Dagerreyotipi Akromatik 2.9/64 Sanat Lensi ile İlk İzlenimler: Capucine Fachot

Yazar ve fotoğrafçı olan Capucine Fachot yakın zamanda Dagerreyotipi Akromatik 2.9/64 Sanat Lensimiz ile çekimler yaptı. Aslen Fransız olup, şu an İstanbul'da yaşayan Capucine'in bu özel lens ile çektiği fotoğraf ve videolarla, sorularımıza verdiği samimi yanıtları merak ediyorsan, okumaya devam et.

Merhaba Capucine, topluluk üyelerimize ve okuyucularımıza kendinden biraz bahseder misin?

Merhaba topluluk ve yeni üyeler! Fotoğrafçılığı keşfimin ilk dönemlerinden beri çok uzun süredir Lomography kullanıcıyım, o yüzden gelişmelerin çoğunu kendimle özdeşleştiriyorum ve her zaman yarattığınız ürünlerden ve topluluğunuzla paylaştığınız mesajdan keyif alıyorum.

Fotoğrafçı ve yazarım. Kendimi, yaratıcı mesajlarla ifade etmeye çalışıyorum.

Fransız bir fotoğrafçısın ama şu an İstanbul’da yaşıyorsun. Buradaki deneyimin şu ana kadar nasıldı?

Yazın karşıma çıkan bir iş fırsatı sonucunda buraya geldim ve şehre aşık oldum. Klişe, burada gelip, şehri deneyimleyene kadar o kadar klişe ki. Burada kendimi evimde hissediyorum.

Hem film hem de dijital fotoğaf makineleri ile çekim yapıyorsun. Film fotoğrafçılığını farklı kılan nedir sence?

Ticari işlerimde dijital fotoğraf makineleri kullanıyorum. İş dışındaysa, video çekimleri haricinde DSLR’ımı elime neredeyse hiç almıyorum diyebilirim. Video benim yeni eğildiğim bir yön.

Film benim en gerçek görsel tutkularımın gerçekleşmesine olanak sunuyor. Her zaman karşımdaki olguların nasıl mükemmel olacağına dair bir hissim olur, film bunu yansıtmamı sağlıyor.

Bu lensin inanılmaz bir tarihi var, o yüzden çağrıştırma oyununu oynayalım. Dagerreyotipi Akromatik 2.9/64 Sanat Lensini ilk gördüğünde aklına ne geldi? Tasarımıyla ilgili en özel şey ne sence?

İlk anda emülsiyonun üzerinde yer alıp, film üzerine ışık etkisini yaratan gümüş parçacıkları düşündüm. Geçmiş, günümüz ve gelecek arasında sanki hiç bir sınır yokmuş gibi.

Lensin altın rengini andıran kaplamasını görünce şunu düşündüm: güzellik, fotoğrafçılık genç bir sanat olabilir, ama SANAT olarak görülmeli ve öyle olmalı.

Lomography’nin yaratıcılığından her zaman etkilendim. Bu kesinlikle sizin bir marka olarak topluluğunuzu mutlu etme isteğinizi ortaya koyuyor. Markaların para için değil de, insanların hayallerini gerçeğe dönüştürmek için bir şeyler yaratmasını seviyorum. Lensin üzerine plakalar takıp ışık efektleri yaratmak çok “geeky” – ve bununla mutlu olmak. Ve siz bunu gerçekleştirdiniz.

Nelerin fotoğrafları çektin ve hangi fotoğraf makinesini kullandın?

Lomography’nin ortaya koyduğunu topluluk fikrini takip ettim. Ve kendimi daha çok portre, arkadaş ve yoldan geçenlerin fotoğraflarını çekmeye koşullandırdım. Lensin altın rengi kesinlikle çok dikkat çekti ve çok muhteşem fırsatlar elde etmemi sağladı, özellikle bu videoda olduğu gibi:

Dagerreyotipi Sanat Lensi, fotoğraflarına özel bir etki getirdi mi? Bize fotoğraf çekiminden bahseder misin?

Öncelikle Bomontiada’daki ALT sanat galerisinde çekimler yaptım. Tasarım Bienali devam ediyordu ve bir sanatçının, bir odadaki ışıltılı perde üzerine, ışık projeksiyonu yaptığı bir enstalasyon vardı. Dagerreyotipi Lens’in yıldız etkili diyafram plakası çok etkileyici sonuçlar verdi. Bokeh tamamen küçük yıldızlara dönüştü ve sihir yarattık.

Bu lens, Lomography’nin deneysellik geleneğinin bir parçası. Bu lensi kullanırken denediğin özel efektler oldu mu?

Video çekerken odaklama ile oynayarak farklı etkiler yakaladım.

Senin fotoğrafçılık ihtiyaçlarını düşünürsen, Dagerreyotipi Sanat Lensi’nin en iyi özelliği nedir?

Geceleri sanki hayata geliyor. Her neon ışık, her sokak lambası farklı bir varlığa dönüşüyor. Etkinin yansıması ile sürreal ışıklar oluşuyor.

Neden özel bir lens kullanırsın?

Sanat yaratma aşkını canlandırmak için. Bu lens, video çekme isteğimi ne kadar arka planda bıraktığımı fark etmemi sağladı.

Biraz da tekniğe girelim. İlk kez kullanacak birine ne önerirsin?

Gece kullanın, arka plandan 2-3 metre uzaklaşın ve ışıklarla oynayın. Benim gibi bir DSLR ile kullandığınızda, ekranda live view ayarını tercih ederek daha da kolay kullanbilirsiniz.

Fotoğrafçılıkla ilgili gelecek planların nelerdir?

Yazarım ve fotoğrafçılık bültenim olan Copious Copy sayfasını ve arşivleme ihtiyacımı destekliyor. Gelecek planlarımda seyahat etmek, daha çok seyahat etmek ve aşık bir kalp var.

Capucine'in diğer işleri için websitesini ziyaret edebilir ve onu Instagram hesabından takip edebilirsin.

nural tarafından, 2016-12-16 tarihinde ve #videolar başlığında yazıldı.

Daguerreotype Achromat 2.9/64 Art Lens

Daguerreotype Achromat 2.9/64 Sanat Lensi Canon EF, Nikon F ya da Pentax K bayonetlerle (hem analog hem de dijital) uyumlu ve ara adaptörlerle çok daha fazla modelle birlikte kullanılabiliyor.

Daha İlginç Makaleler