Exposing Both Sides (EBS) Tekniği ile Filmin İki Yüzünü de Simetrik Pozlamak

10

Deneysellik adına bir şeyler yapmak istiyorsan Exposing Both Sides (EBS) tekniği tam sana göre olabilir. Biraz sabır ve aşırı dikkat sonucunda dünyayı farklı renklerde gör.

Kadıkoy-Karaköy vapur hattının müdavimi olarak, çektiğim şeylerden sıkılmaya başlayınca, aklıma önceden yapılmamış olabileceğini düşünerek, filmi tersten pozlamak gelmişti. Heyecanla arkadaşlarıma bu fikri anlatmaya çalışırken, aslında böyle bir tekniğin var olduğunu ve adının da Exposing Both Sides olduğunu duyunca, tekerleği baştan icat etmediğimi fark ettim. Hatta "EBS denince akla, hemen onun adı gelir: hodachrome, hodachrome, hodachrome!" dediler. Fotoğraflara bakınca, açıkçası gaza geldim ve "hodachrome'lardan Efe" olmak üzere bu teknik için biraz araştırmaya başladım.

Öncelikle hodachrome'un EBS ile Simetrik Fotoğraflar Çekmek adlı makalesinden başladım. Kendisi burada çoğu şeyi anlatmış olsa da, kendi tecrübelerimle birlikte bazı şeylerin üzerinden tekrardan geçmek istiyorum, zira çeşitli kilit noktalar var.

Filmi ters çevirdiğimizde bizi bekleyen şey, aslında kırmızı tonlarında fotoğraflar olacak. Bunun sebebi ise, filmin üzerindeki renk katmanları ve sıralaması. Filmin üzerinde üstten alta sırasıyla; yeşil, mavi ve kırmızı renk katmanları bulunuyor. Filmi ters çevirdiğimizde ise en üstte kırmızı, sonrasında mavi ve yeşil katmanlar geliyor; bu da tersten pozlanan filmle kırmızı tonlarında tatlı renkler elde etmemizi sağlıyor. Bu şekilde evde kendi redscale filmini de yapabilirsin.

EBS çekimine başlamadan önce, güvenilir bir fotoğraf makinesi ve çekim yapılacak yere göre filmi seçimi önemli rol oynuyor. Özellikle ISO değeri girilebilen bir makine çok daha iyi sonuçlar verecektir; çünkü film ters çevrildiğinde, filmin ISO değeri 2 stop düşüp, daha fazla ışığa ihtiyaç duyacak. Ben emektar LC-A'mı ve makinemde en yüksek ISO ayarı 400 olduğundan, film olarak Agfa Vista 400'ü seçtim. Filmi ters çevirdiğimde ise ISO 100 olacağından, açık hava çekimi için hala uygun.

Film ve makine seçiminden sonra, özellikle simetrik çekimler yapmak istiyorsan, kabaca nereleri dolaşmak isteyebileceğine dair bir plan yapmak çok işe yarıyor. Plan yaparken, her gün geçtiğim ve bildiğim yerleri düşünerek aklımdan bir rota çizdim. Böylece filmin ilk yüzünü bir günde, ters çevirdiğim yüzünü de başka bir günde bitirebildim.

Simetrik çekimler yapmak için, makinene uyumlu aksesuar olarak Splitzer kullanmak, işleri çok daha kolay hale getirebiliyor. Eğer Splitzer'ın yoksa veya makinene uymuyorsa üzülmek yok, siyah elektrik bandı var! Makinenin lensini tam ortadan, alt kısmını kapatacak şekilde, elektrik bantı yapıştırabilirsin. Kullandığım bantın saydamlığından şüphe ettiğimden, iki kat bantı üst üste yapıştırdım. Lensin alt kısmını kapatarak, filmin üst yarısını pozlamış olacağız.

Kabaca plan yaptıktan sonra, hazırsak artık filmimizi makinemize takabiliriz. Bu kısım çok önemli; çünkü ufak bir dikkatsizlikte, çektiğimiz pozlar, üst üste gelmeyip, karman çorman olabilir! Bu yüzden filmin üzerini işaretlemek için bir CD kalemi kolayca iş görüyor. Filmi makineye yerleştirmeden önce, sarma kolunun sonuna kadar sarılı olduğundan emin olup sonrasında filmi yerleştirip, dişlilerin oturduğu yeri işaretledim. Böylece filmi ters çevirdiğimde, işaretli yerden yerleştirip, herhangi bir kaymayı önlemiş oluyoruz. Bu aşamada, filmi benim sardığım gibi çok kısa tutma; çünkü filmi ters çevirdikten sonra (kullandığınız makinenin sarma mekanizmasına bağlı olarak), makineye yerleştirmek için filmin dilini kesmek zorunda kalabilirsin. Bu ilk denemem olduğundan, filmi ters çevirdiğimde filmin dilini kesmem gerektiğini, ancak filmi ters çevirdikten sonra anladım ve açıkçası filmi işaretli yerden başlatabilmek için bayağı zorlandım. Yazının devamında, bunun için ne kadar ter döktüğümü ve nasıl çözüm bulduğumu anlatacağım.

Elbette aksilikler olabilir, pes etmek yok! İşaretlemeyi yaptıktan hemen sonra, filmi sarmaya çalışırken filmin dişlileri yırtıldı ve tekrardan işaretlemek zorunda kaldım. Sakinleştikten sonra arka kapağı kapatıp, filmi sarıp, çekime hazır hale getirdim. Planladığım rotayı düşünerek, yanıma bir not defteri ve kalem aldım, çekime başladım.

Çektiğim her kareyi, kaçıncı pozda olduğumu, hangi açıdan çektiğimi ve saati not defterime yazdım. Olası bir karışıklıkta görsel rehber olması için, çektiğim açılardan, cep telefonumla da çekim yaptım. Simetrik çekimler elde etmek istediğimden, makineyi sabit duran yerlere yerleştirip, çekim yaptım. Makineyi yerleştirdiğim duvar, bank ve diğer her türlü yerin de cep telefonumla fotoğrafını çekmeyi ihmal etmedim; çünkü koşuşturma sırasında insanın kafası çok kolay karışabiliyor.

Planladığım rota: evden çıkmadan önce pencereden, Göztepe Köprüsü, Kız Kulesi, Üsküdar Sahil, Haydarpaşa, Kadıköy Sahil ve Fener, Moda, Kadıköy Çarşı girişi, Karaköy Sahil, Galata Köprüsü ve İstiklal Caddesi şeklindeydi. Çoğu mesafeyi yürüyerek geçince, sonlara doğru yorulduğumu fark ettim ve 6 saatte 26 poz çekerek, ilk çekimi bitirme kararı aldım.

Filmin ilk yüzünün çekimini tamamladıktan sonra, her zaman olduğu gibi filmi geri sarmamız gerekiyor. Sonrasında ise ihtiyacımız olan karanlık oda veya karanlık torba, makas ve seloteyp; çünkü filmi kesip ters çevireceğiz.

Bu işlem aslında çok basit, özellikle karanlık oda varsa çok çok basit. Ben ise bu işlem için karanlık torba kullandım. Karanlık torbanın içine metal kutusuna geri sarıp dilini çıkardığım filmi, makası ve bantı attım. Filmi karanlık torbada sonuna kadar açtım. Filmin sonuna geldiğimde, filmi kestim, kestiğim filmi ters çevirip aynı hizadan bantladım. Sonrasında ise tekrar filmi metal kutusuna geri sardım ve karanlık torbadan çıkardım. Karanlık torbadan filmi çıkardığında, filmin mat yüzü seni karşılıyor ve filmin üzerindeki işaretlerin ters tarafta kalıyorsa, işlem tamam!

Simetrik çekim yapmak için yerleştirdiğimiz Splitzer'ı veya elektrik bantını, lensin hala alt kısmını kapatacak şekilde bırakıyoruz, hiç oynamıyoruz. Bunun sebebi, filmi ters çevirmemizden kaynaklanıyor. Filmi ters çevirip bantladığımızda, ilk yüzüne çektiğimiz pozlar alt tarafa geçmiş oldu. Tekrar söylüyorum; filmin diğer yüzünü pozlarken, Splitzer'ımız veya elektrik bantımız aynı şekilde kalıyor :)

Filmi tekrardan makinemize takalım. Başlangıç işareti ters tarafta kaldığından, rahatça görüp yanlış şekilde yerleştirmemek için, şu anki yüzünü de dikkatlice işaretledim. Filmi ters çevirdiğimiz için, filmin dili de ters dönmüş oldu, bu yüzden filmin dilini de kesmemiz gerekiyor. Yukarıda bahsettiğim zorluk ise tam olarak burada başlıyor. Eğer filmi çok kısa sarıp işaretlersek, filmin dilini kesince, işaretli kısmı da kesmek zorunda kalabiliyoruz; bu yüzden filmi ilk taktığımızda işaretlemeden önce, biraz daha fazla ileri sar. Ben kısa sardığımdan, zor da olsa bir şekilde filmin dilini simetrik kesip, işaretli yerleri bozmadan geri bantlayıp çözüm bulabildim. Zor oldu, terletti ama ilk işaretlediğim yerden bir şekilde başlayabildim.

Arka kapağı kapatıp, filmi sarıp, çekime hazır hale getirdikten sonra, not defterimdeki rotayı birebir, aynı saatlerde ziyaret edip çekimi tamamladım. Filmi geri sarıp, fotoğrafçıya teslim ederken, filmin kesip bantlandığını ve bunu bilerek yaptığını söylemen iyi olabilir; çünkü bazen bir terslik olduğunu düşünebiliyorlar.

Peki, sonuçlar nasıl olacak? Filmi ters çevirdiğimizde kırmızı tonlarında sonuçların olacağını kestirebiliyoruz. Filmin yarısını düzünden, yarısını tersinden simetrik pozlayınca da; adeta Stranger Things dizisinden fırlamış mavi-kırmızı simetrik bir dünya elde etmiş oluyoruz.

Krediler: efealacamli

Benim sonuçlarımda ise hafif bir kayma var. Bunun sebebinin, filmi ters çevirdikten sonra filmin dilini keserken yaptığım bir kaydırma veya filmi ters çevirdikten sonra makineye yerleştirip ilk sarma sırasında birkaç dişli kaymasından kaynaklandığını düşünüyorum. Yine de ilk denemeye göre, sonuçlar gayet iyi. Sadece emektar makinemin arka kapağı ışık sızdırdığından, bazı pozlarım fazla aydınlık ve ışık sızıntılı çıkmış. Fotoğrafların tamamına, albümden göz atabilirsin.

Pür dikkat, özen ve sabır istemesine rağmen, mavi-kırmızı simetrik dünyada iyi sonuçlar görünce, gerçekten harika gözüküyor!

efealacamli tarafından, 2017-07-14 tarihinde ve başlığında yazıldı.

10 Yorum

  1. nural
    nural ·

    Eline sağlık!!!

  2. sedaakay
    sedaakay ·

    süpersin! :) #hodachromelardanefe

  3. efealacamli
    efealacamli ·

    @nural @sedaakay tesekkurler (:

  4. serra8
    serra8 ·

    çok güzel olmuş!!! :)

  5. sakuramiyao
    sakuramiyao ·

    en yakın zamanda deneyeceğim :3 400 ISO bir film ile çekim yaparken, ters çevirdiğimde ISO ayarımı kaç yapmalıyım?

  6. efealacamli
    efealacamli ·

    @serra8 teşekkürler!
    @sakuramiyao 400 ISO bir filmle çekim yaparken ters çevirdiğinde filmin ISO değeri 100 olup, 2 stop düşecektir.

  7. sakuramiyao
    sakuramiyao ·

    @efealacamli teşekkür ederim, bu arada çok güzeller ellerine sağlık :>

  8. snuk
    snuk ·

    Bravo, çok emek harcanmış

  9. efealacamli
    efealacamli ·

    @snuk @sakuramiyao teşekkürler!

  10. iremben
    iremben ·

    Çok açıklayıcı bi' şekilde anlatmışsınız
    Fotoğraflar gerçekten özendirdi :) Hemen denemek lazım

Daha İlginç Makaleler