LomoAmigo: Milos Gazdic ve Belair Çekimleri

LomoAmigo Milos Gazdic, 101 Production için de fotoğraflar çeken, freelance bir fotoğrafçı. Bu sınırları zorlayan fotoğrafçıyı tanımak için okumaya devam et!

İsim: Milos Gazdic
Ülke: Sırbistan
Meslek: Fotoğrafçı
Websitesi: hellisroundthecorner
Tumblr: hellisroundthecorner.tumblr

Ne kadar zamandır Lomograficisin? (ya da bu işte çok mu yenisin?)
25 yıldır, yani 14 yaşından beri, fotoğrafçılıkla ilgileniyorum. Ben başladığımda film hüküm sürüyordu.
Bunlara ek olarak 50 küsur yıldır Doğu Avrupa teknolojisiyle boğulmuş Belgrad – Sırbistan’dan geliyorum. Bütün bunları dikkate alırsak, bu süre zarfında elimden bir hayli orijinal Lomo fotoğraf makinesi geçti. Bir kısmı o yıllarda uzun ya da kısa süreli olarak koleksiyonumdaydı. LC-A, Lubitel 166, Horizont ve Diana gibi fotoğraf makineleri bunlardan sadece bir kısmı. Horizont muhtemelen eskiler arasında en gözdem ve hep yakınlarımda tuttuğum makine.
Buna karşın bazı kurallarınız yüzünden gerçek bir Lomografici olduğumu söyleyemem – Fotoğraf makineni gittiğin her yere götür kuralınıza gözü kapalı uyuyorum! Genelde yanımda 4-5 fotoğraf makinesi oluyor ve Kural #2’nin dediği gibi onları her zaman kullanıyorum ve fotoğrafçılık gerçekten hayatımın bir parçası. Sevgili eşim Jelena bazen fotoğrafçılığı ondan daha çok önemsediğimi söyler. Sadece kalçadan çekmiyorum, hayal edebileceğiniz herhangi garip bir pozisyonda çekiyorum, gerçek bir hokkabaz gibi. Çekeceğim şeylere gerçekten çok yaklaşıyorum. Bazen o kadar yaklaşıyorum ki fotoğraf çekerken dokunabiliyorum bile ve bunu biraz hızlı yapıyorum, bu biraz benim patlamaya hazır kişiliğimle bağlantılı, fakat son zamanlarda çok kullandığım şipşak filmler ve büyük format fotoğraf makineleri yüzünden kendimi biraz yavaşlatmaya çalışıyorum! Gerçek bir serseri gibi hissettiğimden – sanırım birçok kuralı yıkıyorum ve istediğimde kendi kurallarımı koyuyorum… AMA beni gerçek bir Lomografici yapmayan şey konseptler, fikirler, hikayeler – büyük ve küçük… düşünüp onları ortaya çıkarmayı SEVİYOR OLMAM. Ne çektiğimi ve çektiğim şeyin banyolattırdığımda nasıl görüneceğini bilmeyi seviyorum. Lomography’nin kontrolsüz kusurlarla ilgili olduğuna inanıyorum ama ben kusurlarımı kontrol etmekten hoşlanıyorum.
Fark ettiğiniz gibi – Ben çok detaycıyım! Bu nedenle de çok fotoğraf çekiyorum.

Belair’ı 5 kelimeyle anlat.
10 kelime olur mu? Horizon Perfekt & Lomo LC-A ile beraber Lomography’nin şimdiye kadar üretilen en iyi fotoğraf makinelerinden biri. Peki tamam, işte liste:
1) Havalı,
2) Güçlü (yaratıcılık, daha fazla ilerleme ve gelişme potansiyeline sahip),
3) Çok hafif,
4) klasik ama
5) biraz narin

Şimdiye kadar yaşadığın en farklı, en komik, açıkça en harika fotoğrafik/Lomografik tesadüf.
Hmm. Biraz zor bir soru. Temel olarak, fotoğraflarım eğlenceli, havalı ve tuhaf olmalı! Benim için, model için ve etraftaki diğer herkes için unutulmayacak olan, her çekimden, seyahat fotoğraflarından, kişisel projelerimden veya reklam işlerinden bir deneyim kazanmaya çalışıyorum.

Belair’ını ve bir çuval filmini alıp dünyanın herhangi bir yerine gidebilecek olsaydın nereye giderdin? Neden?
Güney Amerika’ya giderdim. Neden mi? Orası doğal bir yer. Erişilebilir ve doygun renkler. Havalı ve canlı insanlar. Ve son olarak – oraya hiç gitmedim – daha iyi bir neden var mı?

Fotoğrafını en çok çekmek istediğin kişi (hayatta ya da ölmüş).
Joe Strummer.

İleride Belair kullanacaklara tavsiyelerin neler?
Yorumlarını Lomography’ e gönder. Çok fazla potansiyeli olan bir fotoğraf makinesi ve filmin hayatta kalmasını sağlayacak bir güce sahip.
Benim bulduğum tüyolar bunlar:
- maskelerin kenarlarını zımparala (kalınlar ve fotoğrafın kenarlarına fazla ışık düşmesine neden oluyorlar)
- flaşla fotoğraf çekmek, fakat sabit ışık kullanmak istemiyorsan enstantaneyi hızlandırman gerekiyor. Pozometredeki film ISO hızını yükselterek de bunu yapabilirsin.
- vizör ve flaş hot-shoe bağlantılarına dikkat et…
- tam doğruyu yansıtmayan vizörlere alış. 6×12’den daha dar çekimler yapıyorsan siyah bantla vizörü maskeleyebilirsin. Bu işini kolaylaştıracak.
- Cam lensleri dene!! Ben hala denemedim!! O yüzden bana onlar hakkında ne düşündüğünü söyle :)

Lomography Gallery Store’daki Belair Lansman Partisi’nde fotoğraf çekmek nasıldı? Rastgele insanların modelin olarak poz vermesini sevdin mi?
Rastgele insanlarla çalışmayı ve onlardan ilginç şeyler talep etmeyi çok seviyorum… Çekimler için kişiliklerini değiştirdiklerini görmek inanılmaz. Yüzlerine bir şeyler çizmeme, ağızlarına parmağımı sokmama ve onları muzla beslememe izin veriyorlar… İnsanların bazen pek istemedikleri şeyleri yapmak zorunda kaldığını biliyorum (savaşlar ve diğer sersemce şeyler gibi) fakat 100 kişiden 99’unun yaptığım her teklifi kabul edeceğini düşünüyordum. Ve eminim ki bu sıradan bir şey değildi. Sadece bir kız ağzını elleriyle kocaman açıp bana dişlerini göstermeyi reddetti!
Belair ile çekmek çok EĞLENCELİYDİ! Ama itiraf etmeliyim, her ne kadar zevk alsam da, çekim beni yordu :)
Gelen bütün insanlar için yeni bir poz düşünmem ve ne yapacaklarını onlara İngilizce açıklamam gerekiyordu (gelenlerin çoğu Türk’tü). Bunun dışında düşündüğüm şeyi hangi uzaklıktan çekeceğime de karar vermeliydim. Buna karar verdiğimde hareket etmeye (oldukça fazla) başlıyor ve ışığı omzuma ve fotoğraf makinesine yaklaştırarak en az gölgeyi elde etmeye çalışıyordum. Ayrıca flaşın gücünü de çekim yaptığım uzaklığa göre ayarlıyordum. Çektikten sonra filmi sarıyordum (yoğunlukta bu çoğu zaman unutuluyor – Kullandığım 15 rulo filmde 3 kere üst üste pozlama yapmışım) Sergi için çektiğim fotoğrafları aklımdan hesaplıyordum ve hızlıca çekiyordum…
Yani, hiç durmadan 150 kare çektim ( partide çoğunlukla 6×6 çekildi fakat 6×12 çerçeveyi de denedim). Adrenalin pompalanıyordu ve insanların gülümsemeleri ile yaratıcı etkileşimler bu klasik süreçten daha fazla keyif almama sebep oldu!

Sergi fotoğraflarından favorin hangisi?
Beğendiğim tek bir fotoğraf olduğundan şüpheliyim :) Tüm yaptığımız çekimler arasından 30’a indirmek bile zor! Peruğun farklı modlardaki, farklı insanları benzer bir görünüme sokması inanılmazdı. Daha öncede söylediğim gibi, insanlardan istediğim farklı şeyleri herkesin gözü önünde yaptıklarını görmek harikaydı. Dışarıda tanışsak konu farklı yerlere gidebilirdi.
Ve unutmayın: Parmağımı masum modelin ağzına sokmadan önce elimi yıkamıştım! Gerçekten!

erayalan tarafından, 2013-03-13 tarihinde ve #insanlar #lomography #belair #lomoamigo #milos-gazdic başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler