Lomography x Zenit Yeni Petzval Lens Sanatçı Röportajı: Aloysius Lim

Fotoğraf tutkusunu en beklenmedik anda keşfetti. Güçlü konser çekimleri ve profesyonel düğün fotoğrafları ile ünlü Aloysius Lim, fotoğrafçılığa ilk olarak dizini sakatladığı 2003 yılında başladı. Çekimleri muhteşem olan Lim’den Canon fotoğraf makinesiyle Petzval Lensi denemesini istedik. Aklını başından alacak bu yazıya göz at!

Nasıl fotoğrafçı oldun?
Bu oldukça kademeli bir ilerleme oldu aslında. Dürüst olmak gerekirse, Lomo hareketi fotoğrafçılık için büyük bir ilgi yarattı. Kendi paramla aldığım ilk fotoğraf makinem LC-A oldu. Kullandığım birçok film ve birkaç konserden sonra, müzisyenlerin sahne üzerinde fotoğraflarını çekmek istediğime ve bu süreçten zevk alacağıma karar verdim. LC-A’dan sonra, DSLR satın aldım. İlerleyen zamanlarda birçok kişi fotoğraflarımın çok güzel olduğunu söylemeye başladı ve bu bende bir bakış oluşturdu, böylece fotoğrafçılığı denemeye karar verdim!

SG’de düğün fotoğrafçısı olmak en rekabetli işlerden biri. Bu konu hakkında neler hissediyor ve düşünüyorsun?
Evet, kesinlikle rekabetçi bir konu ama aynı zamanda oldukça zorlu ve faydalı bir iş. Muhteşem insanlarla tanışıyorum, geziyorum, hayat hakkında bir şeyler öğreniyor ve boş zamanımda bir şeyler yapma fırsatı buluyorum. Rekabet aslında kötü bir şey değil, seni ayakta tutar ama en önemlisi en büyük rakibin kendin olmalısın.

Düğün fotoğrafçısı olarak çalışmanın en zor kısmı nedir?
Bir düğün fotoğrafçısı için en zorlu kısım, çekimlerde gelin ve damatın ailelerinin, hatta arkadaşlarının beklentilerini karşılamak zorunda olması diye düşünüyorum.

Biliyoruz ki fantastik konser çekimleri de yapıyorsun, bizlere birazda bundan bahset!
Evet, düğün fotoğrafçılığının yanı sıra konser fotoğrafları da çekiyorum. Bu işe gerçekten nasıl başladığım hakkında bir hikaye anlatayım. 2003’de, bir diz ameliyatı geçirdim ve izin alarak 3 ay evde yattım, bu sırada Lomography ile haşır neşir oldum. Sonra bir LC-A fotoğraf makinesi aldım, ona çok bağlandım ve fotoğrafçılığa olan ilgim gittikçe artmaya başladı. Birkaç ay sonra, benim en sevdiğim Singapurlu gruplardan Electrico yeniden konserler vermeye başladı ve konsere gittim, konserde aile kısmından fotoğraflar çektim fakat çok daha kaliteli fotoğraflar istediğim için DSLR fotoğraf makinesi almaya karar verdim. 2 yıl boyunca publarda ve müzik evlerinde çekimler yapıp fotoğrafçılık hakkında daha fazla bilgi edindikten sonra, en sevdiğim konser fotoğraflardan bir portfolyo hazırlayıp konser düzenleyicileri ve müzik firmalarına atmaya karar verdim. 2006’da ilk büyük konser çekimimi yaptım ve müzik fotoğrafçılığı maceram başlamış oldu.

Çalıştığın en iyi grup hangisiydi?
Birkaç yıldır çalıştığım muhteşem gruplar var fakat herhâlde en muhteşem deneyimim, hiç unutamadığım Nile Rodgers & CHIC şovu. Nile, Madonna, Diana Ross, Duran Duran, Daft Punk ve Avicii gibi dünyaca ünlü isimlerle çalışan ünlü bir yapımcı, besteci, aranjör ve gitarist. Nile fotoğrafçıların bütün konser boyunca çekim yapmalarına izin verdi, bu oldukça nadir rastlanan bir durumdu. Çoğunlukla ilk 3 şarkıda çekimler yapılır. Ekibi ve grubu oldukça arkadaş canlısı ve muhteşemlerdi. Müzik ve eğlenceyle dolu bir gece oldu! Hatta konserde 30 fanını birlikte şarkı söylemeleri ve onunla dans etmeleri için sahneye çağırdı. Sahne arkasında oturup saatlerce konuşulabilecek yakın bir arkadaş gibi davrandı. Kesinlikle çok saygı duyuyorum ve o çok büyük bir ilham kaynağı!

Gelecekte hangi grupla çalışmak için yanıp tutuşuyorsun?
Paramore ile çalışmayı gerçekten çok istiyorum! Onları iki kez çektim fakat şu an profesyonel seviyede onlarla birebir çekimler yapmak istiyorum. Katy Perry & Taylor Swift’de muhteşem olurdu! Tamam Coldplay’in de sakıncası olmaz! Evime daha yakın olan Japon gruplardan da daha önce şovlarını çektiğim One OK Rock ile çalışmak isterim.

Biliyoruz ki sen de bir Lomography fanısın, analog fotoğrafçılığın dijitalden daha eğlenceli olduğunu düşünüyor musun?
Kesinlikle analog çok daha eğlenceli! Her ikisinin de hem iyi, hem kötü yönleri var ama çekim süreci ve analogda ortaya ne çıkacağını bilememek bu deneyimi daha eğlenceli ve heyecanlı yapıyor! Bu dijitalle yaşayamayacağın muhteşem bir deneyim.

Petzval Lens ile çekim deneyimin nasıldı? Lens ile ilk çekimine çıkacaklar için tavsiyelerin neler?
Benim denemelerim gerçekten eğlenceliydi! Portreler, nesneler, şovlar hatta canlı müzik çekimleri yaptım. Lensle dışarı çıktığınızda büyük ihtimalle enteresan bakışlarla karşılaşacak, hatta “Bu da ne?”, “Gerçekten havalı görünüyor!” gibi cümleler duyacak ve bazen “Aman tanrım, bu yeni Petzval Lens mi?!” sorusunu duyacaksınız.
Lensi ilk defa kullanacaklar için tavsiyem, lensin sol tarafındaki düğmeden odaklanın, normal SLR odaklama ve otomatik odaklama değil! Bir önemli not daha. Çekeceğin objeyi farklı odak ayarlarıyla birden fazla kez çek ve farklı varyasyonları dene. Çekimleri istediğin gibi tamamlayabilmek için odak ayarlarına alışmak biraz zaman alacak.

Ve son olarak, bugüne kadar karşılaştığın en komik, garip, ya da “beklenmeyen” fotoğrafik olay neydi?
Benim için en önemli olanı Paramore’dan Hayley Williams ile geçen olaydı. Grup 2011 yılında ikinci kez geldiğinde, 2010’daki konserlerinde çektiğim fotoğrafları ona götürdüm. Fotoğrafları gösterdiğimde hemen hatırladı ve “Bu fotoğrafı bir süreliğine Twitter fotoğrafım olarak kullanabilir miyim?” dedi. Bu şekilde hatırlanmak ve ondan imzalı baskı almak muhteşemdi!
En komik anılarımdan biri de LC-A fotoğraf makinemi ilk elime aldığımdaydı. Saat yaklaşık 8.00’di ve mağazaya gidip almak için taksiye bindim. Hemen kurdum ve yarım saatte bir filmi bitirdim. Önüme gelen her şeyi çektim ve fotoğraf stüdyosuna gidip 30dk. Hızlı film teslimi için paramı ödedim. Çok heyecanlıydım ve hızlıca açıp baktım, film boştu! İkinci filmim de boş çıktı. Üçüncü filmim de boş çıkınca fark ettim ki filmi yanlış takıyormuşum! Yani aldığın her şeyin kullanma kılavuzunu okumak gerekiyormuş! Kendimi hem para verip hem de çekemediğim için aptal gibi hissettim!

Aloysius’un çalışmalarına buradan bakabilirsin.

Lomography x Zenit Petzval Lens şimdi Lomography Online Dükkan’da ön siparişte. Lensler sipariş verilen sıraya göre gönderilecek; tarihi lensin için ön sipariş vererek güvenceye al!

meerly tarafından, 2014-01-28 tarihinde ve #haberler #test #interview #review #digital #zenit #artist #petzval #petzval-artist-interview başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler