Yönetmen Papajay ile Söyleşi

Papajay, 2013 LomoKino Festivali’ne katılmış olan ve Hong Kong’ta yaşayan bir yönetmen. Filmlerini analog çekme ustası olan Papajay, projelerinde Super 8 ve Super 16 kameralar kullanıyor. Bu seferki projesinde film yapımı için çok benzersiz olan LomoChrome Purple 16mm Sinema Filmini kullandı.

İsim: Papajay
Firma: Papajay Pictures
Film: LomoChrome Purple 16mm Film

Papajay tarafından LomoChrome Purple 16mm Film çekilen ilk film.

Neden filmlerinde 16mm ve 8mm filmleri kullanıyorsun?

Filmin banyolanmasını beklemekten keyif alıyorum. Sonuçları çekimden hemen sonra göremediğim için, filmleri Japonya’ya gönderip, geri gelmelerini en az 6 gün beklemem gerekiyor. Her seferinde filmlerim kaybolacak diye korkuyorum. En ilginç şeylerden biri, filmlerim sonunda hazır olup görüntülere baktığımda, aklımdan geçenin, yarattığımla aynı olup olmadığını anlıyorum. Analog yöntemlerle film ve fotoğraf çekmekten asla vazgeçemem çünkü bunların dokusu asla dijital yöntemlerle yaratılamıyor. O nedenle, film asla ikinci plana atılmamalı.

Lomography’nin 16mm film üretmeye başladığını duyduğundaki ilk tepkin ne oldu?

Hemen nereden satın alıp, nerede banyo yaptırabileceğimi öğrenmek istedim. Super 8 ve Super 16 kullanırken en büyük sıkıntı film banyosu yaptıracak yer bulmak. Dünyada, Hong Kong hariç, bu filmleri yıkayabilen yer sayısı çok az. Ayrıca 16mm en sevdiğim film formatlarından biri, o nedenle çok heyecanlandım.

LomoChrome Purple 16mm Film diğer kullandığın 16mm filmlerden ne yönlerden farklı?

En büyük fark rengi. Diğer filmler, bu filmde olduğu gibi yeşil rengi mora çevirmeyi başaramıyor. Bu inanılmaz bir etki.

LomoChrome Purple 16mm Film kullanarak çektiğin filmin hikayesini bizimle paylaşabilir misin?

Açıkçası, daha önceki film çekim deneyimlerimden çok farklı değildi. Ancak, kullandığım, 1970’lerden kalma kamera ile biraz sıkıntı yaşadım. Kamera hala çalışıyor mu? Pilleri sağlam mı? En çok dikkat etmem gereken doğru zamanlamayı seçmek oldu. Bu proje için akşam üstü saatlerini tercih ettim. Çekim sorunsuz bir şekilde geçti.

Seni LomoChrome Purple 16mm Film kullanmaya teşvik eden ne oldu?

Filmin sadece formatı bile beni onu kullanmaya ikna etmek için yeterliydi. Filmin kutusunu açınca ortaya yayılan koku ya da filmin çekim yaparken çıkarttığı ses beni çok heyecanlandırıyor. Dijital bir makinede de aynı sesi yaratabilirsiniz, ama neden gerçeğini kullanmayayım ki? Film beni her seferinde şaşırtmayı başarıyor.

LomoChrome Purple 16mm Filmi gelecekteki projelerinde de kullanmayı düşünür müsün?

Evet, tabii ki! Keşke Lomography bu film formatının yıkamasını da yapsa.

Bize gelecek projelerinden ve planlarından bahseder misin?

Umarım LomoChrome Purple 16mm Film’i ve diğer Lomography filmlerini farklı markalar ve firmalarla yaptığım ortak çalışmalarda da kullanma şansım olur. Bu filmi, çok özel anları kaydederken kullanmayı umuyorum.


Sen de deneysel 16mm sinema filmlerine vintage bir hava katmak ister misin? Lomochrome Purple 16mm Film yumuşak morlardan, zengin zümrüt yeşillerine kayan renk değişimleri yaratıyor. Çok sınırlı sayıda üretildi, o nedenle sen ya da tanıdığın biri 16mm filmi seviyorsanız, stokları doldurmanın tam zamanı! Hemen sipariş ver!

kasim-lks tarafından, 2016-02-22 tarihinde ve #insanlar #videolar #lomoamigo başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler