LomoAmigo Mabel Matiz ve Aramızda Kalanlar

16 Aralık’tan bu yana mağazamız, Dilan Bozyel ve Mabel Matiz’in “Aramızda Kalanlar” isimli sergisine ev sahipliği yapıyor. Dilan ve Mabel, bizi kırmayıp, bir kaç sorumuzu cevapladı. Mabel Matiz ile yaptığımız röportaj aradan sonra.

Mağazamızın duvarını yaklaşık bir aydır süsleyen Dilan Bozyel ve Mabel Matiz’in ortak sergisi Aramızda Kalanlar için La Sardina DIY ile çekim yapan Mabel Matiz ile tatlı bir röportaj yaptık. Mabel, yoğun turne, konser ve ödül törenleriyle yoğun geçen bir dönemin ardından, bir yandan dinlenip, bir yandan da La Sardina DIY ile digital dünyaya bir ara verdi ve analog fotoğraflarla bir gününü kayda aldı.

Bize hakkında neler söyleyebilirsin?
Küçük bir sahil kasabasında 90’lar Türkçe pop müziği dinleyerek ve pembe dizi izleyerek büyüdüm. Taşrada büyümek büyük bir şans. Büyük tabuların duvarların ezberlerin içinden geldim ve kendi dünyamda hepsini yıktım. Bunu önemli buluyorum. Önyargıdan ve kibirden hoşlanmıyorum. İnsan içindeki kötülükle mücadele etmeli. Bu gibi daha bir sürü dünya haliyle doğrudan ilgili ve takıntılıyım. Cinnet geçiren bir ülkede yaşamak beni her gün düşündürüyor… Sahip olduğum en önemli şey hayal gücüm. Hayal kurmayı seviyorum. büyük hayaller, büyük şarkılar, büyük aşklar, çok büyük bir barış… Buralarda geziniyor aklım hep.

Bir fotoğrafçı olarak ne gibi süreçlerden geçtin?
Annem büyük bir fotoğraf meraklısıdır, daha doğrusu meraklısıydı, artık bıraktı gibi bir şey. Evde çok büyük bir çocukluk fotoğrafı arşivimiz var. Her anımızı her günümüzü analog makinayla fotoğraflamış, belgelemiş. Bu çok güzel bir şey. Evde her daim hazırda fotoğraf makinamız olurdu ve ben de oldukça ilgiliydim. Annemden fırsat buldukça sağı solu çekerdim. yıllar içinde esas ilgi alanım belirginleştikçe fotoğraftan kısmen de olsa uzaklaştım ama hâlâ görselin her türüyle ilgiliyim. Fotoğraf olmasa hayal etmem ve müziğimi kurmam zorlaşırdı. Dijital fotoğraflardan hoşlanmıyorum ancak bir şekilde onlar da günlük hayatımıza yapıştılar ve çıkmaları imkansız. Fotoğrafa kağıt olarak dokunmak beni daha mutlu ediyor.

İlk çektiğin fotoğraf neydi?
Hatırlamıyorum. Aile fotoğrafıdır herhalde. Sürekli birbirinin fotoğrafını çeken manyak bir aileydik.

Analog fotoğraf çekmek sana neler hissettiriyor?
Nostalji, çocukluğum, özlem. Bunlarla karışık hisler.

La Sardina DIY’i iki kelime ile tanımlasan, ne derdin?
Beni çek!

Çektiklerin arasında en çok hangi fotoğrafı sevdin?
Dilan’ın kumsalda uzandığı ve gülümsediği fotoğraf

Başka analog eşya kullanıyor musun (Not defteri, Plak vs)? Kullanmayı özellikle sevdiğin analog eşyalar neler?
Not defteri ve kaset.

Son zamanlarda neler yapıyorsun?
Çok yoğun bir konser döneminden geçtim. 1-2 haftadır dinleniyorum. Kısa bir süre sonra yine konserlere devam edeceğiz. Ocak ayında Avrupa konserlerimiz olacak. Bu aralar film izliyor, kitap okuyor, arkadaşlarımla zaman geçiriyorum.

Yeni projelerin var mı?
Ocak ayı içinde yeni yazdığım bir şarkımı ceylan ertem ile birlikte düet yapacağız. Bu benim ilk düet kaydım olacak. Heyecan duyuyorum. Şarkı bir video müzik projesi olarak yayınlanacak. Ayrıca Ayşegül Aldinç, Özge Fışkın ve yine Ceylan Ertem gibi arkadaşlarımın yeni albümlerinde bestelerim yer alacak. Diğer yandan ben bizzat kendi 3. albümüm için repertuvar hazırlıyorum. Çok fazla yeni şarkı yazdım, bir albüme şarkı seçmek oldukça zorlu bir süreç. bana kalsa 2-3 cd birden yaparım. Eylül 2014 gibi yeni albüm için kayda girmeyi planlıyorum. Bir sinema filmi için müzik ya da şarkı hazırlamayı çok istiyorum. Bunun için de gözüm, çok sevdiğim Ferzan Özpetek ve Fatih Akın’da. bütün bunlar dışında Yaşım Çocuk albümünün konser ve Klip çalışmaları devam edecek.

Popüler kültüre ait figürlerden en çok kimin fotoğrafını çekmek istersin?
David Bowie, Patti Smith, Gülşen, Sezen Aksu

Şu anda en çok nerede, ne yapıyor olmak isterdin?
Sevgilimle Avrupa’yı karış karış gezmek isterdim.

Dilan Bozyel ile yaptığımız röportajı da merak ediyorsan linke tıkla!

nural tarafından, 2014-01-12 tarihinde ve #insanlar #lomoamigo #lomoamigo-mabel-matiz-dilan-bozyel-aramizda-kalanlar-la-sardina-diy-sergi başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler