Petzval LomoAmigo: Dale McCready

Dale McCready, BBC’de görüntü yönetmeni olarak çalışıyor. Oldukça popüler birkaç şovda uzmanlık kazandı ve yirmi yıldır bu sektörün içinde bulunuyor. İlginçtir ki, McCready, ayrıca Kickstarter’daki Petzval destekleyicilerimizden. Petzval lensi, çoğunlukla fotoğraf çekmek için kullanıyor, fakat son zamanlarda Mart ayında çıkması planlanan yeni BBC serisi için Petzval lensi iş akışıyla bütünleştirme fırsatı buldu.

Fotoğraf:Dale McCready

Kendini Lomography Dergi okuyucularına tanıtıp, bize fotoğrafçılığa ve filme nasıl başladığından bahseder misin lütfen?

Aslen Yeni Zellanda’lıyım, ama şu an Londra’da yaşıyorum. 20 yıla yakın süredir film ve televizyon sektöründe görüntü yönetmeni olarak çalışıyorum. İşimde yükselmeye “Dr. Who,” “Merlin,” “Atlantis” ve C4 için yakında gelecek olan “Cucumber” gibi televizyon şovları ve uzun metrajlı filmlerin kamera ve ışık bölümlerinde başladım.17 yaşında, film işine başladığımda çeşitli kameralar ve lenslerle çekim yapıyordum. İş için hareketli görüntüler çektiğim gibi çoğunlukla zevk için fotoğraf çekiyorum. Böylece, para almadan garip kompozisyonları ve biçimleri deneyerek, fotoğrafların bana daha fazla özgürlük verdiğini keşfettim.

Fotoğraflar:Dale McCready

Petzval lens ile çekim yapmak nasıldı?

Petzval topluluğuna, Kickstarter sahnesinde katıldım ve bugün, hala parçası olduğum en tatmin edici toplum tarafından finanse edilen proje (Vivian Meier’in kitabı ve belgeseli ikinci sırada geliyor). Bir keresinde, Petzval lens sahibi oldum ve onu Canon 5D’me taktım. Kişisel fotoğrafçılığımda onu makinemden çıkarmak için hiçbir sebep yoktu. Sürekli kullandım ve bir tane daha sipariş ederim diye umdum. T2.8 yada T2.2’deki derin kombinasyon, portreleri arka plandan ayırarak ortaya çıkarır ve yumuşatılmış kenarlar, her zaman geri tepen ışıkta doğal bir sahne yada mimari yaratmanın en iyi yoludur
Esas kariyerim hareketli fotoğraflara odaklı. Ayrıca Petzval lensi, hareketli işimin içinde de yürütmeyi başardım. BBC için son drama eserim olan “Tatau”da, sıra dışı görünümlere ihtiyaç duyduğumuz çok çeşitli sahneler vardı, bu yüzden ben de Petzval lensi, Red Dragon kameraya taktım ve bir Hassleblad’mış gibi onunla çekim yaptım. Bir dizi oluştururken, karakterin çok kızgın olduğu ve çok içtiği olağanüstü çılgın görüntüler elde etmeyi başardım. Bence bu gerçekten onun ruh halini hissettirdi.

Fotoğraflar:Dale McCready

İşinle ilgili en çok neyi seviyorsun?

Çok seyahat ediyorum ve bu harika ama aynı anda biraz da kötü. Çoğunlukla arkadaşlarımdan ve ailemden uzakta oluyorum ama bunun yanında, etrafta yürüyüp, yeni insanlarla tanışıyorum, manzara ve ışıkla yeni yerleri gözlemleme şansı elde ediyorum. Geçen yıl Güney Pasifik’te Manchester, Galler, Fas, Londra ve Rarotonga’daydım. Çok yoğun bir yıldı, çok fazla harika şey gördüm ve harika insanlarla tanıştım. Petzval beni her zaman destekledi ve insanların onunla çekim yapmayı sevdiği ve onun hakkında konuştuğu gibi, gerçekten daha fazla portre çekmeme yardımcı oldu.

Fotoğraflar:Dale McCready

Sana göre, bir portreyi kusursuz yapan unsur nedir?

Benim için kusursuz portre, nesnenin konuyla iç içe geçmiş olduğudur. Çekingen olup, samimi çekimler yapmakla ya da sadece manzaralar çekmekle çok vakit harcadım, böylece son zamanlarda tanıdığım yada rastladığım insanların ilgileriyle, onların doğrudan çekimlerini daha fazla yapıyorum. İnsanların kişiliklerini içinde barından, harika çekimleri yakalamak kadar tatmin edici hiçbir şey yok. Aynı zamanda, yabancıların döndüğü ya da hareket ettiği anları yakalıyorum ve o anda bunu çekim alanıma alıyorum.

Fotoğraflar:Dale McCready

Kariyerin boyunca hiç zorlu bir durumla karşılaştığın oldu mu?

Herkesin kariyerinde inişler ve çıkışlar olur. Benimki genelde sürekli eğimli, küçük bütçelerden büyük şovlar ve filmler arasında değişiyor ama telefonun çalmasını beklediğiniz zamanlarda büyük boşluklar var. Fotoğraf çekmek, benim için daha fazla yaratıcılık ve daha az teknik içeren bir hale geldi, son zamanlarda bunun daha kolay olduğunu hissediyorum. Daha ilginç çekimler ve tabii ki de risk duygusunun yol açtığı daha iyi fotoğraflar için teknik açıdan risk almaya daha istekliyim.
Bunun dışında, benim için sektördeki en zor şey, ne istediğini bilmene rağmen bunu yapmak için olanakları zorlamanın gerekmesi. Ya da bütçe verildiğinde, sonunda kafanda canlandırdığın şeyi yapana kadar zamanı kollamak. Yönetim içinde harika ortaklarım ve anlaşılması zor çok az insan olan bir ekibim olduğu için ayrıca çok şanslıyım.

2015 yılı için planların neler?

Bu yıl daha yaratıcı alanlar deneyeceğim ve zorlayacağım. Biraz daha az seyahat etmek, sevdiklerimle ve arkadaşlarımla daha fazla zaman geçirmeyi planlıyorum, tabii ki daha bol fotoğrafla. Umarım profesyonel işime tekrar Petzval’i ekleme şansı elde ederim ve fotoğraflarım daha fazla insana ulaşır. Ortalama olarak, etrafta fotoğraf çekerek dolaşacağıma eminim. Gerçekleşecek olan az heyecanlı projem var. “Cucumber" yakında C4’te geliyor ve ben iki harika bölümünü çektim (5 & 6) ve onlar gerçekten gururlandığım şeyler. “Tatau”nun da Mart gibi BBC’de yayınlanması lazım.

Dale McCready’nin diğer çalışmalarını websitesinden görebilir ve onun maceralarını Twitter sayfası @dalemccready'den takip edebilirsin.

hannah_brown tarafından, 2015-02-19 tarihinde ve #insanlar #lomoamigo başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler