Benim Holga Hikayem : @hulinhjalmur

1

Fotoğraf çekmeye eski bir sandıktan çıkan Lubitel 2 ile başladığım için orta format fotoğraf makineleri benim için hep ilgi çekici oldu.Tepe vizörlü siyah kutucukla fotoğraf çekmek çok keyifliydi ancak yanımda taşıması zordu. Üstelik tamamen mekanikti, lens çeşitliliği yoktu ve benim için ağırdı.

“Daha profesyonel” bir orta format makine aramaya başladım ama uygun fiyatlı bir fotoğraf makinesi bulmanın imkansız olduğunu gördüm. Sonuç tam olarak hayal kırıklığıydı. Hem cebime uygun hem beklentilerimi karşılayacak bir makine bulamayacağımı düşünürken bir gün karşıma Holga 120 CFN Jelly Bean Edition çıktı. Normalde plastik olduğu için burun kıvıracağım bu makineyi hafif olduğu için aldım. Öyle ki Holga dünyadaki en hafif orta format makine olabilir!

Makineyi almadan önce hakkında pek okumamıştım. İlk elime aldığımda bocaladım. “Enstantaneyi 250ye alalım, diyafram da 2.8 olsun. Netlemeyi de aldık mı...” karmaşası yoktu. Bu eksiklik makineyi yeniden yadırgamama sebep oldu. Basit göründüğü için iyi fotoğraf çekemeyeceğimi düşündüm. Yine de bütün önyargıma ve çevremdekilerin “Bu ne, oyuncak mı?” tepkilerine karşın fotoğraf çektim. Tepkilere pek karşı gelemedim, çünkü bazen ben bile fotoğraf çektiğimi anlamıyordum. Filmi yıkadım ve taramaya başladım. Tuhaftı; fotoğrafların köşelerinde siyah bulanık bir çerçeve vardı, merkezdeki keskinliğe karşın kenarlarda netlik azalıyordu. Ve ilginç bir şekilde harika görünüyordu. Fotoğraflara bayılmıştım!

Krediler: hulinhjalmur

Bir hata yapıp yapmadığımı görmek için biraz araştırdım ve öğrendim ki hepsi lensin marifetiymiş... Holga’nın, 60mm f/8 plastik lensi vinyet etkisine sahipmiş. Lens hassaslığı soyut kompozisyonlar oluşturmayı sağlıyormuş.

Krediler: hulinhjalmur

Deneyimime dayanarak birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum:

  • Eğer ışık sızdığı için Holga’dan iyi sonuç alamadığınızı düşünüyorsanız mutlaka elektrik bandıyla arka kapağın çevresini bantlayın. Bu sayede ışık içeri girmeyecektir. Bantlamak aynı zamanda kapağın sık sık düşüp elinizde kalmaması için de iyi bir çözüm. Tabii unutmayın, bazılarına göre bunlar Holga cazibesinin bir parçası. Bu yüzden tamamen size kalmış.
  • Film rulonuzu makineden çıkarmak için kapağı açtığınızda rulo gevşekleştiyse, başta filmi takarken ruloyu sıkı bir şekilde takmadığınız anlamına gelir. Bu da ışık sızmalarına sebep olabilir. Filmi takarken baş parmağınızla sıkıştırmayı unutmayın.
  • Farklı filmler denemeyi ihmal etmeyin ancak 400 ISO film ile çekim yapmak tavsiye ediliyor. Bu sayede pozlama genişliği de artmış oluyor.
  • Bulb modunu mutlaka kullanmaya çalışın. Manzara çekimlerine eğlenceli bir hava katıyor.
Krediler: hulinhjalmur

1980lerde Çin’de herkes rahatlıkla fotoğraf çekebilsin diye üretilen “tüm zamanların en çok sevilen fotoğraf makinesi” Holga, benim de en sevdiğim makinelerden birine dönüştü. Tabii bunda Jelly Bean Edition’ın renklerinin katkısı da yok değil.

Son olarak Holga’nın başrolü oynadığı Wax Poetic ve Norah Jones parçasını dinlemenizi tavsiye ederim:

aycnkrts tarafından, 2020-12-30 tarihinde ve #insanlar #dersler #videolar #experience #120mm #holga #holga120cfn #mediumformat başlığında yazıldı.

Bahsedilen Ürün

Holga 120 CFN

Holga 120 CFN

Holga'nın tüm sevilen özelliklerini yeşil renkli bu tasarımda elde et, hem de fotoğraflarına renk katacak döner flaşla birlikte!

Daha İlginç Makaleler