Şipşak Fotoğrafçılık: Dün ve Bugün

Şipşak fotoğrafçılık doğuşundan bu yana çok yol kat etti ve heyecan dinecek gibi görünmüyor. Dijitalin rahatlığı birkaç tul ötede olsa bile, şipşak fotoğrafçılık dünyasındaki yeni gelişmelerle, şipşak çekim yapmak hava çok taze ve çok havalı.

Krediler: mattydk & roxyvonschlotterstein

Nasıl başladı

İlk şipşak fotoğraf makinesinin doğuşu (Amerikalı fizikçi ve Polaroid firmasının kurucusu) Dr. Edwin Land’in 3 yaşındaki kızının oldukça masumane bir sorusu ile ortaya çıktı: babasının çektiği fotoğrafları neden hemen göremiyordu? Dr. Land halihazırda farklı fotografik ekipmanlar üzerine çalışmalar yapıyordu – makine lensi üzerine düşen ışık harelerini azaltıcı polarize filtre onun icadıydı – o yüzden şipşak makine yaratma fikri onun için çok da uzak değildi. 1948 yılında ilk şipşak fotoğraf makinesinin üretimine başlandı. Adı Polaroid 95’ti ve çok başarılı olup, kısa sürede tükendi.

1970’lerdeki SX-70

Polaroid 95’in ilk üretimi sonrasında farklı modeller üretilmeye başlandı, ancak ikon 1972’de doğdu: Polaroid SX-70. Kuru geliştirici süreçleri kullanan, katlanabilir tasarıma sahip bir SLR fotoğraf makinesiydi. O kadar popüler oldu ki, fabrika günde 5000 adet üretiyordu. Beş yıl ileri gittiğimizde yeni bir ikon karşımıza çıktı: sabit odağa sahip şipşak fotoğraf makinesi olan Polaroid OneStep Land.

Krediler: eyecon, minimodi, kruzhkova & ajagee24701

1980’lerde Şipşak’ın Gücü

Bu dönem, Polaroid Sun 600 fotoğraf makinesi ve Type 600 renkli filmin ortaya çıktığı dönemlerdi. 1982 yılında Dr. Land Polaroid firmasından ayrılmaya karar verse de, firma şipşak fotoğrafçılık ürünleri üretmeye devam etti, bu da Polaroid Spectra sistemine ön ayak oldu.

Krediler: anthonystone, ronailer, tsingtao & nigelk

Instax ve 1990’lar

Milenyumdan iki yıl önce, Fujifilm 800 ISO değerinde, kredi kartı boyutunda, gün ışığı ile uyumlu renkli şipşak film kullanan Instax Fotoğraf Makinesi serisini duyurdu. Bir yıl sonraysa Polaroid, gençler arasında çok popüler i-Zone’u lanse etti.

Krediler: weleasewoger72, dida & okashii

2000’ler ve sonrası

Fujifilm şipşak fotoğrafçılık alanında güçlü konumunu sürdürdü. Lomography’nin şipşak fotoğrafçılıktaki ilk adımı Diana F+, Lomo LC-A+ ve Belair X 6-12 fotoğraf makineleri için üretilen Instant Back aksesuarları ile oldu. İlgili makineye Instant Back (Fuji Instax film ile çalışan) takarak, kullanıcılar belirgin Lomography etkisini şipşak fotoğraflarına taşır hale geldiler.

Krediler: satomi, reneg88 & somapic

2014 yılında Lomography Kickstarter üzerinden Fuji Instax Mini film kullanan Lomo'Instant modelinin geliştirme sürecine başladı. “Dünyanın en yaratıcı şipşak fotoğraf makinesi” olarak etiketlenen Lomo'Instant 2 farklı yaratıcı çekim moduna sahipti (gündüz çekimleriyle gece çekimleri ve uzun pozlamalar için) ve geniş-açı, fisheye, portre lens eklentileriyle geliyordu. Ayrıca fotoğraflara renk katmak için renkli flaş filtreleri de vardı.

Krediler: dream, lomography, tomas_bates & grad

Bir yıl sonra Lomo'Instant Wide’ın üretimine başlandı. Bu makine de Lomo’Instant’ın yaratıcı özelliklerine sahipti ancak uzaktan kumanda görevi de gören lens kapağı sayesinde kolayca oto-portreler, grup fotoğrafları ve uzun pozlamalı fotoğraflar çekmeye olanak sunuyordu. Bu makine Fuji Instax Wide film ile çalışıyordu.

Krediler: lomographyfrance, klemidesigns, lafilledeer, dop, pinkbutterfly, pearlgirl77 & zonderbar

2016 yılında Lomo'Instant Automat karşımıza çıktı. Kısaca söylemek gerekirse bu makine her şeyi kendi yapıyordu – enstantane, diyafram ayarı ve flaş gücü, her ortamda ve ışık koşulunda doğru pozlanmış bir fotoğraf oluşturmak için otomatik olarak ayarlanıyordu.

Şimdiyse Lomography Lomo'Instant Square ile şipşak fotoğrafçılık alanında bir dönüm noktasına daha ön ayak olmayı planlıyor! Sen de bizi Kickstarter üzerinden destekleyerek bu hayali gerçekleştirmemize yardımcı ol. Lomo'Instant Square çok katmanlı can lense, tamamen otomatik pozlamaya ve her fotoğrafının öne çıkması için tonlarca yaratıcı özelliğe sahip.

2017-09-07 #haberler

Daha İlginç Makaleler