Spinner Motorizer İncelemesi

Havaların kapamasıyla birlikte Spinner 360 kullanmak giderek güçleşiyor. Eğer sen de benim gibi Spinner'ın ipini yavaşça çekip bırakamayanlardansan, Motorizer bu soruna çözüm olacak!

Krediler: nural

Spinner'ımı 2009'da yapılan Lomography's Got Talent yarışmasından bu yana kullanıyorum. İlk elime aldığımda makinenin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını hiç anlamamıştım, hatta o yüzden ilk çektiğim fotoğraflarda hep şaşkın bir surat ifadesiyle çıktım. Ama sonra birbirimize baya alıştık :)

Spinner 360 kullanımı en kolay makinelerden biri. Tek yapmak gereken makinenin yanında bulunan ipi çekmek ve bırakmak. Makinenin üst mekanizması hızlı bir şekilde dönerek, 360 derece panoramik fotoğraflar çekmeye olanak sunuyor. Aslında makinenin içindeki enstantane perdesi sürekli açık, ip çekilip bırakılınca, üst mekanizmanın dönüşü ile birlikte film de ileri sarılarak pozlanıyor. Kullanılabilen 2 farklı değeri var (f/8 ve f/16). Perde sürekli açık olduğu için, bir de diyafram değerlerinin yanında, filmi geri sararken perdeyi kapatmayı sağlayan bir de geri sarma modu var. Enstantane hızı ise ipin çekilme hızına bağlı, 1/125 ile 1/250 saniye arasında hızla çalışıyor. Bu da makinenin açık mekanlarda ve güneşli havada çok daha iyi bir performans göstermesini ve net fotoğraflar çekmesini sağlıyor.

Hava kapattığında ise 2 opsiyon çıkıyor karşımıza:

  1. İpi yavaşça bırakmak - benim gibi ipi sabit hızla bırakmayı başaramıyorsanız, bu çok da pratik olmuyor, çünkü arada hız değişince karanlık yerler oluşabiliyor ya da fazla yavaş bırakılırsa, bu sefer de ışık sızıntısı gibi izler ortaya çıkıyor.
  2. Motorizer kullanmak - uzaktan kumandalı bu aksesuar, makinenin sabit bir hızla yavaşça dönmesini sağlayarak, iç mekanda doğru pozlanmış fotoğraflar elde etmeye olanak sunuyor. Bugünkü konumuz da bu zaten :)

Motorizer iki parçadan oluşuyor. Geniş alt kısım, Spinner'ın normalde tutmak için kullanılan alt kısmı çıkartılarak onun yerine takılıyor. İnce olan parça ise uzaktan kumanda. Makineye el sürmeden çalıştırmayı sağlıyor. Geniş parça 8, kumanda ise 1 kalem pille çalışıyor. Motorizer'ın iki farklı modu var. Modlardan ilki düğmeye basıldığında makinenin bir turdan biraz daha fazla dönmesini saplayıp, otomatik olarak duruyor. Diğer modda ise, kumanda düğmesine basılı tutulduğu sürece makine dönüp, film pozlanıyor. Yani daha kısa ya da daha uzun fotoğraflar elde etmek istiyorsam, bu modu tercih edebilirim.

Krediler: nural

Normalde iç mekanda 100-400 ISO arası filmle yeterince pozlanmış sonuç elde edemezken, Motorizer yardımıyla, iç mekande istediğim filmi kullanarak çekim yapabiliyorum. Hatta makineyi elimde bile tutmama gerek yok, çünkü uzaktan kumandanın üzerindeki düğmeye basınca, makine olduğu yerde dönecek. Bu da, makinemi yere ya da bir masa üzerine koyarak rahatça çekim yapabileceğim anlamına geliyor, hem de makineyi sarsma riski olmadan. Hatta makinenin dönüş yönünün aksinde hareket ederek, aynı karede birden fazla kez bile görünebilirim.

Krediler: nural

Motorizer kesinlikle Spinner 360'ın kullanım alanını çok daha öteye taşıyor! Daha ziyade dış mekanda ya da iç mekan için çok yüksek ISO'lu filmle kullanılabilecek bir makine, bir anda her ortam ve her filme uyumlu hale geliyor. Ayrıca, makineyi elde tutmaktansa, çok daha farklı açılardan da fotoğraf çekmek mümkün oluyor. Ben henüz denemedim ama, Motorizer aynı zamanda ortamda eğer birden fazla Spinner 360 varsa, hepsinin aynı anda aktive olmasını da sağlıyor, bu da bir sonraki deneyim olabilir!

nural tarafından, 2017-10-09 tarihinde ve başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler