Film Deneyleri: Caffenol ile Film Banyosu

5

Hayattaki tuhaf ve güzel şeyler hep “neden” sorusuna, “neden olmasın” cevabını verebildiğimiz anlarda gerçekleşiyor. En azından benim için öyle. Kahveyle film banyo etmek, (hem de renkli bir negatif!) benim için işte böyle bir an sonucu ortaya çıkan bir deneyim oldu.


Birçoğumuz, hazır satın alınabilen kimyasallar dışında, elimizin altında bulunan pek çok malzemeyle siyah beyaz film banyosu yapılabileceğini biliyoruz. Bu yol hem daha ucuz hem de daha çevreci. Ve kendi çektiğiniz bir makarayı banyo etmenin verdiği analog keyfi tarif etmek imkansız! Ben ise sınırları biraz daha zorlamayı tercih ettim: Siyah beyaz geliştiricisi ile renkli negatif film banyo etmek.

İnternette biraz araştırdığın zaman, değişik filmler ve değişik etkiler için farklı oranda karışımlar ve farklı banyo süreleri ile tavsiyeler olduğunu göreceksin. Sen de benim gibi aklına yatan birini seçerek işe başlayabilirsin.

Kullandığım malzemeler;
* Film Yıkama Tankı
* Makas
* Kahve (9 tatlı kaşığı)
* Çamaşır sodası (4,5 tatlı kaşığı)
* C Vitamini (1 tatlı kaşığı)
* 480 ml su
* Ölçülü kaplar
* Ilford Rapid Fixer

Krediler: sallyzucco

20 derecedeki 480 ml suyu üç eşit parçaya bölüp her birine kahve, soda ve C vitamini koyup iyice karıştırarak çözündürüyoruz. Suyun sıcaklığından (ya da soğukluğundan) dolayı malzemelerin iyice çözünmesi zaman alıyor. Bu işlem tamamlanınca büyükçe bir kaba hepsini dolduruyoruz ve o muhteşem kokunun tadını çıkarıyoruz.

Filmi spirale geçirmek ve tanka yerleştirmek başlarda oldukça eziyetli olabiliyor, o yüzden işe girişmeden önce bol bol pratik yapmakta fayda var. Filmi mutlak karanlıkta spirale takıp, tankın kapağaını kapattıktan sonra yıkama işlemine başlayabilirsin. İlk önce, tankı yine 20 derecedeki suyla doldurup çalkalamadan çevirme hareketi yaparak (ajite ederek) bir dakika boyunca filmi ön yıkamaya alıyoruz. Bu işlem bitince tankı boşaltıyoruz.

Daha sonra hazırladığımız geliştirici karışımını tanka koyup bir dakika boyunca çevirme işlemi uyguluyor ve bir dakika sona erince, yıkama süresi bitene kadar her bir dakikada üç kere çevirerek geliştirme aşamasını tamamlıyoruz. Daha sonra geliştiriciyi boşaltıp, hiç kahve kalıntısı kalmayana kadar filmi yıkıyoruz. Film tamamen temizlenince, bire dört oranında sulandırdığımız fixerı tanka alıp 4 ya da 5 dakika boyunca çeviriyoruz. Fixer pek çok defa kullanılabiliyor, o yüzden bir kaba alıp saklayabilirsin. Sabitleme işlemi de sona erdiğinde, tankın içindeki filmi iki kere suyla yıkayıp, üçüncüde bir miktar el sabunu ya da bulaşık deterjanı ekleyerek duruluyoruz.

Artık filmi tanktan çıkarıp, üzerinde kahve vs, kalmışsa muslukta son bir kez yıkayabilirsin. Bu da bittikten sonra parmaklarımızın arasında kaydırarak sularını süzüp kuruması için asıyoruz. Altına birkaç mandal takarak düz bir biçimde kurumasını sağlayabilirsin.

İlk filmimin geliştirme süresini (biraz da çekinerek) 18 dakika tutmuştum ama sonuçlar korktuğumun aksine biraz az pozlanmış çıktı. Ben de bunun üzerine geliştirme süresini 25 dakikaya çıkardım. Bunun üzerine ve sanırım renkli filmin emülsiyonunun da etkisiyle, panchromatic filmleri andıran bir sonuç ortaya çıktı.

Krediler: sallyzucco

Hala farklı fimlerle farklı oranlar deniyor ve olasılıkların sonsuzluğu karşısında büyüleniyorum. Bu hissi tatmak ve Lomography’yi damarlarında yaşamak için sen de filmlerini kendin banyo etmeye başlayabilirsin!

sallyzucco tarafından, 2015-06-03 tarihinde ve #donanım #dersler #lifestyle #tipster #caffenol #film-banyosu #istenilen-yazilar #film-deneyleri başlığında yazıldı.

5 Yorum

  1. seymaeminetamer
    seymaeminetamer ·

    Çok faydalı bir makale olmuş. Teşekkürler. Daha evvel www.lomography.com.tr/magazine/200052-evde-film-banyosu-alt… 'de bir makaleyle anlatılmıştı. Ben de merak ediyordum. renkli negatif filmlerde uygulayan biri var mı diye. Peki ya filmin renkli çıkmasını istiyorsak. yukarıdaki formülden farklı olarak ne yapmamız gerekiyor. Yardımcı olabilir misin ? @sallyzucco :)

  2. sallyzucco
    sallyzucco ·

    @seymaeminetamer Yorumun için çok teşekkürler :) Renkli film banyosu ayrı bir süreç gerektiriyor ve bildiğim kadarıyla maalesef ev yapımı malzemeler kullanarak yapabileceğimiz bir alternatifi yok :(

  3. seymaeminetamer
    seymaeminetamer ·

    Çok üzücü.. Belki Lomography Türkiye ekibi bir gün bir workshop düzenler ve renkli film banyosunu öğretebilir :) @nural

  4. nural
    nural ·

    @seymaeminetamer @sallyzucco siz isteyin, tabii ki yaparız :) bir karanlık oda planımız var, umarım hayata geçirebiliriz :) bildiğim kadarıyla, renkli filmler sadece kimyasalla yıkandığında doğru sonuç alınıyor ama süreç siyah & beyaz ile aynı, hatta şahsi fikrim daha kolay olduğu yönünde :)

  5. seymaeminetamer
    seymaeminetamer ·

    @nural En kısa zamanda bir etkinlik bekliyoruz o halde :D

Daha İlginç Makaleler