Kış için Film ve Şipşak Fotoğrafçılık İpuçları

Tıpkı insan vücudu gibi, fotoğraf makineleri de kar sırasında aşırı değişiklikler yaşar. Öncelikle, güç seviyeleri zayıflar ve kış hastalıklarından biri olan buğulanmaya yakalanırlar. İşte bazı analog çekim önerilerimiz.

Karı Pozlamak Üzerine

Karı fotoğraflarken dia filmleri kullanmaya karşı değiliz, ama aşırı kontrasttan dolayı ayrıntılarını kaybetmemek için negatif film tercih ediyoruz (eğer dia film kullanmaya karar verdiyseniz, polarize filtre kullanabilirsin). Renkli negatif olduğunda, sayacın söylediğine oranla 2-3 stop daha yüksek seçtiğinden emin ol. Bulutlu kış günlerinde, güneşli günlere kıyasla başarılı olman daha olasıdır. Siyah beyaz çekim yapıyorsan, renk filtreleri ile oynamayı dene (bazı tonları dengelemek veya büyütmek için sarı renk öneriyoruz). Nasıl çekim yapmak istersen yap ama bir şey kesin: manuel ölçüm, karda çekim yapmak için en iyi seçim.

Kar çekimi yaparken şipşak film tercih ediyorsan, aşırı pozlamayı önlemek için daha koyu bir ayar seçmeni öneririz. Fotoğrafların her zamankinden daha "rüya gibi" görünmesini bekleyebilirsin.

Daha kapsamlı bir eğitim için makalemiz buradan okuyabilirsin.

Krediler: zorki, fafascinado & mateja

Ekipman Bakımı

Bunu başarmak için oldukça kolay, ancak çoğunlukla en çok göz ardı edilenlerden biri bu madde. Kışın soğukla mücadelenin bir anlamı yok, ancak küçük alışkanlıklarla zararları en aza indirebilirsin. Fotoğraf makinenin sislenmesini önlemek için ağız maskesi tak veya sislenen ekipmanları silmek için yanında minik bir bez taşı. Dışarıda çekim yapıyorsan, onları buzlanmaya karşı yumuşak soğutuculara koy. Ayrıca, düşük sıcaklık pillerin daha kolay bitmesi anlamına gelir, bu nedenle pillerini oda sıcaklığında saklayın, onları evde tutmaya dikkat et.

Son olarak, ekipmanının (fotoğraf makinesi, lens, filtre, film, vs) çekim yaptığın ortamın ısısına gelmesi için biraz bekle. Sıcak bir makineyi çıkartıp, hemen soğukta çekim yapmaya başlarsan, makinen buğulanacaktır. Buğulu bir lensle nasıl baş edeceğini anlatan kısa bir video:

Şipşak Filmle Çekim

Ahh, bir biraz hassas bir konu. Şipşak film ve makinelerin soğuk havada, özellikle kışın ortasında daha düşük performans gösterdiği bilinen bir durum. Instax filmler, diğer stoklara göre kış aylarında çok daha başarılı. Instax filmlerle çekim için sıcaklık aralığı 5°C ile 25°C arasında değişiyor. Eğer beş derecenin altındaki bir sıcaklıktaysan fotoğraf makineden çıkar çıkmaz sıcak tutmak için cebine koyabilirsin.

Krediler: reka_s, pearlgirl77, snow_963 & merry

Son olarak... kendini de sıcak ve rahat tutmayı unutma! Senin de soğuk günlerde çekim önerilerin varsa, bizimle yorumlarda paylaşabilirsin!

2017-12-08 #dersler #videolar

Daha İlginç Makaleler