Dagerreyotipi Akromat ile İlk İzlenimler: Kamal Tung

Film fotoğraflarının ender görüldüğü ve monokrom fotoğrafların tek bir tuşla yapıldığı bir dünyada, Kamal Yung bu zanaata kendini adıyor. Singapur’da yaşayan fotoğrafçı hala bu klasik yöntemi tercih ediyor – film ile çekimi.

Kamal’la son konuştuğumuzda, Petzval Lens ile çektiği siyah ve beyaz portre fotoğrafları Dergimizde yayınlanıyordu. Kamal Tung yine siyah ve beyaz portreler çekti ama bu sefer Dagerreyotipi Akromat Lens’i kullandı.

Kendini topluluğumuzun yeni üyeleri ve okuyucularımıza tanıtır mısın?

Ben Kamal Tung. Şu an üniversitede okuyama devam ederken bir yandan da birkaç arkadaşımla gezi sitesi Wanderjournals için yazılar yazıp, sevdiklerine ve arkadaşlarına mektup gönderme sevgisinden doğan Typeletters için mektuplar hazırlıyorum. Sonuçta ortaya çıkan fotoğrafları çok sevdiğim için film ile çekim yapmayı tercih ediyorum. Dijitalden çok farklı, her fotoğraf çok özel ve negatiflerin elle tutulabilir oluşu beni çekiyor.

Bu lensin inanılmaz bir tarihi var, o yüzden çağrıştırma oyununu oynayalım. Dagerreyotipi Akromatik 2.9/64 Sanat Lensini ilk gördüğünde aklına ne geldi? Tasarımıyla ilgili en özel şey ne sence?

Lensin görüntüsünü ilk görüşte çok sevdim, altın rengi kendini çok iyi belli ediyor, Petzval çekimlerimde de bunu hissetmiştim. Değiştirilebilir diyafram plakaları Dagerreyotipi Akromat’ın da önce çıkan bir özelliği. Odaklama mekanizması kesinlikle Petzval’den farklıydı çünkü Petzval’in odaklama topuzu vardı, ama ona da kolaylıkla alışmıştım.

Nelerin fotoğraflarını çektin? Hangi fotoğraf makinesini kullandın

Daha ziyade insanların portrelerini çekiyorum. Lens portreler için ideal, çünkü bokeh ve diyaframların verdiği özel etki çok ilginç sonuçlar almayı sağlıyor. Nikon FA ve genellikle kendim yıkamayı tercih ettiğim Arista Premium 400 film ile çekim yaptım.

Dagerreyotipi Sanat Lensi fotoğraflarına özel bir görüntü ekledi mi? İlk çekiminden biraz bahseder misin?

Fotoğraflardaki yumuşaklığa bayıldım. Bokeh çok farklı şeylerin birleşmesi gibiydi ve fotoğraflarımın sanki resimmiş gibi görünmesini sağladı. Farklı etkileri test etmek için yıldızla yuvarlak arasında değişen farklı diyaframları denedim. İlk çekimimde ikiz olan iki modelin fotoğraflarını çekiyordum ve lensin bokeh etkisi çok yumuşak ve güzel bir doku yarattı. Film banyosundan sonra elde ettiğim fotoğraflar beni şaşırttı ve mutlu etti.

Bu lens Lomography’nin deneysellik geleneğinin bir parçası. Lensi kullanarak denediğin özel efektler oldu mu?

Özel diyafram plakalarının yanı sıra, daha geniş diyafram plakalarını kullanarak çekim yaptım, çünkü lensin bokeh etkisini ve yarattığı yumuşak dokulu fotoğrafları seviyorum. Fotoğrafların yarattığı his normal bir lensten çok farklıydı.

Senin fotoğrafçılık ihtiyaçlarını düşünürsen, Dagerreyotipi Sanat Lensi’nin en iyi özelliği nedir?

Dagerreyotipi Sanat Lensi’nin özel diyafram plakaları kesinlikle en üstün özelliği olabilir, çünkü bu etkiler çok benzersiz ve Photoshop kullanarak elde etmek çok zor.

Dagerreyotipi Sanat Lensi, Lomography’nin diğer Sanat Lensleri’nden ne açıdan farklı?

Petzval lensi de kullanmış biri olarak, Dagerreyotipi Sanat Lensi’nin netleme mekanizmasının farklı olduğunu söyleyebilirim. Petzval’in odaklama topuzunu kullanmak bana daha kolay geldi diyebilirim. Dagerreyotipi Sanat Lensi ise kesinlikle daha hafif. Diyafram plakları daha yaratıcı olduğu için sonuçlar kesinlikle fark ediyor ve Dagerreyotipi Sanat Lensi ile özel etkileri yakalamak daha mümkün.

Neden özel bir lens kullanırsın?

Keskinlik ve kalite verecek çok fazla lens var piyasada ama insan bunlardan kısa süre içinde sıkılıyor. Dagerreyotipi Sanat Lensi çok farklı sonuçlar veriyor, hepsi benzersiz ve denemeye değer. Fotoğrafların biraz rüyamsı olduğunu söyleyebilirim, bu da hayal gücünü ve yaratıcılığını öne çıkarıyor.

Biraz da tekniğe girelim. İlk kez kullanacak birine ne önerirsin?

Diyafram plakalarıyla oyna ama onları kaybetme!


Sanatçının diğer işlerine websitesinden ve Instagram hesabundan bakabilirsin

Jill Tan Radovan tarafından, 2016-09-21 tarihinde ve #donanım #insanlar başlığında yazıldı.

Daguerreotype Achromat 2.9/64 Art Lens

Daguerreotype Achromat 2.9/64 Sanat Lensi Canon EF, Nikon F ya da Pentax K bayonetlerle (hem analog hem de dijital) uyumlu ve ara adaptörlerle çok daha fazla modelle birlikte kullanılabiliyor.

Daha İlginç Makaleler