Fotoğrafçı Engin Güneysu ile Saraybosna Serisi Üzerine

Fotoğrafçı Engin Güneysu ile Saraybosna fotoğrafları ve sıklıkla kullanmayı tercih ettiği panoramik Widelux F7 üzerine konuştuk. Bosna üzerine kitap projeleri olan Engin, bizimle çektiği fotoğrafları paylaştı.

Fotoğraf: Engin Güneysu

Engin merhaba, Lomography Dergisi’ne hoş geldin. Topluluğumuza kendini tanıtır mısın?

Merhaba hoş bulduk, öncelikle güzel davetiniz için çok teşekkür ederim.

Ben 1981 Samsun doğumluyum ve 27 yaşıma kadar bu şehirde yaşadım 2008 yılı Şubat ayından bu yana ise İstanbul’da Kadıköy semtinde ikamet ediyorum, son 10 yıl içinde fotoğraftan hayatımı kazandım, öncesinde ise çeşitli işler yaptım. Son 5 yıldır ise kurucu üyeliğini de yaptığım bir ajansımız var, adı Agence Le Journal. Bu ajansta aynı zamanda Atölyelerde yapmaktayız.

Fotoğrafçılıkla ilgili merakıma gelince 12-13 yaşlarımda başladı, fakat fotoğraf makinası edinmem 18 yaşımı buldu. Sonrasında ise kendimi geliştirdim ve halen geliştirmeye ve öğrenmeye devam ediyorum.

10 yılı aşkın bir fotoğrafçılık geçmişin var, fotoğrafçılık tutkun nasıl başladı?

Bu tutkum eskilere dayanıyor. İlkokul 5. Sınıf gibi harçlıklarımla aldığım çok ucuz bir fotoğraf makinası vardı bu makinayı edinip işi baya ciddiye alıp gün boyu fotoğraf çekmiştim ve babama tab ettirmesi için verdiğim ama bir şekilde hiç tab ettirilemeyen ve unutulan sonuçlarını göremediğim işler olarak kaldılar aklımda :) Tabii bu beni yıldırmadı, her fırsatta fotoğraf çekmeye devam ettim.

Fotoğraflar: Engin Güneysu

Hem dijital hem de analog makinelerle çalışıyorsun, analog fotoğrafçılığın senin için anlamı nedir?

Çok güzel bir soru :) Ben ticari işler çeken biriside olarak hız ve ekonomik olması için dijitali tercih ediyorum, bunun yanı sıra kişisel işlerim ve proje bazlı çalıştığım işlerde filmle çalışmayı tercih ediyorum. Sebebi ise film daha tutarlı ve sonuca beni daha emin adımlarla götüren bir işleyişi var ve bu konuda hiç yanılmadım. Bir kere şunu söyleyebilirim ki dijital sürecin üretimi kolay ve zahmetsiz olabilir, ama seçim ve özellikle birden fazla işi yan yana koyduğumuzdaki ortak bütünlüğü elde etmek için film çok daha avantajlı. Dijitalin parametreleri çok karmaşık ve özellikle bir proje çeken kişi için iş ciddi manada zor olabiliyor. Grensiz pürüzsüz ve muhteşem net fotoğraflar çıkıyor ortaya ama maalesef benim istediğim bu değil!

Bizimle paylaştığın seri Saraybosna fotoğraflarından oluşuyor. Bu seriyi bize biraz anlatır mısın?

Saraybosna benim için çok özel bir yer çocukluğumda savaşı tek kanallı tv’lerde izlerdik ve çok fazla anlam veremezdim, sadece çok yakınımızda olan şeyler olduğunu düşünüyordum o kadar. 2013 yılında ilk Saraybosna’ya gidip yaşanmışlığın izlerine tanıklık ettiğimde ve Bosna halkı ile iletişime geçtiğim o ilk günden bu güne diyaloğum bu halkla hep devam etti. Bosna üstüne iki ayrı kitap projem ve bir de yayınlanmayı bekleyen belgesel videom var. 2017'de 1 kitap ve belgeselimi yayınlamayı hedefliyorum, 2. ve renkli olan kitabın bir kısmını ise Widelux F7 kameram ile gerçekleştiriyorum, sizinle bu fotoğrafları paylaşmış olmaktan dolayı çok mutluyum.

Bu serideki fotoğraflar için panoramik bir makine olan Widelux F7’yi kullandın. Panoramik bir makineyi tercih etmenin sence fotoğraflar üzerinde özel bir etkisi oldu mu?

Panoramik fotoğraflar her zaman ilgimi çekmiştir ve 2 yıl önce edindiğim Widelux’u çalışmalarıma ciddi manada dahil ettim. Bosna'daki kitap projem ile ilgilide tereddüt ettiysem de tasarımcı arkadaşlarımla bu konuyu paylaştığımda gayet makul karşıladılar.

Fotoğraflar: Engin Güneysu

Analog çekimlerde özellikle tercih ettiğin makine ya da filmler var mı?

Ben çok fazla film ve makina ile çekim yaptım ama özellikle Lomo LC-A ile yaptığım çekimlerde pozitif bayat film ile çekip C41 banyosu yaptırdığım fotoğraflarımı çok beğeniyorum. Bu günlerde bu makina ile değil de daha çok Leica M6 ile çalışıyorum. Film olarak dediğim gibi bir çok filmle çalıştım fakat yakında 1 aylık bir Küba seyahati yapacağım ve bu seyahatimde kendime uygun bir Lomo üretimi filmle çalışmak istiyorum.

Bize önümüzdeki günlerde seni bekleyen projelerden de biraz bahseder misin?
25 Nisan 2017’de Küba ya gideceğim ve yaklaşık 1 ay bir çok şehrini gezmeyi planlıyorum. Bu seyahatimin tamamını neredeyse filmle çalışacağım, Leica M6 ve Widelux f7 ile alacağım sonuçları ben de merak ediyorum :) Bunun haricinde daha öncede bahsettiğim Bosna ile ilgili kitap projelerim devam ediyor.

Engin Güneysu hakkında daha fazla bilgi için websitesini ziyaret edebilir, onu Instagram ve Twitter hesaplarından takip edebilirsin.

nural tarafından, 2017-03-31 tarihinde ve başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler