Diana Multi Pinhole Operator İncelemesi

Diana Multi Pinhole Operator benim ilk analog kameram, daha hala kullanmayı öğreniyorum ancak size de bu makinenn güzelliklerinden bahsedecek kadar anlamış bulunmaktayım. İğne deliği fotoğrafçılığa gelin bir göz atın!

Krediler: lianakymcyn

Diana Multi Pinhole Operator Diana F+’ya çok benzeyen bir makine. Onun kadar hafif, onun kadar şeker ve onun kadar da iyi işler çıkarabiliyor. 120’lik filmle kullanılıyor ve isteğe göre ya 12 ya da 16 kare çekebiliyor. Şimdi aradaki fark ne diyeceksiniz hemen açıklayayım: 12 kare ile çekmeyi tercih ederseniz fotoğraflar biraz daha geniş çıkıyor, 16lıkta ise biraz daha küçük, hatta bir sonraki karenin başıyla önceki karenin sonu da üst üste çıkabiliyor bazen. Güzel bir etki, ben kullanıyorum, artı dört kare de kazanmış oluyorum daha ne!

Krediler: lianakymcyn

Makinenin objektifinin altında bir ufak çubuk var, bu delik sayısını seçmeye yarıyor. Bir delikle normal resim, iki ve üç delikle de yan yana iki ya da üç görüntü elde edebiliyorsun ki bu da zaten makinanın en önemli özelliği. Çekilen resimler zaten rüyadaymış etkisi veriyor ama birde çoklu delik kullandınız mı rüyaya bir de sarsıntımı desem hayaletimsi görüntü mü desem artık siz karar verin, o tarz şeyler katıyor.

Krediler: lianakymcyn

Makinayla beraber renkli jeller de geliyor. Objektifin üst kısmı çok rahat bir şekilde çıkartılabiliyor ve jeli takmanız için de yer var, bu sayede rüyamsı fotoğraflarınızı bir de renklendirebiliyorsunuz. Hiçbir efekt programı bu kadar güzel yapamaz emin olun!

Krediler: lianakymcyn

Son bir bilgi daha vermem gerekiyor. Makinayı ilk aldığımda filmi takmadan şöyle bir oynayayım dedim, deklanşörü indirdim ve geri çıkmadı. Çok korkmuştum! Ama sonra öğrendim ki deklanşörün normalinden birazcık daha fazla uzun açık kalması gerekiyormuş, nedeni de objektifin iğne deliği kadar olmasından kaynaklı. Biraz daha uzun süre açık kalıp ışığı içine alması gerekiyormuş. Bu nedenle de kullandığınız filme göre deklanşörü açık tutma süreniz değişiyor. Yani 100 asa’lık film kullanıyorsanız güneşli havada 1-2 saniye, 400 asa kullanıyorsanız da yarım saniye açık kalmalı. Detaylı bilgisi el kitapçığının en arkasında yazıyor zaten. Ancak bir uyarı yapayım, deklanşörü açık tuttuğunuz sürede elinizi titretmemeye çalışın. Makine çok hassas ve en ufak titreşimde görüntüyü bozabiliyor. Bunun için çekerken düz bir zemine koymanız ya da tripod kullanmanızı önerebilirim. İşte benim ilk başarısız çekimlerim.

Krediler: lianakymcyn

Dediğim gibi, bende hala öğrenme aşamasındayım, ama umuyorum ki alıştıkça çektiğim fotoğraflar da netleşecek. Siz de ilk başlarda iyi sonuçlar alamazsanız üzülmeyin, net olmasalar da büyülü görüntüleri bile çok güzel görünüyor. Zaten önceden tahmin edilemeyen fotoğraflar da daha heyecan verici değil mi!?

lianakymcyn tarafından, 2014-06-07 tarihinde ve #donanım #pinhole #review #lomography #diana #kamera #multipinhole #diana-multipinhole-operator #inceleme başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler