Topluluk LomoAmigo'su Mahir Can ve Lomo'Instant Automat Fotoğrafları

Halen Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde eğitimine devam eden Mahir, 2017 yaz aylarında yaptığı Fas gezisini Lomo'Instant Automat ile fotoğrafladı ve bu fotoğraflardan oluşan bir seri Bursa Fotoğraf Festivali'nde sergilendi. Mahir'e Lomo'Instant Automat, Fas ve sergi deneyimlerini sorduk. İşte röportajımız!

Merhaba Mahir, Dergimize hoş geldin! Lomography Topluluğu’na kendini tanıtır mısın?

Merhaba, çocukluk yıllarımı Kars’ta geçirdikten sonra Antalya’ya taşındık. Lise öğrenimimi Antalya’da 75. Yıl Cumhuriyet Lisesi’nde tamamladıktan sonra, 2014 yılında Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf bölümünü kazandım. Halen 4. Sınıf öğrencisi olarak öğrenimime devam ediyorum.

Fotoğrafçılık tutkun nereden geliyor?

Kars’ta yaşadığım yıllarda sokakta bulduğum bir fotoğraf makinesiyle başladı her şey. Daha sonra farklı liselerde bu bölümü okuyan arkadaşlarımla fotoğrafa olan ilgim daha da arttı. Meslek lisesi okumama rağmen hedefim her zaman üniversitede fotoğraf bölümü okumaktı.

Bir de vlog projelerin var, onlardan da bahsedebilir misin?

Öncelikle vlog düşüncem Fas yolculuğum öncesi başladı. Geçen sene ilk yurtdışı deneyimimi birlikte yaşadığım Alihan Sarıkaya ile birlikte, seyahatlerimizi ve gezdiğim ülkeleri geniş kitlelere nasıl ulaştırabiliriz diye düşünürken sosyal medyanın bize yardımcı olabileceği aklımıza geldi. Ve bu vlog projelerini Youtube kanalı açarak değil, Instagram profilim olan youdecidefortravel sayfasından paylaşmayı tercih ediyorum.

Hem dijital hem de analog makinelerle çekim yapıyorsun. Analog fotoğrafçılığın senin için farkı nedir?

Analog fotoğraf makinesi dijital makinelere göre benim için biraz daha özveri gerektiren ve yeni bir çekim tekniği geliştirmemi sağlayacak donanıma sahip.

Yaz aylarında Fas’a yaptığın bir gezide Lomo’Instant Automat ile çekimler yaptın. Lomo’Instant Automat kullanmak nasıl bir deneyimdi senin için?

Lomo’Instant Automat kullanmak oldukça keyifliydi. Öncelikle birçok fotoğraf makinesine göre işi hem daha eğlenceli hem de daha pratik kılıyor. Daha önce kullandığım Polaroid makinelere göre teknik açıdan daha donanımlı ve birçok farklı özelliği mevcut.

Çekimler sırasında başına gelen eğlenceli ve ilginç bir durum oldu mu?

Sahra Çölü turu sırasında öncelikle fotoğraf çekimi açısından kadrajımı ayarlayabilirim diye düşünerek, kervanın en son 2 devesine bindik. Makinelerimiz hazırdı ve kalacağımız Berberi kampına doğru yola çıktık. Lomo’Instant Automat ile arkamdaki devede yolculuk yapan arkadaşım Alihan Sarıkaya’yı çekmek istedim. Arkamı döndüm ve anlık olarak tuşa bastım. Arkamda Alihan yoktu ve çektiğim kare bomboştu. Deve kervandaki birbirine bağlı olan ipleri ısırarak kopartmış. Ve biz ilerledikten sonra deve olduğu yerde hareket etmeden beklemiş. Benim için oldukça komik bir anıydı. Kervanda birlikte ilerlediğim arkadaşımın devesi biraz huysuz çıkmıştı.

Çektiklerin arasında en çok hangi fotoğrafı seviyorsun, bizimle onun hikâyesini paylaşır mısın?

Aslında her biri benim için çok farklı değerlere sahip. Hayatım boyunca yapabileceğim en güzel yolculuklardan birini gerçekleştirdim. Fakat görselde gördüğünüz okyanus fotoğrafı benim için diğerlerinden biraz daha farklı. Çünkü bu fotoğraf yıllardır hep merak ettiğim "Okyanus nasıl bir yer?" sorusunun asıl cevabıydı. Denizden çok farklı, kıtalar arası bir geçitti. Bunu fotoğraflayıp, benim gibi merak eden birçok insana çok daha yakından hissettirebilmek benim için çok mutluluk verici bir olay.

Şu an çektiğin bu seri Bursa Fotoğraf Festivali dâhilinde sergilendi , bu nasıl bir his senin için?

"Çarşılar/Alışverişler" konu başlıklı fotoğraf festivalinde benden beklenenin aksine doğrudan bir Pazar ve alışverişi çekmediğim için, fotoğraflarım insanların düşüncelerine göre uygun değildi. Fakat benim için alt metin olarak projem bu festivale çok uygundu. Uluslararası bir fotoğraf festivaline katılabilmek ve yaptığım işleri izleyiciye aktarabilmek tarif edilemez bir duygu.

Gelecek dönemler için yeni projelerin nelerdir?

Daha önce Ukrayna’da bir mezarlıkta yaptığım "Old Memories" isimli projeme 2018 Şubat ayında tekrar devam edeceğim. Bu kez Dslr bir makine ile değil, farklı bir tarz geliştirerek mezarlık fotoğraflarını Lomo’Instant Automat ile gerçekleştirmeyi düşünüyorum.

Lomo’Instant Automat kullanıcıların için önerilerin var mı?

Teknik olarak çok kullanışlı ve diğer makinelere göre özellikleri bakımından daha ilgi çekici. Küçük format fakat büyük anılar yaşamak istiyorsanız Lomo’Instant Automat en iyi tercih olacaktır. TEŞEKKÜRLER LOMO, TEŞEKKÜRLER LOMO’INSTANT AUTOMAT…

Lomography Türkiye ekibi olarak bize zaman ayırdığın için teşekkür ederiz.

Mahir’in diğer fotoğraflarını merak ediyorsan, onu Instagram üzerinden mahrcan ve youdecidefortravel hesaplarından takip edebilirsin.

nural tarafından, 2017-12-31 tarihinde ve başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler