Huzuru Hayal Etmek: Suntur, Lomo'Instant Automat Suntur Edition'ı Tasarlarken

Taylandlı sanatçı ve illüstratör Yozanun Wutigonsombutkul, namı diğer Suntur , temiz, minimalist resimleri ve doğadan gelen anlamlı detayları ile tanınır. Suntur'un simetri ve renk konusundaki keskinliği sayesinde huzur ve zarafet, eserlerinde rahatlıkla görülür ve hissedilir.Lomo'Instant Automat'ı tasarlarken dingin estetiğini, yakın tarihli bir sergi olan "A Little Letter from Someone, Somewhere" sanat eseri aracılığıyla kullanıyor. Bu röportaj size Suntur'un Lomo'Instant Automat Suntur Edition'ı nasıl tasarladığı hakkında daha fazla bilgi edindirecek.

Suntur'un Portreleri; Lomo'Instant Automat Suntur Edition'ın fotoğrafı; üçüncü fotoğraf Ko tarafından çekildi

Bize Suntur'dan bahseder misiniz? Nasıl başladı?

Yaklaşık 10 yıl önce sanatçı olarak çalışmaya başladım. Küçüklüğümden beri çizmeyi seviyorum ve üniversitede sanat eğitimi alma fırsatım oldu. Bu beni bu konuda çok tutkulu hissettirdi. Böylece illüstrasyondan güzel sanatlara kadar sanat üzerine ciddi bir şekilde çalışmaya başladım.

Uzun süredir sanat üzerinde çalışıyorsunuz. Kendine has bir tarzı bulmanın zor olduğunu mu düşünüyorsunuz? Ve bu tarza nasıl ulaşıyorsunuz?

Aslında benim işlerim de değişkenlik gösteriyor. Sanki sanat eserim de benimle birlikte büyüyor. İşlerim sürekli gelişmeye devam etti ama bütün sanat eserlerim hala kimliğimi kendi içerisinde saklıyor. Yani sürekli çizim yaparsanız, kendi tarzınızı bulmanıza yardımcı olacaktır. Farkında olmadan beğendiğiniz bir renk paleti veya çalışmak için sıklıkla tercih ettiğiniz bir kompozisyon keşfedebilirsiniz. Hepsi senin kim olduğunu ifade ediyor.

Sanat eseri yaratmanın yanı sıra başka hobileriniz var mı?

Film izlemek, müzik dinlemek, yemek yapmak ve alışveriş yapmak. Hobilerim diğerlerinden farklı değil.

Pandemi sizi etkiliyor mu? Pandemiyle nasıl başa çıkıyorsun?

Evet etkiliyor. Aynı zamanda işimi de etkiliyor. Sanırım en zor şey stresle mücadele etmek ki "yeni normal" denilen yaşam tarzına adapte olmalıyım. Dışarı çıkamadım ve insanlarla tanışmadım. O yüzden bu boş zamanı daha çok resim yaparak ve farklı işler deneyerek geçirmeye çalışıyorum. Son zamanlarda, iş olarak çok fazla resim yapıyorum.

Portrait of Suntur

Son serginiz 'A Little Letter From Someone Somewhere' hakkında bize biraz daha bilgi verir misiniz?

Bu benim Tayland'da düzenlenen ikinci sergim. Resimlerim, Taylandlı sanatçıların sesleriyle işbirliği içinde oluyor. Proje, 25 ses ile eşleşen 25 sanat eserimi içeriyor. Bir resim bir ses haline gelirse 'Fotoğraflar nasıl hissettiriyor?', 'Fotoğraflar insan düşüncesiyle farklı bir ruh hali içinde mi olacak?' fikrinden yola çıkıyor. Böylece, sanat eserlerini sesle ifade etmeleri için çeşitli sanatçılarla konuştum ve aynı zamanda seyirciyi de sanatçıların kendi tarzlarını deneyimlemesini istedim.

A Little Letter From Someone, Somewhere 'den eserler : Suntur tarafından üretilmiş A Little Letter From Someone, Somewhere, Can I Wait, Time Has No Power, Happy Hours eserleri.

Sergide yer alan 25 eserden biri olan “Fear Less, Smile More” Safe Planet müzik grubu ile ortak bir çalışmaydı. Bu sanat eseri için neden bu grubun müziğini seçtiniz?

Resimleri bitirdiğimde, işime uygun olduğunu düşündüğüm bazı sanatçılar aklıma geldi. Sanatçıya beğendiği fotoğrafları seçmesi için bazı fotoğraflar gönderdim. Mesela bu grup için uygun olduğunu düşündüğüm üç fotoğraf vardı. Ardından, en çok hangisini beğendilerse onu gönderdim.

Bize “Fear Less, Smile More” adlı eserinizin konseptini ve Lomo'Instant Automat Suntur sürümü için neden bu parçayı seçtiğinizi anlatır mısınız?

Bu fotoğrafı bana hayatı hatırlatması için çizdim. Konseptimiz: "korkularınızla endişe duymadan yüzleşebilir ve hayattan zevk alabilirsiniz". Zürafayı ona aşina olmadığımızı ama onunla arkadaş olabileceğimizi hatırlatması için bir sembol olarak seçtim. Ayrıca bu fotoğrafı Lomo'Instant Automat Suntur sürümü için seçtim çünkü Lomography'ye çok yakıştığını düşündüm.

Suntur'un eseri Fear Less, Smile More; Ko tarafından çekilmiş Suntur'un the Lomo’Instant Automat Suntur Edition ile portresi

Bize Lomo'Instant Automat'ınla çekim yaparken yaşadığın deneyimden bahseder misin?

"Lomo'Instant Automat"ın kullanımı çok kolaydır. Aslında, şipşak kameraları pek kullanmamıştım. Denedikten sonra, fotoğraflar daha sonra silinemediğinden ve filmleri boşa harcamak istemediğimden deklanşöre basmadan önce konsantre olmam gerektiğini hissettim. Bu yüzden gerçekten dikkatli davranıyorum. Ayrıca 'Her resim nasıl olacak?', 'Renkler nasıl iyi?', 'Fotoğraf keskin olacak mı?' ve 'Kompozisyon harika olacak mı?' Bu yüzden anlık fotoğraf çekmenin eğlenceli olduğunu düşünüyorum.

Lomo'Instant Automat Suntur Edition ile fotoğrafladığın objeler nelerdi? En sevdiğin fotoğraf hangisi?

Aslında bu aralar pek dışarı çıkamıyorum. Bu Covid durumundayken bazen işe giderken bazı fotoğraflar çektim. Fotoğrafların çoğu stüdyomda çekildi ve eğer dışarı çıkma şansım olursa diye de fotoğraf çekmek için yanımda taşıyorum. Aslında ağaçları severim ama ağaçları görmek için dışarı çıkamadım. O yüzden en sevdiğim fotoğraf ağaçlı olan. Bu fotoğraf bana neden dışarı çıkamadığımı hatırlatıyor.

Suntur'un Lomo'Instant Automat Suntur Edition ile çekilmiş fotoğrafları

Bundan sonra Lomo'Instant Automat Suntur Edition'ını nereye götürürsün?

Fotoğrafları Japonya'da çekmeyi gerçekten çok istiyorum ama Covid bitene kadar bekleyebilirim.

Önümüzdeki on yılda sanat camiasını ve kendinizi nasıl görüyorsunuz?

Bence çok yeni şeyler olacak. Örneğin NFT, sanat camiasında yeni bir şey. On yıl içinde birçok yeni ilginç şey olacak.

Yakın zamanda okuyucularımızla paylaşmak istediğiniz projeler var mı?

Çizimim ilk kez bir kamerada vücut buluyor. Lütfen bu projede bana destek olun ve ilgilenen varsa kameramı alabilir.


Suntur'un eserleri ve daha fazlası için Instagram ve website adresini ziyaret edin.

cielsan tarafından, 2022-01-19 tarihinde ve #donanım #insanlar başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler