LomoAmigo Capucine Fachot ve Lomo'Instant Square Deneyimi

İstanbul'da yaşayan Fransız Fotoğrafçı Capucine Fachot daha önce bizim için Daguerreotype Acromat Lens’i test etmişti. Bu sefer de İstsanbul'u fotoğraflaması için ona bir Lomo’Instant Square ödünç verdik. İşte bu makine hakkındaki yorumları ve çetkiği fotoğraflar.

Bize Lomo’Instant Square ile çektiğin fotoğraf serisinden biraz bahseder misin?

Şubat ayında Lomography Türkiye, şehri fotoğraflarken denemem için bana Lomo’Instant Square fotoğraf makinesi ödünç verdi. Lomography, bu tamamen analog ve şipşak bir fotoğraf makinesinin lansmanını daha önce Kickstarter üzerinden yapmıştı. Muhteşem tasarımının yanında (deri, kapsamlı lens ve kameranın kendisi), kameranın elle tutulur, şipşak sonuçlar vermesi mükemmel bir deneyimdi. Genelde manzara, değişik görünümler paylaşırım, asla kişisel hayatımdan fotoğraflar paylaşmam. Fakat, bu kamera dedemi kaybettikten bir hafta sonra elime geçti. Şanslıyım ki, kendisi fotoğrafçılıkla çok ilgiliydi ve yıllardır severek biriktirdiği fotoğrafları buldum. İşte o zaman, kendimin, yakın çevremdeki kişilerin fotoğraflarını Lomo ile çekerek kendi hikayemi oluşturmaya karar verdim. Her şey Şubat ayında başladı ve o zamandan bu yana kendi hayatımla daha iç içesiniz.

Lomo’Instant Square ile çekim deneyimin nasıldı? Fotoğraf makinesi ve formatından keyif aldın mı?

Profesyonel olarak dijital fotoğrafçılıkla ilgileniyorum ama analog filmlerle teması çok seviyorum. Türkiye bunun için mükemmel bir yer. Kare olarak tasarlanmış bu fotoğraf makinesini elimde tutmak eski günleri hatırlattı ve hiçbir dijital teknoloji kullanmadan fotoğrafların elime gelmesi çok güzel. Manzaranın bu kağıt filmlerde oluşma şekli, geleneksel fotoğrafçılıktan tamamen farklı. Detayları, kameranın ön ve arka planın arasındaki eğrileri kırptım. Zamanlayıcı ve flaş kamera eklenmesi kamera için avantaj oluşturuyor. Kışın şehri her şekilde çekebildiğim için çok memnunum.

Lomo’Instant Square’i yeni kullanmaya başlayacak olanlar için tavsiyelerin var mı?

Katlanabilir olduğu için çantanıza bir kitap gibi rahatça sığabilir. Evet evet evet, çok pratik. Gittiğin her yere götür ve dünyanın yavaş yavaş fotoğraflarında oluştuğuna şahit ol, çoğu insan telefonların taşınması kolay olduğu için fotoğraf makinelerini bırakıyor.

Bunun yanında, polaroidler sıcak havada daha hızlı oluşuyor. Üniversitede, fotoğrafçılık hocalarım polaroid fotoğrafların daha hızlı ortaya çıkması için koltuk altımızda tutmamızı söylerdi. İnsanların bunu keşfetmesi bana her zaman komik gelirdi. Bir dakikalığına herkes koltuk altlarındaki fotoğraflara odaklanırdı.

Capucine'in diğer işleri için websitesini ve Instagram hesabını ziyaret edebilirsin.

nural tarafından, 2018-07-31 tarihinde ve başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler