LomoAmigo: Ömer Serkan Bakır ve Petzval 58 Deneyimleri

Fotoğrafçı ve gazeteci Ömer Serkan Bakır, yakın zamanda Yeni Petzval 58 Bokeh Kontrol Sanat Lensini test etti. "Fotoğrafla uğraşan genç arkadaşların en az bir kere analog makinelerle film kullanarak fotoğraf çekmesini öneriyorum" diyen Ömer Serkan'ın fotoğraflarını ve Petzval 58 Sanat Lensi hakkındaki yorumlarını merak ediyorsan, okumaya devam et.

Merhaba Ömer Serkan, bize biraz kendinden bahseder misin?

Bu soru sorulduğunda nereden başlayacağımı pek bilemiyorum. O yüzden bir fotoğraf makinesi ile ilk tanıştığım zamanı anlatayım. İlk defa elime bir fotoğraf makinesi aldığımda bunun ne işe yaradığını bilmiyordum. Sanırım 6-7 yaşlarındaydım. Agfa marka körüklü bir fotoğraf makinesinden bahsediyorum. O makineyi ilk zamanlarda oyuncak olarak gördüm. Ama hassas bir ekipman olduğunu ve dikkatli açıp kapattığımı, diyafram-enstantane mekanizmalarını titizlikle incelediğimi hatırlıyorum. Daha sonraları abimin de kullandığı bir SLR fotoğraf makinemiz oldu. Neyse uzun lafın kısası böyle böyle lise yıllarına kadar belli bir noktada fotoğrafçılıkla her zaman ilgilendim. Üniversite zamanı geldiğinde İstanbul Üniversitesi Kontrol Sistemleri Teknolojisi bölümüne girdim. Ama sonra baktım ki teknik konular beni pek çekmiyor. O bölüm bittikten sonra Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’ne girdim. Fotoğrafın bana göre en keyifli ve biraz zahmetli olan kısmı analog zamanını karanlık oda maceraları ile yaşadım. Hemen her ödevimiz ve pek çok proje siyah-beyaz isteniyordu. O yüzden hem evimde hem de iş yerimde bir karanlık odamız vardı. Karanlık odada sabahlara kadar çalışmış olmamın bana çok şey kattığını düşünüyorum. Karanlık odadan aydınlık odaya ve filmden dijitale geçiş sürecini tüm detaylarıyla yaşayan şanslı kişilerdenim.

Fotoğrafçılık alanında uzun yıllardır çalıştığını biliyoruz. Fotoğraf tutkusu nereden geliyor?

Çocukluktan beri fotoğraf çekmek benim için çok özel bir uğraştı. Ancak bu işin gerçek anlamda farkına varmam ve gözümün açılması Fotoğraf Dergisi’ne girmemle başladı. O yıllarda sadece adını duyduğum usta fotoğrafçılarla aynı ortamda yer almak, onlarla gezilere çıkmak, fotoğraflar seçmek her fotoğrafçının hayalidir sanırım.

Şu an daha ziyade dijital çekim yapıyorsun ama analog fotoğrafçılık geçmişin de var. İkisi senin için neler ifade ediyor?

Fotoğraf çekmeye analog makinelerle başlamış olmanın çok önemli olduğuna inanıyorum. 36 karenin ne demek olduğunu ve her bir karenin önemini bilmeyen pek çok fotoğrafçı var şu anda… Özellikle fotoğrafçılığın ilk aşamalarında daha özenli ve dikkatli fotoğraf çekmenizi sağladığı için keşke imkan olsa da fotoğrafa yeni başlayanlara analog makine kullanmayı şart koşsak. Tabi bu şu anda pek mümkün görünmüyor. Ancak fotoğrafla uğraşan genç arkadaşların en az bir kere analog makinelerle film kullanarak fotoğraf çekmesini öneriyorum. Sonuçları görene kadar geçen heyecanlı zamanı, sabırsızlığı ve o mutluluğu yaşamalarını istiyorum.

Yakın zamanda Yeni Petzval 58 Bokeh Kontrol Sanat Lensini denedin. Nasıl bir deneyimdi Petzval kullanmak?

Açıkçası bugüne kadar sayısını bilmediğim kadar objektif test etmiş ve kullanmışımdır. Ancak bunların hiçbiri Petzval 58 Bokeh Kontrol Sanat Lensi gibi ilgimi çekmedi. Öncelikle Petzval adıyla ve optik tasarımıyla üretilen böyle bir lensin var olması bile mutluluk verici. Benim gibi gözlük kullanan birisi için elle netlik yapmak biraz zor olsa da çekim anlarının her aşaması çok güzeldi.

Petzval Lensin en beğendiğin yönleri neler oldu?

Petzval lensin değiştirebilen diyafram plakaları ve bokeh kontrol halkası sevdiğim yönleri oldu. Bu iki kontrol imkanı sayesinde yüzlerce farklı fotoğrafa imza atmak mümkün. Öyle ki sıradan bir konu karşısında bile dakikalarca fotoğraf çekmek ve hiç beklenmedik kareler yakalamak mümkün.

Şimdiye kadar çektiğin Petzval fotoğrafları arasında en sevdiğin hangisi? Bize onun hikayesini anlatır mısın?

Petzval lens ile İstanbul’da çokça fotoğraf çektim. Daha sonra 3-4 günlük kısa bir gezi için Sapanca’ya gittim. Sapanca’da göl kenarında dolaşıp fotoğraf çekerken terk edilmiş ve küçük iskelelere bağlanmış kayık fotoğrafları çekiyordum. O sıra yanıma gelen fotoğraf sever gençler kullandığım lensin ne olduğunu merak etmişler. Uzun uzun lensin özellikleri ve farklılıkları üzerine konuştuk. Yine Sapanca’da yemek yediğimiz yerde garsonlardan birisi lensin ne olduğunu sordu ve ilk defa böyle bir lens gördüğünü söyledi. Kendisi fotoğraf çekmeye yeni başlamış ve yeni başlayan birisine göre lensle ilgili oldukça ilginç sorular sordu ve beni şaşırttı.

Petzval Lens’i ilk kez kullanacaklara neler önerirsin?

Petzval 58mm Sanat Lensini ilk kez kullanacaklar öncelikle şunu bilmeli diye düşünüyorum. Bu lensle çok hızlı fotoğraf çekmek biraz zor... Daha sakin, kontrollü ve keyifli fotoğraf çekmek için biraz daha fazla zamana ihtiyaç duyabilirler. Lensin kullanımı esasında çok zor değil. Ancak diyafram plakalarını düşürmeden takıp çıkarmak, doğru poz değerini bulmak, bokeh kontrol halkasıyla istenilen efekti elde etmek gibi bazı kullanım özelliklerine alışmak gerekiyor. Bir de unutmadan, ilgi çekmeyi sevmiyorsanız pirinç kaplamalı versiyonu tercih etmeyin. Ama ilgi odağı olmak istiyorsanız da pirinç kaplamalı Petzval 58mm tam size göre…

Ömer Serkan Bakır hakkında daha fazla bilgi için websitesini ziyaret edebilir ve Instragram hesabını takip edebilirsin. Fotoğraf Dergisi için yazdığı Yeni Petzval 58 Bokeh Kontrol Sanat Lensi incelemesine buradan ulaşabilirsin.

nural tarafından, 2016-10-31 tarihinde ve başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler