LomoAmigo: Müjgan Afra Özceylan

Fotoğraf çekmenin küçüklüğünden beri hayatının bir parçası olduğunu söyleyen, Dijital ve Film Fotoğrafçılığı ile ilgilenen Müjgan Afra Özceylan yeni LomoAmigo’muz oldu. Diana F+ ve Canon A1 ile çektiği fotoğrafları ve kendisiyle yaptığımız röportajı merak ediyorsan okumaya devam et!

Fotoğraflar Müjgan Afra Özceylan tarafından Canon A1 ve Diana F+ ile çekildi

İsim: Müjgan Afra Özceylan
Ülke: Türkiye
Meslek: Hukuk Öğrencisi ve Fotoğrafçı

Merhaba Müjgan, lütfen Lomography Topluluğu’na kendinden biraz bahseder misin?
Merhaba, 20 yaşındayım ve İstanbul’da yaşıyorum. Hukuk 2. sınıf öğrencisiyim, aynı zamanda butik bir ajansta birkaç marka için görsel içerik üretiyorum; Kuzguncuk’ta çok güzel ofiste çalışarak. Bunun yanında Dubai, Paris, Los Angeles gibi dünyanın birçok yerinden dergi ile freelance fotoğrafçı olarak çalışıyorum. Benim için bir hobi olarak başlayan fotoğrafçılık instagramla ulaştığım kitleyle çok farklı, hayal bile edemeyeceğim bir boyut aldı diyebilirim.

Fotoğraflar Müjgan Afra Özceylan tarafından Diana F+ ile çekildi

Fotoğraf çekmeye nasıl başladın? İlk çektiğin fotoğrafı hatırlıyor musun?
Fotoğraf küçüklüğümden beri hayatımın bir parçasıydı. Babamın analog makine koleksiyonu hepimizin ilgisini çekmiş olacak ki; abim fotoğraf makinelerinin parçalarını sökerdi, benim bir lensi kırıp özür dilemek için babama resim çizmişliğim var. İlk deklanşöre bastığımda muhtemelen 5-6 yaşındaydım, ailecek çıktığımız gezide bizimkilerin fotoğrafını çekmiştim daha doğrusu yüzde yetmiş gökyüzünü. Herhalde bulutlar ve ağaçların karmaşık dalları daha çok ilgimi çekmişti. :)

Fotoğraflar Müjgan Afra Özceylan tarafından Diana F+ ile çekildi

Çekimlerinde analog fotoğraf makineleri kullanıyorsun. Neden film ile çekim yapmayı tercih ediyorsun?
Çocukluğumda çok kurcaladığım makineler evin bir köşesinde duruyordu öylece. İtiraf etmem gerekirse ilk başlarda sadece fotoğraflarım için kompozisyon oluştururken kullanıyordum. Daha sonra kafama dank etti ve o yaz arabayla çıktığımız Karadeniz turunda yalnızca analog fotoğraf makinesi ile çekim yaptım. Kafamıza esen her yerde durduk, ne çektiğimi görememem cabasıydı. İstanbul’a döndüğümüzde 5 film bitirmiştim ve filmleri banyo ettirdiğimde fotoğraflara aşık oldum. Renkleri, dokusu, derinliği beni çok etkiledi; vizörden bakarken bile kendimi bambaşka bir dünyada, masal aleminde gibi hissediyorum ben.

Fotoğraflar Müjgan Afra Özceylan tarafından Diana F+ ile çekildi

Diana F+ ile çekim yapmak nasıldı?
Analog makine kullanmama rağmen çok enteresan bir deneyimdi benim için. Lomography dünyası hep çok ilgi çekici geliyordu bana ama adım atamamıştım bir türlü. Alıştığım kalıpların dışına çıktığımı söyleyebilirim sanırım; etkileyici renkler, vinyetli görüntüler, fotoğrafa sızan ışık hüzmeleri…

Diana F+’yı 3 kelime ile nasıl tanımlarsın?
Etkileyici, HAFİF, duyumsal.

Fotoğraflar Müjgan Afra Özceylan tarafından Diana F+ ile çekildi

Çektiklerin arasında en çok hangi fotoğrafı sevdin? Neden?
Sanırım en çok Burgazada’da üst üste pozlama yaptığım bu fotoğrafı sevdim: gölgeler, ağaç dalları, atın figürü. Benim için çok farklı hisleri barındıran bir fotoğraf oldu bu; huzur ve karmaşa, yaşam ve ölüm…

Fotoğraflar Müjgan Afra Özceylan tarafından Diana F+ ile çekildi

Eğer fotoğraflarının bir arka plan müziği olsaydı, listende hangi şarkılar yer alırdı? (beş şarkı, isimleri ve sanatçıları ile lütfen)
Bu neredeyse her hafta değişse de :)
Fade into you – Mazzy Star
Hiding Tonight – Alex Turner
Sunny Road – Emiliana Torrini
Mexico – The Staves
The Morning After – Meg Myers

Yeni projelerin var mı?
Seyahat odaklı birçok proje var önümde. Fotoğraf çekmeyi de seyahatlerden bağımsız düşünemez olduğum için artık ikisi hep bir arada ilerliyor diyebilirim. Bir de siyah beyaz fimlerle ilgili bir proje var kafamda, İstanbul’a bir süre sadece siyah beyaz filmlerle bakmak istiyorum.

Fotoğraflar Müjgan Afra Özceylan tarafından Canon A1 ile çekildi

Yeni ya da gelecek Diana F+ kullanıcıları için tavsiyelerin var mı?
En büyük tavsiyem hiçbir tavsiyeye ihtiyaçları olmadığı. Lomography zaten çok özgür bir dünya, önemli olan keyif alabilmek, sokaktaki herkesin elinizdeki makineye hayret eden gözlerle bakması ve sempati duyarak poz vermesi, fotoğrafları beklerkenki heyecan. Gerisi teferruat.

Fotoğraflar Müjgan Afra Özceylan tarafından Canon A1 ile çekildi

Lomography Türkiye ekibi olarak bize zaman ayırdığın için teşekkür ederiz.

Lomography’nin en beğenilen fotoğraf makinelerinden biri olan Diana F+ modellerini incelemek için buraya bakabilirsin.

haleozdemir tarafından, 2016-05-27 tarihinde ve #insanlar başlığında yazıldı.

Bahsedilen Ürün

Lomography Diana F+

Lomography Diana F+

Diana F+ 120 format ile zamansız ve dramatik çek. Çarpıcı, yumuşak odaklı fotoğraflar oluştur ve tatlı lenslerle kişiselleştir hatta instant back ile ek efekt ve esneklik ekle.

Daha İlginç Makaleler