LomoAmigo: Yasemin Hülya Bulut ve Fotoğrafları

Çalışmalarına İstanbul'da kişisel ve özgün olarak devam eden profesyonel fotoğrafçı Yasemin Hülya Bulut, bu ayki LomoAmigo'muz oldu! Yasemin'le eğlenceli geçen zamanımızı seninle paylaşıyoruz!

Merhaba Yasemin, bize biraz kendinden bahseder misin?

İstanbul’da yaşıyorum. Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Ana Sanat Dalı Grafik/Fotoğraf alanı ve aynı zamanda Sosyoloji eğitimi aldım. Fotoğraf çalışmalarıma özgün olarak İstanbul’da devam ediyorum.

Fotoğrafçılık geçmişin olduğunu biliyoruz, bu tutku nasıl başladı senin için?

9 -10 yaşlarımdaydım, babamdan ısrarla bir müzik çalar almasını isterken, bulunamayınca babam onun yerine içinde 35mm film takılı bir fotoğraf makinesi almış. Hayat kutucuğumdan payıma çıkan o fotoğraf makinesi ile bu tutku başlamış oldu.

Aynı zamanda eğitmensin de, yeni nesillerin fotoğrafçılığa olan ilgisini nasıl görüyorsun?

Evet, Grafik Tasarım/Fotoğraf eğitmenliği yapıyorum. Gençlerin, bir dönem genç olanların ve her yaşın fotoğrafa ilgisi oldukça fazla. Görsel bir iletişim çağındayız - mobil ve dijital fotoğrafçılık. Elbette çağın ruhumuza kattığı bitmeyen bir festival havasında yaşıyoruz. Hatta azımsanmayacak kadar önemli bir şekilde. Çok çok isterim ki analog kameralarla da ilgili deneyimler ve kullanımlar artsın, farklı bir özgünlük ve deneyim oluşsun. Üreten ile tüketilen arasındaki ironik bağdan farksız, fotoğrafa dair deneysel yani özgün oluşumlar hızlansın. Günümüzde dijital tüketimin dışında, analog kameraların da kullanılmasının gerekliliğinin, en çok da gençler için kıymetli ve önemli olacağı kanısındayım. Çok eğlenceli, özgür, sınırları geniş kendi kültürünü oluşturmuş farklı formatlara sahip Lomography makineleriyle başlayabilirler mesela... Mobil veya dijital tüketimin dışında analog kameralarıyla yola çıkan gençlerimiz, şu an benim için bu yola çıkanlardan en şanslı olanları diyebilirim.

Lomography ile nasıl tanıştın? Bizimle tanışma hikayeni paylaşır mısın?

Analog kamerada farklı formattaki filmleri ve kamera özelliklerini araştırırken kendimi Lomography'nin internet sitesinde buldum. Soluğu ilk iş olarak Lomography Embassy Store İstanbul'da aldım. Çok renkli, heyecanlı, meraklı, sınırsız kendine özgü kültürü ve tarzı olan farklı formattaki bir çok deneyim... Lomography için daha ne demeli bilemedim... Mağazayı gezerken -aslında karıştırırken- saatlerce neredeyse tüm fotoğraf makinelerini inceledim. Kendi gözümün Lomography'nin iki makinesi ile uyumunu anladığım anda bu dünyaya merhaba demiştim artık.

Sprocket Rocket ve Diana F+ ile çekimler yaptın. Lomography’nin bu iki farklı modeli ile çekim yapmak nasıldı?

Lomography hikayesine bu iki makineyle başlamış oldum. İkisi de çok çok lezzetliydi... Hala göz hizam ve tartım Sprocket Rocket desem de, Diana F+‘nın hakkını öncelikle vermek isterim. Kare formatı kullandığım iki ayrı tatta kendine özgü filmleri ve karede oluşan vinyet etkisi benim önem verdiğim özelliklerdi. RedScale ve X-Pro filmlerinin farklı kimyasal yapısıyla sonuçlar çok güzeldi. Sprocket Rocket ise eski siyah beyaz bir film hikayesi tadındaydı. Eski İstanbul'u panoramik karelerle yakalamak çekimlerime farklı bir ruh kattı... Ayrıca teknik anlamda bu özel format benim diğer pencerem oldu diyebilirim. Yeni bir kadraj algısı, fotoğraf ile görüntü arasında matrak, eğlenceli, kuralsız, özgür ve sınırsız hayallerle dolu..

En çok çekim yapmayı sevdiğin yer neresiydi?

Balat sahili (benim için özel). Renkli, kendine has dokusu, coşkulu çoluklu çocuklu halinin dışında, sahile indikçe naif hüzünlü bir semttir Balat.

Çektiğin fotoğraflar arasında en çok hoşuna giden hangisi oldu? Bizimle bu fotoğrafın hikayesini paylaşır mısın?

Sprocket Rocket'ta film tadındaki çekimler esnasında oldukça heyecanlandığım anlar oldu, beni anlatan kareler. Diana F+'da iki ayrı kare formatı... Üsküdar sahildeki çiçekçi kadın mesela; anı yaşatan bir Lomography karesi iken Balat sahilde ki o yaşlı çift. Aynı dilde konuşamıyorduk ve araya fotoğrafın dili yani kalbi girdi... Diana F+ bize çevirmen oldu o anda orada o yaşamda an, anıya dönüştü. Ve hikayeyi sonsuza kadar kaydettim.

Çekimleri yaptığın Sprocket Rocket’ı daha önce kullanmamış olanlara ya da yeni başlayanlara neler önerirsin?

Kocaman bir sahne önersem olur mu? Sprocket Rocket için öncelikli olarak formatın güzellliğinden bahsetmiştim. LadyGrey 400 ISO (S&B) ve Forte Fortepan 2003 (S&B) film kullanarak çekimlerime başladım. Eğer farklı format özelliğine sahip panoramik bir sahne istiyorsanız ve analog fotoğraf makinesi kullanıyorsanız eğlenceli, pratik, heyecanlı, özgür ve deneysel bu makinenin mutlak kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Sproket Rocket'ta yeni başlayanlar ve yine analog kamerada belli bir birikime sahip olan her fotoğrafçı için yeni bir soluk, alışıla gelmişin dışında özel bir bakış açısı, enfes bir pencere ve yine dediğim gibi oldukça deneysel bir birikim sağlayacaktır.

Denemek istediğin yeni modeller ya da filmler var mı?

Olmaz mı? Horizon Perfekt. Horizon 35mm ve tüm filmler. Sprocket Rocket’dan sonra sanırsam Lomography'den ikinci ve özel kameram o olacak. Şimdiden bir çok fikir kuralsızca aklımda!

Gelecek günlerde seni nasıl projeler bekliyor?

Sprocket Rocket ile çektiğim bir kare Soul'nArt Galerideki Alphabetic II isimli sergide yer alacak. Bu benim Alphabetic ile ikinci, kendi adıma ise yer aldığım dördüncü karma sergi olacak. Sergi 15 Aralık 2017'de açılıyor ve 15 Aralık - 25 Aralık tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

Sprocket Rocket ve Diana F+ ile özgün çekimlerime farklı film denemelerine devam edeceğim... Özelllikle Sprocket’da renkli filmlere ağırlık vermek istiyorum biraz... Evet, çekimlerini yaptığım iki farklı kamera ile minik bir sergi var pek yakında... Lomography sergisi bu işte özgür olmanın ödülü olacak, yine farklı başka bir şey yapmış olmanın da ayrı tadı...

Sprocket‘da ayrıca panoramik film karelerine devam ederken kurgusal olarak oluşturmak istediğim öyküsel film kareleri serisi olsun istedim. Filmler banyo edilip sıralandığından birinci pozdan itibaren karşımıza bir kısa öykü çıksın istiyorum, son film karesine kadar! Teknik içerik olarak panoramik deneysel ama izleyici ve gören için kısa bir film gibi. Neden olmasın?

Bu özel dünyada hayaller sınırsız, hikayeler ve sahne sonsuz. İyi ki Lomography var!
Bunlar henüz başlangıç!

Teşekkürler Lomography!

Yasemin Hülya Bulut'u Instagram hesabından takip edebilir, diğer işleri için kişisel blog sayfasına uğrayabilirsin. Ayrıca Yasemin'in Sprocket Rocket ile çektiği bir fotoğrafla katıldığı Soul'nArt Galeri'de gerçekleşecek karma sergiyi 15 Aralık 2017 itibarıyla ziyaret edebilirsin.

yagmurblt tarafından, 2017-12-06 tarihinde ve #insanlar #diana-f #lomoamigo #sprocket-rocket başlığında yazıldı.

Bahsedilen Ürün

Lomography Sprocket Rocket

Lomography Sprocket Rocket

O sevilen film deliklerine adanmış Sprocket Rocket, süper geniş açılı lensiyle 35mm filmin tüm alanını mükemmel bir şekilde pozluyor. Film delikleri her fotoğraflında ön plana çıksın. Sprocket Rocket fotoğraf makinesi ile süper panoramik fotoğraflar çek.

Daha İlginç Makaleler