Topluluk LomoAmigo'su: Can Tanrıseven ve Lomo'Instant Fotoğrafları

4

İsim: Can Tanrıseven
LomoEv: cantanriseven
Yer: İzmir, Türkiye
Instagram: can_tnrsvn
İnternet Sitesi: seyrphotos

Bize biraz kendinden ve neler yaptığından bahseder misin?

Kimya sektöründe çalışıyorum. Üniversite yıllarında ve daha sonrasında müzisyenlik yaptım. Gitar çalıyorum. King Kong Blues Band isimli bir grubumuz var. Hala çalmaya devam ediyoruz.

Yaklaşık olarak 10 senedir fotoğraf çekiyorum ama bunun ilk 3 senesi anı çekimi diyebilirim. Kendi siyah beyaz film ve kart banyo proseslerimi yapıyorum. Pinhole çekimler yapıyorum, ahşap pinhole kamera yapımına kadar gitti bu iş.

Daha sonrasında çeşitli karma sergilere katıldım. 2015’te fotoğraflarım İngiltere’deki analog fotoğraf dergisi Optiko Zine’da basıldı. En güncel olarak da Fotoistanbul 2016‘da çektiğim ve üzerine boyalarla çalıştığım instax/polaroid kartlardan oluşan “dadaizmir” adlı proje serim sergilendi.

Krediler: cantanriseven

Çok uzun süredir analog fotoğrafçılık ile ilgilendiğini biliyoruz. Seni analog fotoğrafçılıkla tanıştıran şey neydi? Ne zaman analog fotoğraf çekmeye başladın?

2006 yılıydı kompakt makinelerle anı fotoğrafı çekiyordum ve biraz daha iyi fotoğraf çekmek için DSLR bir kamera almak istiyordum. O dönemde iyi dijital fotoğraf makineleri çok pahalıydı. Yakın arkadaşım Erdem bana en manüelinden bir analog SLR makine verdi ve her şey böyle başladı. Daha sonra dijital denesem de istediğim tatmini alamadım ve analog devam ettim.

İlk fotoğraf makinen neydi, hatırlıyor musun?

İlk makinem Revue Flex TL 25 adlı bir SLR makine. Hatta pozometresi çalışmadığı için çeke çeke öğrendim diyebilirim. Bundan sonraki çekimlerimde de pozometreye hiç ihtiyaç duymadım. Analog makinelerde yaşanacak filmin yürümemesi, ışık alması, fazla pozlama, az pozlama gibi bütün sorunları yaşadım, zaman içinde kullana kullana öğrendim. Bu süreç bana çok iyi bir tecrübe oluşturdu.

Çok fazla fotoğraf makinen olduğunu biliyoruz! Hangisini daha çok zevk alarak kullanıyorsun, favorilerin hangileri?

1920’lerin körüklü makinelerinden TLR makinelere, rangefinderlara, SLR, kompakt makinelere kadar 20’ye yakın makinem var. Lomo LC-A ufak ve hafif olmasının da avantajıyla hep çantamda, özellikle sokak çekimleri için her an hazır bir vaziyette durmakta. Onun dışında 50-60’lı yılların kameralarına özel ilgim var. 2. favorim de 1954 model ilk SLR’lardan diyebileceğim leaf shutter mekanizmalı, Carl Zeiss Tessar lensli (zamanında dünyanın en keskin lensi olarak lanse edilmiş) Zeiss Ikon Contaflex. Şimdi de şipşak fotoğraf beni heyecanlandıran bir konu olduğu için son gözdem Lomo’Instant.

Krediler: cantanriseven

Yakın zamanda Lomo’Instant kullanmaya başladın ve farklı teknikleri kullanarak inanılmaz sonuçlar elde ettin. Lomo’Instant deneyimin nasıl oldu?

Ödünç kompakt bir şipşak kamerayla çekimler yapmıştım, sabit diyafram ve enstantanesi vardı ve flaş kapama modu yoktu, flaş gece-gündüz hep patlıyordu. Bu yüzden fotoğraflar istediğim gibi çıkmıyordu. Başta Lomo’Instant’a beni özellikle çeken şey 5 (f8, f11, f16, f22, f32) farklı diyafram değeri olması oldu, ayrıca çoklu pozlama ve bulb modu da daha farklı yaratıcı işler yapmak için gayet ideal fonksiyonları. Gündüz çekimlerinde hiç flaş kullanmıyorum, gece için de beyaz flaş yerine renkli flaş patlatmak fotoğrafa daha hoş bir hava katabiliyor.

Özellikle Splitzer ile çekim yapmayı sevdiğini fark ettik. Splitzer kullanırken nelere dikkat ediyorsun?

