LomoAmigo: Nilipek.

1

Kalbimiz kadar tertemiz La Sardina DIY'i inanılmaz tatlı ses tonu, ukulelesinin neşeli tıngırtıları ve doğal tarzıyla gönüllerimizde taht kurup şarkıları mırıldanan Nilipek.'e hem tasarlaması hem de fotoğraflar çekmesi için verdik; kendisi LomoAmigo’muz oldu ve birazcık sohbet ettik.

Haftanın Evi seçmemizle birlikte kim olduğunu farkedip çok mutlu olduğumuz Nilipek., zaten uzunca süredir analog fotoğraf çeken biri ve kendisini LomoEv'inde de bahsettiği gibi “Bulduğu her analog fotoğraf makinesini deneyen biri” olarak tanımlıyor.

Krediler: aysegulnazcan

Merhaba Nilipek, Lomography Topluluğu’na biraz kendinden bahseder misin?

Selamlar! Çoğunlukla kendi şarkılarını, bazen de başkalarının şarkılarını söyleyen, arada boş bulduğu yerlere bir şeyler çizen, yetişkinliği pek sevmeyen ama çocuk da olamayan bir insanım. Sanırım böyle özetlenebilir:)

Nilipek ile yeni tanışanlar ya da tanışacak olanlar için yaptığın müziği biraz anlatır mısın?

Yaptığımız müzik çok değişken olabiliyor, şarkının anlattığı olaya, duyguya, ya da bizim şımarıklığımıza göre. Yani fazlasıyla akustik ve bir tek şey daha eklense rahatsızlık yaratacak sadelikte şarkı da var, katman katman, aşama aşama delirdiğimiz şarkı da. Ama müzik nereye giderse gitsin ben üzerine sakin sakin söylüyorum, o bölüm değişmiyor. Çok bağırabilen bir insan değilim.

Krediler: aysegulnazcan

Fotoğraf çekmeye nasıl başladın? İlk çektiğin fotoğrafı hatırlıyor musun?

Ortaokuldan itibaren sanırım, eve alınan makinelerin kontrolü genelde bende olmaya başlamıştı. İlk çektiğim fotoğrafı hatırlamıyorum, ama benim için fotoğraf çekme adına iki önemli olay vardı; lise birinci sınıfa başlamadan yaz boyu bir dükkanda ücretsiz çalıştım, babamlar da karşılığında bana küçük dijital bir makine aldı, lise boyunca elimde o makinayla dolaştım. Bir de üniversitede çok yakın bir dostum fotoğraf makinasını bana ödünç verip konserlere sokmuştu beni, fotoğraf çekmem için, o da başka bir başlangıç oldu bana.

Çekimlerinde analog fotoğraf makineleri kullanıyorsun. Neden film ile çekim yapmayı tercih ediyorsun?

Analog makine kullanmaya babamın ajansında kullandığı eski SLR makinesini deneyerek başladım, aslında tamamen o dönem dijital bir SLR alacak param olmadığı için. Sonrasında fotoğrafa ilgi duyduğumu gören babaannem bana dedemin eski makinesini verdi, derken teyzemden başka bir makine çıktı, derken kirada kaldığım evde başka bir makine buldum, derken her makinenin farklı renkleri, çektiğim karede öne çıkardığı farklı duyguları olduğunu fark ettim. Analog makineler ile uğraşmak bir koleksiyona dönüştü, her yerden makine toplamaya başladım.

Krediler: aysegulnazcan

La Sardina ile çekim yapmak nasıldı?

Çok eğlenceli! İnsan ayar yapmaya alıştıysa başta bir afallıyor, ama sonrasında gördüklerini düşünmeden çekmeye başlıyor.

La Sardina kullanırken hiç başına eğlenceli ve ilginç bir durum geldi mi?

İnsanlar genel olarak La Sardina’yı, özellikle üzerini hunharca boyadığım makineyi görünce şaşırıp laf atıyorlar, ne olduğunu öğrenmeye çalışıyorlar. Aslında farklı insanlarla diyalog kurmak için çok iyi oluyor. Bir göl kenarında müthiş sevimli bir köpeği çekiyordum, sonra kafamı kaldırdım ve omzunda dev tele lensli bir dijital makina olan sahibi elimdeki makineyi gösterip ‘Gerçek bir uzay kamerası’ dedi. ‘Asıl uzay sizde’ dedim, sonrasında baya muhabbet ettik.

Krediler: aysegulnazcan

La Sardina’yı üç kelime ile nasıl tanımlarsın?

Renkli, hızlı, mutlu

Krediler: aysegulnazcan

Çektiklerin arasında en çok hangi fotoğrafı seviyorsun, neden?

İskelede çektiğim, önünde FREE MUSIC yazan sokak müzisyeninin fotoğrafı. Çaldığı müzik çok güzeldi, kendine taktığı isim ‘wandering rabbit’ti ve aslında tek isteğim o anın ne kadar beni mutlu ettiğini bir yerlere (bu durumda La Sardina içindeki filme) sabitlemekti. Alışık olduğum bir makine olmadığı için fotoğraf çıkmayacak diye çok korktum, o korkudan sonra çıkınca daha da değer kazandı.

Krediler: aysegulnazcan

Gelecek dönemler için yeni projelerin var mı?

Var tabii ki, yeni şarkılar var, yorumlamak istediğim birkaç şarkı var, değişik değişik konserler, çizimler var. Ama aklıma gelenlerin ancak yüzde yirmisini yapabiliyorum genelde, geri kalanı ya fikrin yetersizliğinden ya da benim basiretimin bağlanmasından yok oluyor.

Şu anda en çok nerede, ne yapıyor olmak istersin?

Şu anda bir stüdyoda müzik yapıyor olmak, ya da müzik yapanlar arasında bulunmak isterim. İkisi de farklı mutlu ediyor.

Krediler: aysegulnazcan

Popüler kültüre ait figürlerden en çok kimin fotoğrafın ı çekmek istersin, neden?

Bizden biri olacaksa Cem Yılmaz ya da Özkan Uğur olabilir.

La Sardina DIY kullanıcıların için önerilerin var mı?

400 asa film candır:) Onun dışında düşünmeyin, çekin, ama flaşı açık unutmayın, ihtiyacınız olduğunda pilin bittiğini görünce üzülüyorsunuz.

Krediler: aysegulnazcan

Lomography Türkiye ekibi olarak bize zaman ayırdığın için teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim!

Krediler: aysegulnazcan

Nilipek.‘in çektiği diğer fotoğrafları görmek için LomoEvini ziyaret edebilirsin! Ayrıca Nilipek.’in Facebook, Instagram ve Twitter sayfalarını takip etmeyi unutma!

morlice tarafından, 2016-08-11 tarihinde ve #donanım #insanlar başlığında yazıldı.

Bahsedilen Ürün

Lomography La Sardina

Lomography La Sardina

Mütevazı bir sardalya konservesi gibi tasarlanan La Sardina, süper eğlenceli özelliklerle donatıldı. Standart 35mm film kullanıyor, geniş açılı lense sahip ve geri sarma kolu ile filmini istediğin zaman geri sarıp, zamanda geri dönüş yapabilirsin. Çok farklı tasarımları ile La Sardina sana bir okyanus dolusu analog olasılık sunacak.

Bir Yorum

  1. nural
    nural ·

    Eline, gözüne sağlık @aysegulnazcan <3

Daha İlginç Makaleler