Dagerreyotipi Akromatik 2.9/64 Sanat Lensi ile İlk İzlenimler: Aloysius Lim

Konserlerdeki hızlı ama önemli anları yakalamak için koşturmadığında, Aloysius Lim düğünlerdeki anıları ve kırılgan sahneleri ölümsüzleştiriyor. Bu işlerin ikisi de çok fazla zaman istiyor; hızlı düşünüp, hızlı hareket etmek zorundasınız. Dagerreyotipi Akromatik Lensi test etmek için bunlardan çok farklı bir deneyim ve ona, bir adım geri atıp, biraz yavaşlaması için olanak sundu. BU küçük röportajda, Lomography’e lens ile olan deneyiminden bahsetti.

Bu lensin inanılmaz bir tarihi var, o yüzden çağrıştırma oyununu oynayalım. Dagerreyotipi Akromatik 2.9/64 Sanat Lensini ilk gördüğünde aklına ne geldi? Tasarımıyla ilgili en özel şey ne sence?

Paketi açıp, lensi ilk kez gördüğümde aklımdan geçen “Wow” oldu. Baktığımda, Petzval lensi andırdığını gördüm. Petzval lens ile çok güzel fotoğraflar yarattım ve bu lensin de benzer etkide, ilginç sonuçlar yaratacağından emindim. Lensi ilk görüşümü temsil edecek tek bir kelime bulmam gerekirse, bu sanırım “bokeh” olacaktır. Lens elime aldığımda çok sağlam ve iyi hissettirdi, ağırlığının çok iyi olduğunu düşündüm. İlk etapta ağır olduğunu düşünmüş olsam da, makineme taktığımda öyle hissetmediğimi fark ettim. Lensin odaklama halkası, manuel odaklama yapılan lenslere benziyor, Petzval’in odaklama ise bir topuzu çevirerek yapılıyor. Dagerreyotipi Sanat Lensi, bir bakıma vintage, eski usul odaklama yapılan bir lens gibi görünüyor ve bu da harika!

Dagerreyotipi Sanat Lensi fotoğraflarına özel bir görüntü ekledi mi?

Dagerreyotipi Sanat Lensi fotoğraflarıma farklı bir etki getirdi. Daha rüyamsı ve malenkolik bir etkisi oldu. İlk çekimlerini Singapurlu müzik gurubu In Each Hand A Cutlass’in kulisinde, konser öncesinde yaptım. Çok rastlantı oldu, onlar da ben bu lensi test ederken, işin içine girmiş oldular. Dagerreyotipi Saat Lensi’ni kuliste kullanmak biraz zor oldu çünkü az bir alanımız vardı ve etraftaki eşyalar, lensin tam potansiyelini ortaya çıkarmak için uygun değillerdi. İlk çektiğim kareler beni üzse de, lensin kendini göstereceği işler çekemediğimi biliyordum. Grup sahneye çıkınca, lensin tam olarak neler yapabildiğini gördüm ve çok havalı fotoğraflar çekmeyi başardım.

Bu lens Lomography’nin deneysellik geleneğinin bir parçası. Lensi kullanarak denediğin özel efektler oldu mu?

Lensi ile birlikte gelen farklı diyafram plakalarını denedim. Toplamda 12 tane vardı ama hepsini tek tek denemem mümkün olmamasına rağmen, en azından yarısını denedim diyebilirim. Her plaka, bir öncekine göre biraz daha farklı bir etki yaratıyor ve sanırım diyebilirim ki, en sevdiklerim, yıldız şeklinde bokeh yaratan Aquarelle plakalar. Sekiz yaşındaki kızım ona Güneş plakası diyor. Bazı durumlarda lensin ışık yansıttığı da oldu, bu da kesinlikle özel bir sonuç almamı sağladı.

Senin fotoğrafçılık ihtiyaçlarını düşünürsen, Dagerreyotipi Sanat Lensi’nin en iyi özelliği nedir?

Bu lensin en sevdiğim özelliği sanırım Aquarelle ya da Lumière diyafram plakalarının yarattığı bokeh etkisinin, rüyamsı yumuşak odak ile birleşmesi.

Dagerreyotipi Sanat Lensi, Lomography’nin diğer Sanat Lensleri’nden ne açıdan farklı?

Dagerreyotipi Sanat Lensi, özel diyafram plakaları ile kullanıldığında, farklı şekillerde bokeh ve çok baştan çıkarıcı yumuşak odaklı sonuçlar veriyor. Ancak, yumuşak odaklı fotoğraflar çekmek istemiyorsan, doğru plakaları tercih ederek, çok keskin görüntüler de elde edebilirsin.

Neden özel bir lens kullanırsın?

Özel bir lens kullanarak, direkt makinenle özel etkiler içeren sonuçlar çekip, bilgisayarda düzenleme için çok daha az zaman harcıyorsun. Zaman kazanarak çok daha fazla fotoğraf çekebilirsin! Ayrıca, Photoshop programı ile yaratmanın imkansız olduğu etkiler var ve makinenle elde ettiğin sonuçlar her zaman çok daha tatmin edici.

Biraz da tekniğe girelim. İlk kez kullanacak birine ne önerirsin?

İlk etapta lensin nasıl çalıştığını görmek için standart bir diyafram plakası ve f/4 gibi bir değer tercih edebilirsin. Bunun sonrasında farklı diyaframları kullanıp deneyselleşmek mümkün!


Aloysius Lim ve işleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için websitesini ziyaret edebilirsin.

Sanatçının teşekkürleri:
In Each Hand A Cutlass
Inch Chua, büyük bir Lomography hayranı ve yakın zamandaki albümlerinin birinde Lomography Singapur’un desteğiyle, Lomo etkilerini yansıttı.


Dagerreyotipi Akromatik 2.9/64 Sanat Lensi, uzun zaman önce kaybolmuş olan bir estetikten esinlenilerek tasarlandı ve rüyamsı, ruhani fotoğrafların geri dönüşünü yansıtıyor. Dünyanın ilk fotografik optiğinin yenilenen hali olan Dagerreyotipi Akromatik Lens, 21. Yüzyılın teknolojik rahatlığını,19. yüzyıl resimlerinin seçkin karakteristik ile birleştiriyor. Lomography Sanat Lensleri Ailesi’nin kullanışlı ruhunu yansıtan bu özel el yapımı optik, Canon EF ve Nikon F bayonetli makinelerle uyumlu ve benzersiz Lumière ve Aquarelle Diyafram Plakaları ile hem ipeksi, yumuşak odaklı detaylara, hem de keskin, belirgin görüntülere olanak sunuyor.

Hayal etmeye cesaret et ve 21. yüzyıl fotoğraflarına Fransız Romantizmi ve Empresyonizminin yumuşak atmosferini getirmek için bizi Kickstarter projemizde destekle!

2016-04-22 #donanım #haberler #insanlar #lomoamigo

Daha İlginç Makaleler