Splitzer’la genel olarak farklı bir zeminin üzerine farklı bir objeyi koymaya çalıştım. Sular altında kalmış Galata Kulesi fotoğrafım gibi. Bu da benim daha gerçeküstü, hatta daha sinematografik bir görüntü almamı sağladı. Bu tip splitzer çekimlerinde her iki yarıyı çekerken aynı ışıkta aynı diyafram değerlerinde çekmeye dikkat ediyorum.

Krediler: cantanriseven

Fotoğraf çekerken yaşadığın değişik bir anın var mı? En tuhaf, komik ya da en iyi Lomografik deneyimini paylaşır mısın?

Bağ evindeydik ve gece odaya pencereden baykuş girmişti. Fotoğraf makinemi hazırladım. O benden, ben de ondan korkuyordum. Pencereye doğru uçmaya başladı, tam üzerimden uçarken yaklaşık 1m mesafeden flaşlı bir fotoğrafını çektim, tek kare ve şans eseri doğru zamanmış çok iyi bir fotoğraf çıktı.

Krediler: cantanriseven

En sevdiğin fotoğraf olarak tanımladığın bir fotoğrafın var mı? Varsa, bizimle hikayesini paylaşır mısın?

Aslında hep yeni çektiğim işlere ve fotoğraflara bakmayı seviyorum. Ama şöyle bir hikayem var; 2010 yılında Kuşadası Doğanbey köyünü fotoğraflıyordum ve dijitale geçmeyi düşünüyordum. Yanımda bir DSLR makine, bir de analog Smena Symbol vardı. Dijital olarak 150-200 fotoğraf çekmiştim Smena ile de 3-4 kare çekmiştim. Smena ile çektiğim karelerden 1 tanesi çok iyi çıktı, hatta bir internet sitesinde haftanın fotoğrafı seçildi, dijital çektiklerimin neredeyse hepsi çöptü. O günden ve o fotoğraftan sonra bir daha hiç dijital çekim yapmadım.

Eğer fotoğraf makineni ve bir çuval dolusu filmi şu anda seninle birlikte, dünyanın herhangi bir yerine götürme şansın olsaydı nereye giderdin ve neden?

Dünyadan birçok yeri görmek ve fotoğraflamak isterim. Ama ilk başta kendi ülkemden başlamak isterim, şehir şehir de değil, detaylı köy köy Türkiye’yi gezmek ve fotoğraflamak isterim. Belki de bir kısmını gerçekleştirebileceğim de bir hayal. Gezi veya turistik fotoğraflar değil de, daha belgesel niteliğinde insanları yaşadığı yerlerde, yaptığı işleri daha sosyolojik bir açıdan inceleyip onlarla bir bağ kurarak çekmek istiyorum.

Fotoğrafların için kimden ya da nereden ilham alıyorsun?

Dinlediğim müziklerden, okuduklarımdan, arkadaşlarımdan, İzmir’den, İstanbul’dan, gezdiğim yerlerden, insanlardan, o anki ruh halime göre her şey ilham verebiliyor.

Lomo’Instant denemek isteyenlere ne önerirsin? Biraz tüyo verir misin?

Kullanmak isteyenlerin biraz manuel fotoğraf makinesi kullanma bilgisi olması faydalı olur. Instant fotoğraf çekmek isteyenlere öneririm. Anında karta görüntüyü almak çok keyifli bir şey. Ve bu dijital bir imaj değil analog bir imaj yani bir dokusu ve ruhu var. Özellikle yaratıcı işler yapmak isteyenler için çoklu pozlama modu çok değişik sonuçlar verebiliyor ve bunu kullanırken artı ve eksi pozlama yapabilmesi çok daha başarılı fotoğraflar çıkmasını sağlıyor. Ayrıca makro çekebilmesi şipşak bir makine için çok önemli. Makro çekim yapmak isteyenlere de öneririm.

nural tarafından, 2016-10-18 tarihinde ve #donanım #insanlar başlığında yazıldı.

Bahsedilen Ürün

Lomo'Instant

Lomo'Instant

Şipşak fotoğrafçılığın sınırlarını dünyanın en yaratıcı şipşak makine sistemi ile bir adım öteye taşı ve Lomo'Instant fotoğraf makinesine "merhaba" de! Lomo'Instant her yere yanında rahatlıkla taşıyabileceğin mükemmel boyutta. Her yerde ve herkesle anında paylaşabileceğin fantastik fotoğrafları, en yaratıcı şekilde çek.

4 Yorum

  1. nural
    nural ·

    Eline sağlık @cantanriseven :)

  2. cantanriseven
    cantanriseven ·

    🙏🙏☮️ @nural

  3. ozanmutludursun
    ozanmutludursun ·

    Gozune saglik Can 👏🏻

  4. cantanriseven
    cantanriseven ·

    teşekkürler Ozan ;) @ozanmutludursun

Daha İlginç Makaleler