Friend of a Friend: Sarah Berglund'dan Bir Fotoğraf Kitabı

Arada bir bir proje gündeme gelir ve bize filmin benzersiz yaratıcı potansiyelini hatırlatır. Sarah Berglund'un film fotoğrafları ve günlük yazılarından oluşan 252 sayfalık "mixed media" fotoğraf kitabı olan Friend of a Friend projesi bu projelerden biridir.

2019-2022 yılları arasında yapılan fotoğraf kitabı, sanatçının gençliğini, "sessizce saklandığı" yılları, "arada yaşananları" ve sonrasında kağıda dökülen konuşmaları takip ederek bu geçmiş yılları anlamlandırmaya çalışıyor.

Fotoğraf kitabı, 2023'ün başlarında, ilk hedefini iki katına katlayan, son derece başarılı bir Kickstarter kampanyasının yardımıyla basıldı. Bu röportajda Kanadalı sanatçı ile proje hakkında konuştuk.

Kaynak: Sarah Berglund

Merhaba Sarah! Dergiye hoş geldiniz. Bize kendinizden, film fotoğrafçılığına nasıl başladığınızdan ve neden film çekmeye devam ettiğinizden bahseder misiniz?

Benim adım Sarah. Lisedeyken film kullanmaya başladım.Sevdiğim birçok yönetmen analog film ile çekim yaptı, bu yüzden babamın eski Konica'sını buldum ve manuel kameranın nasıl çalıştığını anlamaya başladım. Süreci sevdiğim için devam ettim. Bir konuda gelişiyormuşum gibi hissetmeyi, dikkatimi ve kararlarımı dikkate almayı seviyordum.

Bana anda olduğumu hissettirmesini sevdim. Gerçi şimdi sadece bir alışkanlık gücü olabilir. Ama hala yapmak istediğim daha çok fotoğraf var ve hala fotoğraf çekmenin ne anlama geldiği hakkında çok şey öğreniyorum, bilirsiniz. Merağımı canlı tutuyorum, yani bu iyiye işaret.

Kaynak: Sarah Berglund

Kitaptaki fotoğraflar için hangi kameraları ve film stoklarını kullandınız? Ve şu anki fotoğraf stoğunuz nelerden oluşuyor?

Genellikle fotoğraf makinesi olarak Olympus OM serisi ve film olarak da Portra 400 ya da arkadaşlarımın bana verdiği filmler tercihim . Fotoğraflardan birkaçı da bir Olympus MJU'dan çıktı -ancak kırılmadan önce yalnızca birkaç gün ve bir parti atlattı - yine de o kameradaki flaş harikaydı.

Birkaç tane daha var: çift yansımalı orta format, bir sürü dijital cep kamerası ve son zamanlarda 35 mm'lik kısa videolar için LomoKino kullanmayı gerçekten çok sevdim. Ayrıca bir video için ihtiyacım olursa öylece duran bir Sony A7 III'üm var.

Kaynak: Sarah Berglund

Bize kısaca _Friend of a Friend_'den bahseder misiniz? Fotoğraflarınızı bir fotoğraf kitabı yapmak istediğinizi ne zaman anladınız?

Bu, Toronto'da yaşarken arkadaşlarım, aramızdaki bağlantılar hakkında üç yılı aşkın bir süredir yaptığım mixed-media bir fotoğraf projesi. Kitap o döneme ait fotoğraflarla, günlük sayfaları ve notlarla dolu. Çocukken sadece kendim için pek çok kitap yaptım - fotoğraf kitapları, şiir kitapları ve çizgi romanlar.

Olivia Bee'nin Kids in Love kitabını görene kadar bunun gerçekten yapabileceğiniz bir şey olduğunu fark etmemiştim. O zamandan beri aklımdaydı ve sadece doğru projeyi bulmam gerekti.

Kaynak: Sarah Berglund

Bir fotoğraf kitabı yayınlamanın en çok hangi yönlerinde zorlandınız?

Nihai taslağın ne zaman biteceğine karar vermek biraz zorlu bir süreçti; o anda tam olarak yapabileceğim şeyin olduğu noktayı bulmak ve anı düşünmek ve sonra onu olduğu gibi bırakmak.

Bir zaman sınırına ve ulaşılacak bir hedefe sahip olmayı seviyorum, bu nedenle basım için belirli bir zamana kadar yapılması gerektiği gerçeği, projeyi adlandırmayı seçmemde çok yardımcı oldu. Bunun için harcadığım zamandan ve sonunda bir sonuca varmaktan gerçekten mutluyum, bu yüzden bu iyi hissettiriyor.

Kaynak: Sarah Berglund

_Friend of a Friend_ ile ilk hedefiniz neydi? Ve süreç boyunca değiştiğini/geliştiğini gördünüz mü?

Evet, başlangıçta tanıştığımız gün ilk kez tanıştığım insanların 20 kadar fotoğrafından oluşan bir koleksiyon olacaktı. Dışarı çıkıp fotoğrafçılık yapmak için bir neden ve gerçekten yeni insanlarla konuşmak için bir bahane arıyordum. Sonra bu insanlardan bazıları arkadaşım oldu ve doğal olarak ağırlıklı olarak onların ve birlikte yapacağımız şeylerin fotoğraflarını çekmeye yöneldim.

O zamanlar bunun bir proje olduğunu düşünmüyordum, sadece hayattan zevk alıyor ve sevdiğim insanların fotoğraflarını çekiyordum. Sonra uzaklaştım ve her şey yeni bir bağlama büründü. Daha net bir odağım vardı ve tüm bu fotoğraf koleksiyonu öylece duruyordu. Daha çok yazmaya başladım ve işte o zaman onu bir kitaba dönüştürmeye başladım.

Kaynak: Sarah Berglund

Kickstarter kampanyanızın başarısı için tebrikler! Sonuçlara tepkiniz ne oldu?

Teşekkür ederim! Evet, çok heyecanlandım ve biraz da bunaldım. Başlangıçta umduğumdan çok daha büyük bir baskı basabildim, bu yüzden heyecanlandım ve düşündüğümden daha fazla insanın göreceği için çok minnettar hissettim.

Kickstarter sayfanızda, "fotoğraf çekmek bir özveri eylemiydi - fazla düşünmek yoktu, sadece birbiri ardına kesin seçimler vardı" diye yazmıştınız. Hâlâ fotoğrafçılığa yaklaşımınız bu mu?

Evet, biliyorum. Demek istediğim, bu ifadeyi ayırmaya çalışıyorum ama yine de geçerli. İnsanların bahsettiği akış hali bu, bunu fotoğraf çekerken anlıyorum. Tamamen mevcut olmasına bağlıyorum, bir arkadaşım hep böyle söyler. Dünyayı, karşınızdaki kişiyi içtenlikle fark etmek için bir an ayırma eylemidir.

Fotoğraf makinem yokken bile her yerde fotoğrafları görüyorum ve bu fotoğraf çekmeyi ne kadar sevdiğimi anlamamı sağlıyor. Beni kendi kafamdan çıkarıyor, bir şeylerin parçası olmamı sağlıyor. Kulağa biraz tuhaf geliyor ama doğru.

Kaynak: Sarah Berglund

Bir fotoğraf kitabı hazırlayıp bunu sizin gibi paylaşmayı planlayanlar için herhangi bir ipucunuz var mı?

Sadece kendini ada ve sürecin tadını çıkar. Eğer takılırsan, her zaman sürecin tadını çıkarmaya geri dönün.

Bizimle paylaşmak istediğiniz başka projeleriniz var mı?

İşte kitap hakkında video! Henüz paylaşacak başka bir şey yok, gelecekte kesinlikle olacak.


Pure Nowhere tarafından desteklenen ve dağıtılan Friend of a Friend projesi hakkında paylaşımda bulunan Sarah'a teşekkür etmek isteriz. Daha fazla bilgi için web sitesine göz atın.

2023-05-22 #kültür #insanlar

Daha İlginç Makaleler