Russar+ Lens ile Nürnberg'de Bir Gün

Bu güzel, görkemli, aynı zamanda modern şehirde, seyahat tüyolarımızla bir günlük küçük bir gezinti yapmaya ne dersin?

Nürnberg, dünya çapında Nazi hareketi ve Nürnberg mahkemeleriyle bilinen bir şehir. Ama birçok insan, 500 yıl önce Nürnberg’in, ticaret yolu ve lokasyon açısından Avrupa’nın en önemli şehirlerinden biri olduğunu bilmiyor. 1000 yıllık bir tarihe dayanan duvarları, mimarisi, gezilecek yerleri, lezzetli ve geleneksel yemekleri ve aynı zamanda hareketli gece hayatıyla da göz kamaştıran bir yer Nürnberg.

Nürnberg’e yaptığım bu küçük gezide bana katıl ve Kutsal Roma iİmparatorluğu’nun efsanevi başkenti olarak bilinen ( ki gerçek değil) bu mükemmel şehirde neler bulabileceğine bir göz at!

Nasıl gidilir?

Şehir, Münih’ten sonra ikinci büyük şehir olmakla beraber, Bavaria bölgesinde bulunmaktadır. Almanya’nın herhangi bir şehrinden direkt olarak uçuş bulabilir (Berlin’den 1 saat) ya da otobüs yolculuğu yapabilirsin (Berlin’den 6 saat). Oraya vardığında, şehrin tarihi kısmını bulmak çok kolay olacak. Toplu taşıma araçlarıyla şehri kolayca gezebilir ve keşfedebilirsin. Metro ile Lorenzkirche durağında indiğinde, kendini şehrin tarihi kısmının ortasında bulacaksın.

Peki, gezip görmeye nereden başlanır?

Nürnberg’in tarihi kısmı kalede başlayıp kalede bitiyor diyebiliriz. Tüm şehir, büyük ve etkileyici, aynı zamanda önceden birçok imparatorun, prensin evi olan Kaiserbug kalesinin etrafında şekillenmiş. Kale, tarihi kısmın merkezinde bulunuyor ve efsanevi yapılarla, anıtlarla çevrili. Tarihten öğrendiğimiz kadarıyla, 1140 yılı civarında, imparator 3. Conrad, bu büyük kaleyi onarıma sokmuş ( Kale tuğla duvarlarla ve büyük bir saat kulesi tarafından korunuyor) ve 17. yüzyıla kadar yenileme çalışmaları devam etmiş.

Tepeye vardığında, şehrin mükemmel manzarasıyla büyüleneceğin Kaiserburg kalesine ulaşana kadar, eski şehrin etrafında yürü.

Hauptmarkt, Schöner Brunnen ve Frauenkirche

İtalya’dan Kuzey Avrupa’ya kadar büyük bir ticaret yolu üzerinde olduğu için, yüzyıllar önce Nürnberg birçok krala, esnafa, gezgine, çiftçiyle ev sahipliği yapmış. Hepsi de, iş ve ticaretin ortak merkezi olan şehir merkezinde toplanıyormuş. İmparatora ait kaleden, şehir meydanına doğru aşağıya indiğinde, kendinizi kralmış ve halkın arasına karışmış gibi hissediyorsun. Çiçekler, taze meyveler ve sebzeler, aynı zamanda el işi birçok Noel hediyesini de, meydandaki bu büyük pazarda bulabilirsin. Schöner Brunnen adıyla bilinen çeşmeye, bozuk para ve altın bir yüzük atarak hayallerine kavuşabilirsin. Son olarak, Frauenkirche’ye de girmeyi unutma. Gotik tarzda yapılan bu mükemmel kilise, şehir merkezinde bulabileceğiniz birçok kiliseden sadece birisi.

Acıktın mı?

O kadar gezmeden sonra acıkmış olmalısın. Sakin ol gezgin! Nürnberg aynı zamanda, mutfak yönünden de çok leziz yemeklere sahip, hatta Almanya’daki diğer şehirlerden daha ünlü. Denediğim ve geri dönüp tekrar yemek için zorlayan Nürnberger Bratwürste’nin tadı –parmak boyunda küçük beyaz sosisler- hala damağımda. Birçok şekilde yiyebilirsin, ister ısır ve tek lokmada götür, ister çöreğin arasına koy, istersen de elinle ye! Ama doğruyu söylemek gerekirse, turşuyla birlikte bir kabın içine konulup, yanında da buz gibi bir bira içtiğinde daha da leziz oluyor. Bu küçük sosisleri satan yerleri, şehrin her yerinde görebilirsin. Nerede ve nasıl istiyorsan ye ama sakın yemeyi unutma! Benim favorim mi? Kesinlikle Zum Spießgesellen. Evet, turist dolu bir yer ama eğer gerçek geleneksel lezzetleri tatmak istiyorsan, buradan daha iyi bir yer yok. Her halükarda yerel birçok yerde zaman geçireceksin, o yüzden endişe etmene gerek yok.

Albrecht-Dürer-Haus

Albrecht Dürer, Rönesans dönemi boyunca yaşamış en ünlü Alman sanatçılardan biri. Hatta, Almanya’nın Da Vincisi olarak bile bilindiğini söyleyebilirim: kendisi sadece ressam değil, aynı zamanda matematikçi ve kuramcıymış. Alışverişten sonra, yeniden restore edilmiş evine mutlaka uğramalısın. Yaşadığı yere ve stüdyosuna girme imkanı çok da uzak değil. Bakırdan yaptığı oymaları haricinde ünlü eserlerine, dini çalışmalarına, portrelerine göz gezdirmeyi unutma.

Bir şeyler içmeye ne dersin?

Haydi tarihi bir kenara bırakalım ve işimize geri dönelim. Nürnberg, Münih’in pahalı ve kalabalık yaşantısından kaçan birçok genç insanla dolu. Öğrenciler mi, çalışmaya mı gelmişler ya da yerel insanlar mı bilmiyorum, ama kesinlikle çok iyi vakit geçirdiklerini biliyorum. Eski görünen bu şehrin gece hayatı çok kalabalık ve ilgi çekici. Nürnberg’in sokaklarında, köprülerinde ve (Tanners’ Lane olarak bilinen, zanaatçı ve rengarenk evlerle dolu olan) sanat galerileriyle ve tasarım mağazalarıyla birlikte, birinden diğerine geçme istediği uyandıracak küçük barların ve cafelerin bulunduğu Weissgergasse’de gezintiye çıkmayı unutma.

Benim favorim Bar Nürnberg. Ödüllü olan bu mekan, adeta bir kokteyl cenneti. Tonlarca markanın ve kokteyllerin yanı sıra, New York’lu barmenler, değişik kokteyller hazırlayan eğitimli çalışanları yanında çocuk kalıyor. 1915 yılında, Singapur’da Raffles otelinde barmen olan Ngiam Tong Boon tarafından yapılmış Singapore Sling adlı kokteyli denemeden mekandan ayrılma derim.

Çoktan sarhoş olmuş olmalısın ya da en azından mutlu ve çakırkeyif. O halde sokağa çık ve eğlen! Gece de muhteşem görünen Nürnberg’in sevimli sokaklarında yürü, kalenin son fotoğrafını çek ve eve dönmeden önce gezinin tadını çıkar. Eski ama aslında modern olan bu şehirde yürümek gerçekten çok eğlenceli!


Bu makaledeki tüm fotoğraflar Yeni Russar+ Lens ile çekilmiştir.

antoniocastello tarafından, 2015-03-27 tarihinde ve #lokasyonlar #location başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler