LomoAmigo: Hakan Serttaş

Uzun zamandır analog fotoğrafçılıkla uğraşan Hakan, şu sıralar kadın tacizini konu alan önemli bir projede yer alıyor. Hedefi, kadınların gündelik hayatlarında yaşadığı taciz olaylarını anlatmak. Üzücü ve hatrı sayılacak kadar fazla hikayeyle karşılaştığını belirten Hakan, elinden geldiği kadar bu hikayeleri duyurmayı istiyor.

Merhaba Hakan, Lomography Dergisi’ne hoş geldin, topluluğumuza kendinden biraz bahseder misin?

Merhabalar. Hoş buldum. Mersin Üniversitesi sinema bölümü mezunuyum. Lodz Film School'da görüntü yönetmenliği seçkisine katıldım. Uzun yıllardan beri fotoğraf da çekiyorum. Fakat son dönemlerde fotoğraf ile daha fazla ilgilenmeye başladım.Hikaye anlatıcılığını fazlaca benimsediğim için, genel olarak birbirini tamamlayan seri fotoğrafları çekmekten hoşlanıyorum.

Çekimlerinde analog fotoğraf makinelerini tercih ediyorsun. Analog fotoğrafçılık senin tarzınla nasıl örtüşüyor?

Hikaye anlatmayı çok sevdiğim için analog fotoğrafçılık hikayeyi bence daha gerçekçi kılıyor. Bu yüzden anlattığım şeylerin insanlara daha iyi temas edebilmesi adına analog fotoğraf makinalarını kullanamayı tercih ediyorum. Her ne kadar film takma işlerinde pek başarılı olamasam da, filmin dokusu beni oldukça heyecanlandırıyor

Kısa film çalışmaların da var, onlar nasıl ilerliyor?

Bu kış aylarında "Dinazor ve Tavşan" ismini verdiğim bir hikayeyi çekmeyi planlıyorum. Filmin konusu ben 5 yaşındayken abimle aramda geçen bir hikayeyle alakalı. Hali hazırda senaryosunu tamamladığım bu filmi umarım planladığım şekilde çekebilirim.

Çekimlerinin bir kısmında Lomo LC-A+ da sana eşlik ediyor. Lomo LC-A+ ile çekimlerinden biraz bahseder misin?

Lomo LC-A+ ile ilk çekimlerimde biraz zorlandım fakat zamanla alıştım. Öncelikle küçük bir makina olması onu kolayca gittiğim yerlere götürüp fotoğraf çekebilmemi sağladı. Bu yüzden seyehatlerimde Lomo LC-A+' yı da yanımda götürüyorum ve gittiğim yerlerdeki hikayeleri kolaylıkla toparlayabiliyorum. Genellikle "Bu oyuncak gibi şeyle mi çekeceksin?" gibi tepkiler alıyorum ama insanlar sonuçları gördüklerinde oldukça etkileniyorlar.

Şu an İngiltere ile de bağlantılı olan, kadınlara yönelik taciz olaylarını konu alan bir proje üzerinde çalışıyorsun. Bize bu projeden bahseder misin?

Bu proje, Eliza Hatch'in başlattığı bir projeydi. Ben de bu projeyle dijital bir dergi olan Kill Joy Mag sayesinde tanıştım. Projenin anlatmaya çalıştığı şey; tacizin küçüğü ya da büyüğünün olmadığı, tacizin taciz olduğu ile ilgili. Kill Joy Mag ile yaptığım görüşme sonrasında bu projenin çekimlerini benim yapmamı istediler. Ben de memnuniyetle kabul ettim. Projede kadınların gündelik hayatlarında yaşadığı taciz olaylarını anlatmayı hedefledik. Üzücü ve hatrı sayılacak kadar fazla hikayeyle karşılaştık ve elimizden geldiğince bunları anlatmayı denedik.

Lomo LC-A+’yı daha önce kullanmamış olanlara ya da yeni başlayanlara neler önerirsin?

Lomo LC-A+ yı henüz kullanmamış olanalara verebilceğim tavsiye şu; kesinlikle LomoLC-A+ yı denesinler. Bu makineyle çekilmiş görsellere bakıp buna kendileri de karar verebilirler. Yeni başlayanlara önerim ise olabildiğince bol fotoğraf çekip Lomo LC-A+ 'ın tadını çıkarmaları.

Dip Not: Gün ışığında Lomo LC-A+ harikalar yaratıyor.

Hakan'ın işlerini görmek isteyenlere: Instagram, Behance, Vimeo

yagmurblt tarafından, 2017-10-02 tarihinde ve #insanlar başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler