LomoAmigo: Berrak Tuna La Sardina ile Çekim Yapıyor

Bu ayki LomoAmigo’muz berraque.com’un sevgili sahibi Berrak Tuna! Berrak, Lomography’nin sevilen fotoğraf makinelerinden La Sardina Czar modelini denedi ve bizimle sıcacık yaz fotoğraflarını ve La Sardina deneyimini paylaştı paylaştı.

Merhaba Berrak! Lomography topluluğuna kendini tanıtır mısın?

Merhaba, İzmir’de doğdum ve büyüdüm, Ege Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum. 18 yaşımdan beri çalışıyorum. Freelance çevirmenlikten, Dışişleri Bakanlığı’ndan Philip Morris International’a kadar birçok yerde çalıştım fakat gönlümü yine freelance’liğe kaptırdım. Sosyal medya danışmanlığı ve yönetimi yapıyorum, bir yandan kendi bloğumla ilgileniyorum. Ayrıca ablamla aile mesleğimizi devam ettirdiğimiz Muditā Arts & Crafts isimli bir vitray ve restorasyon atölyemiz ve dükkanımız var. Heyecandan uzattım da uzattım. Sanırım bu kadar.

Severek takip ettiğimiz bir blog sayfan var. Bize biraz berraque.com’dan bahseder misin? Neler bulabiliriz orada?

Blog sayfamda genellikle beni bulursunuz. Kendimi ifade etmeden ve deneyip beğendiğim, beğenmediğim şeyleri paylaşmadan duramıyorum. Paylaştıklarım arasında, denediğim bir yemek tarifinden, gittiğim bir dükkana, okuduğum kitaplardan, ucuz bir göz kaleminin performansına, pahalı bir teknolojik alete kadar birçok şey var. Orada zaman zaman da günlük olarak kullanıp çektiğim fotoğrafları paylaşıyorum. Mesela en son bilinçakışımsı bir ‘İzmir’linin İstanbul’a taşınma kaosu’ yazısı yazdım. Okuduğum zaman benim bile hala kafam karışıyor.

La Sardina Czar fotoğraf makinesi ile olan deneyimin nasıldı?

La Sardina Czar ile çok tatlı anılar edindik, dürüst olmak gerekirse ben analog fotoğraf çekimi işinden pek anlamıyorum ve yaktığım film sayısı yan sekiz civarında. Bu dediğim külüstür Smena Symbol fotoğraf makinem için geçerli, neyse ki La Sardina film takımı ve kullanım adına kullanıcı dostu bir bebek, filmlerimden fire vermemişim. Analog çekmeyi seviyorum çünkü ne çıkacağını asla bilmiyorum. Fotoğraflara baktığımda, telefondan çektiklerimden farklı olarak ‘aa evet bu da olmuştu’ demek hoşuma gidiyor.

La Sardina’nın en çok hangi özelliğini sevdin?

En sevdiğim özelliği kesinlikle renkli flaşlar ve multiple exposure tuşu.

Şimdiye kadar çektiğin fotoğrafların arasında en sevdiğin hangisi oldu ve neden?

En sevdiğim fotoğraflar, Picasso’nun close-up fotoğrafı (bir sonraki soruda bahsettiğim) ve İstanbul’dan tatile gelen arkadaşımın Foça’da çektiğim fotoğrafı. Gerçekten kaostan huzura geçişi gözünün atarında görebiliyorum bu fotoğrafta. Bir de annemin yazlıkta çektiğim çoklu pozlanmış fotoğrafı çok hoşuma gidiyor. O da tam İzmir’li orta yaşlıların yazlıkçı emekli durumunu özetler nitelikte.

La Sardina’yı kullanırken başına gelen ilginç bir durum ya da eğlenceli bir hikaye oldu mu?

Arabada yan yana otururken, köpeğim Picasso’nun şu fotoğrafını çekmem sonrası lensi yalaması gerçekten komik bir andı.

Eğer fotoğraflarının bir arka plan müziği olsaydı, listende hangi şarkılar yer alırdı? (beş şarkı, isimleri ve sanatçıları ile lütfen)

Kings of Convenience – Me Inside You (çoklu pozlamalar için gelsin.)
Blur – Coffee & TV
The Shins – Sleeping Lessons
Air – So Light Was Her Footfall
Polaris – Summerbaby

Bonussuz olmaz;
Allah-Las – I Cannot Lie

Şu anda en çok nerede, ne yapıyor olmak isterdin?
Şu an bulunduğum yerden şikayetçi olmamakla birlikte, pek uzun zamandır gitmek istediğim Tayland’dta sokak yemeklerini deniyor olmaya hayır demezdim.

Popüler kültüre ait figürlerden en çok kimin fotoğrafını çekmek isterdin?
Rahmetlilerden Simone De Beauvoir ve Sartre ikilisini çekmek isterdim, hayatta olanlardan ise Roisin Murphy, Kim Gordon, Bülent Ersoy ve David Bowie diyorum.

Deneyimlerini paylaştığın için teşekkürler Berrak!

Berrak Tuna hakkında daha fazlasını öğrenmek için, onu Facebook, Twitter, Instagram hesaplarından takip edebilir ve Blog sayfasına göz atabilirsin.

merveengin tarafından, 2015-09-21 tarihinde ve #insanlar #istanbul #turkey #lomoamigo #la-sardina #la-sardina-czar #berrak-tuna başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler