LomoAmigo Tchane ve Hood Runners Fotoğrafları

1

Galata Hood Runners koşu ekibinin başı olan ve koşular sırasında La Sardina ile fotoğraflar çeken Çağan Okuyan, nam-ı diğer Tchane ile fotoğrafçılık ve La Sardina hakkında çok tatlı bir sohbet yaptık. Özellikle 35mm fotoğraf makineleri ve sıcak renkler veren filmleri tercih eden Çağan'ın Galata Hood Runners ile çektiği fotoğrafları ve La Sardina deneyimini merak ediyorsan, okumaya devam et.

Merhaba Çağan, aslında seninle uzun süredir tanışıyoruz, ama şu ana kadar bir projede birlikte yer alma fırsatımız olmamıştı. Hood Runners sayesinde ortak bir proje yaptığımız için çok mutluyuz. Lomography Topluluğu’na biraz kendinden bahseder misin?

Paris’te güzel sanatlar ve grafik tasarım okurken başladım fotoğrafa, sanat - fotoğraf hayatimi kurtardı.

Thefuckisback’in kurucususun, bu proje nasıl doğdu? Fotoğraf çekmeye nasıl başladın? İlk çektiğin fotoğrafı hatırlıyor musun?

İlk fotoğraflarım uzun pozlama tekniği ile evde kardeşimi fotoğrafladığım denemelerdi. Sonra geceleri kulüplerde başka insanları da fotoğraflamak ve paylaşmak üzere bir blog kurdum. Her şey Instagram'dan önceydi.

Çekimlerinde farklı analog fotoğraf makineleri kullandığını biliyoruz. Özellikle tercih ettiğin makine ya da film var mı?

National Geographic fotoğrafçısı Reza ile bir projede çalışma şansım olmuştu birkaç yıl önce, olaya bu kadar hakim değildim şimdiki kadar ve ona ilk sorum hangi kamera kullandığı idi. Bana verdiği cevabi çok iyi hatırlıyorum, “önemli olan anlatmak istediğin hikaye ve olaylara bakış açın, elindeki kameranın ne olduğu, ne yılında yapıldığının önemi yok" demişti. Simdi aynısını söylemekten çekinmiyorum. Internet dahil önüne geçilmez bir hız alan hayatımda en azından en büyük tutkum olan fotoğraf üretme surecini biraz yavaşlatmak adına tamamen analog kullanıyorum artık. Tabii ki filmin dokusu ve keskinliği de büyük faktör. Daha seçici olabilmek ve elimdeki sınırlı fotoğraf ile yetinebilmeyi öğrenebilmek için ve sürekli kendime yeni/eski kameralar alıp, sürekli yeni şeyler deniyorum. 5$’lık kompakt makinemi de kullanıyorum, Lomo'nun neredeyse bütün kameralarını da. Ama küçük tercihim 35mm kameralardan ve sıcak renkli filmlerden yana.

Hood Runners koşuları ve sonrasındaki etkinlikler sırasında La Sardina ile çekimler yaptın. Hem koşup hem fotoğraf çekmek kolay oldu mu senin için?

Tabii ki! Fotoğrafın gerçekten en çok sevdiğim yani ani yakalamak ve zamanı orada durdurabilmek. Hem koşup hem benimle kosan insanların duygularını, yorgunluklarını, grup çalışmalarını fotoğraflamak çok eğlenceli oldu. La Sardina 35 ile hiç vizore bakmadan fotoğraflar çekebildim.

Koşular sırasında başına eğlenceli veya ilginç bir olay geldi mi?

Sergide de yayınladığım birkaç tane çocuk ve sokak satıcısı fotoğrafları var. Onların da bize katılması beni çok mutlu ediyordu. Simitçi abi var Karaköy iskelede, o da hep alkışlardı bizi, o yüzden hep onun önünden koşardık. Galata köprüsü altındaki balıkçılardan rakı uzatan abiler de çok güldürdü bizi koşularda.

Bir de güzel gözlü bir kopek vardı bir salı Serdar Ekrem'den başlayıp sonuna kadar bizimle koşmuştu (sergide o da var).

Çektiklerin arasında “bunu en çok seviyorum” dediğin bir fotoğraf var mı?

Sokak hayvanları, sokak satıcılarının portreleri ve kolajlara da bayılıyorum.

Gelecek dönemler için yeni projelerin nelerdir?

RETROSPECTIVE SOLO SERGİ

Lomography Türkiye ekibi olarak sergiyi heyecanla bekliyoruz!

Çağan'ı Instagram hesabından takip edebilirsin. Çağan'ın Galata Hood Runners koşuları sırasında çektiği fotoğrafları merak ediyorsan, LomoEvimizdeki albüme bakabilir ve mağazamızı ziyaret edebilirsin.

nural tarafından, 2017-07-09 tarihinde ve başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler