LomoAmigo Jonathan Chiang ve Belair Fotoğraf Makinesi

Singapurlu peyzaj fotoğrafçısı Jonathan Chiang, belirgin stilini paylaşmak için Lomography Dergisi’nin dijital sayfalarına bir kez daha dönüyor. Lomography Belair fotoğraf makinesi ve Lomography Color Negative 400 ISO 120 film ile olan deneyimini bizimle paylaşıyor.

© Jon Chiang

Nasılsın? Bizimle paylaşmak istediğin yeni projelerin var mı?

Geçen aralık ayında, fotoğrafçı arkadaşlarımla birlikte Yeni Zelanda’ya gittim ve bu güzeller güzeli ülkenin muhteşem manzaralarını fotoğraflamış olduğum için çok mutluyum. Tüm koleksiyonu websitemde görebilirsiniz. iPhone’umun geniş açılı lensi ile de çekimler yaptım, bunları da Facebook sayfamdan görmek mümkün.

© Jon Chiang

Film ile çekim yapmak nasıldı?

Genelde 4x5 büyük format makineleri tercih ediyorum analog çekimlerimde. Çekim teknikleri ve film banyo süreçlerine oldukça hakimim. Kendi C-41 ve E-6 film banyolarımı evde yapıyorum. Bunun bir sebebi, büyük format film banyosunun çok pahalı olması, çünkü bu formatta E-6 banyosu yapan tek bir yer var yaşadığım yere yakın olan.

Genelde dijital çekim yapıyor olsam bile film benim için bir terapi gibi, çünkü tüm süreç üzerinde kontrolüm olduğunu biliyorum. Ayrıca, 4x5 dia banyosu yapılmış bir filme büyüteçten bakmanın yerini hiçbir şey tutamaz. Sanki, bir portaldan, o ana geri bakmak gibi.

© Jon Chiang

Belair ile çektiğin fotoğraflardan biraz bahseder misin?

Belair, geleneksel 4x5 fotoğraf makinelerinden çok daha farklı, fotoğrafını çektiğin sahneyi birebir oluşturmak için tasarlanmamış. Dikkate alman gereken bazı unsurlar var, örneğin vizör, aynalı sistem gibi görüntüyü birebir yansıtmıyor, objektife yakın olan objelerde paralaks hatası oluşabiliyor ve netleme, alan odaklama bazlı. Ama bu özellikler, aynı zamanda kadraj ve çekim stili konusunda yaratıcı olmaya da olanak sunuyor. Ayrıca, 6x12 geniş açılı formatta bu kadar hafif bir makine bulmak hiç de kolay değil, bu da Belair’i yolculuklarda en iyi arkadaş haline getiriyor.


Jonathan’ın diğer işleri için websiteni ziyaret edebilirsin.

crissyrobles tarafından, 2018-04-05 tarihinde ve başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler