LomoAmigo: İpek Konak

Genç çizer LomoAmigo'muz İpek Konak ile biraz lafladık! Lomo'Instant Automat ile çektiği fotoğrafların üzerine dijital ortamda çizimler yaptı - sonuç nasıl mı oldu? Harika!

Merhaba İpek, bize biraz kendinden bahseder misin?

Eskişehir’liyim, çizgi film mezunuyum. Biraz iş biraz tanışıklık için 3 yıl kadar İstanbul’daydım, geçtiğimiz yıl tekrar Eskişehir’e yerleştim. Sakin, keyifli, üretim bazlı günler geçirmeye çalışıyorum. İyi de geliyor. :) İllüstrasyon ve sanat yönetmenliği alanlarında çalışıyorum genelde. Şu sıralar gündemimde çoğunlukla çocuk kitapları resimleme var. Bol bol okumaya, dinlemeye, izlemeye, öğrenmeye ve keşfetmeye çalışıyorum. Sanırım özetle böyle. :)

İllüstrasyonlarını çok beğeniyoruz, bu tutku nasıl başladı senin için?

Aslında bu soru için çok sıra dışı bir cevabım yok benim. :) Çok küçükken bulduğum tüm kağıtlara çizmemle başladı, sonrasında Güzel Sanatlar Lisesi ve ardından da Anadolu Üniversitesi Animasyon-Çizgi Film bölümünde okumamla devam etmiş oldu.

Teşekkür ederim ayrıca. :)

Lomography ile nasıl tanıştın? Bizimle tanışma hikayeni paylaşır mısın?

Lomography ile tanışıklığımız, bir arkadaşımın La Sardina’sını kullanmamla başladı, sonrasında farklı kameraları takip ettim hep. Sonrasında LomoAmigo projesi için e-mail aldığımda da çok sevindim. Tüm süreç benim için çok heyecanlı ve eğlenceli ilerledi.

Şipşak fotoğrafçılıkla illüstrasyonun benzer yanları var mı? İkisini kombine etmek senin için nasıl bir deneyimdi?

Şipşak fotoğrafla dijital illüstrasyonun ortak noktası pek yok sanırım. Çünkü şipşak fotoğrafta geri alma, düzenleme, bir kısmını silip bir kısmını tutma gibi hamlelerimiz yok; ama dijital illüstrasyonda bunların tümünü yapabiliyoruz. Geleneksel illüstrasyonda ise şipşak fotoğrafçılığa benzer şeyler var, geri alma şansınız her zaman yok, her şey çok organik ilerliyor. Çıkan işler genel olarak tekrarlanamaz işler oluyor.

Ben dijital illüstrasyon ve şipşak fotoğrafları kombinlemeyi seçtim. Benim için çok eğlenceli bir süreç oldu ikisini bir arada ilerletmek. Fotoğrafı çekerken üzerine ne yazıp/çizeceğimi düşünmek, bir yandan ışık, kadraj, renklere dikkat etmek… Çok şeyi bir arada düşünmek gerekti, sonrasında işler bittiğindeyse ilk aklıma düşene yakın sonuçlar aldım. Farklı disiplinlerin bir arada kullanılması hem üretim sürecinde sanatçı hem de finalde izleyici için ilgi ve merak uyandırıcı oluyor diye düşünüyorum.

Çektiğin fotoğraflar arasında en çok hoşuna giden hangisi oldu? Bizimle bu fotoğrafın hikayesini paylaşır mısın?

Çektiklerim arasında, en sevdiğim bu fotoğraf oldu.

Sıklıkla gittiğim bir park var evimin yakınlarında, orada çekmiştim. Fisheye denemelerini seviyorum, ışık, kadraj ve kompozisyon da istediğim gibi oldular bu karede. Kalan taraflar koyu olsa da iskele aydınlık kaldı, odak noktasında da iskele vardı. :)

Bu küçük iskele benim için stresten, hengamelerden uzaklaşmak için küçük bir kaçamak alanı olmuştu uzunca bir süre. Bir şeyler çizip, kitap okuyup, müzik dinleyip eve dönüyordum. Yanına iliştirdiğim çizim ve yazı da bu mini hikayeyi anlatıyor.

Çekimleri yaptığın Lomo’Instant Automat fotoğraf makinesini daha önce kullanmamış olanlara ya da yeni başlayanlara neler önerirsin?

Makine genel olarak çok keyifli, hem tasarımı çok güzel, hem çalışma prensibi. Kafa karışıklığına pek mahal vermiyor zaten tasarımın kendisi; ayarların hızlıca yapılabilir olması, şipşak fotoğraflar çekerken epey zaman kazandırıyor. Hafif, her zaman çantada taşınabilir.

Sadece, çoklu pozlama yaparken benim gibi flaş ayarlarını düzgün yapmazlarsa çıktılar bembeyaz olur, demekte fayda olabilir. :)

Denemek istediğin yeni modeller ya da filmler var mı?

Diana F+ serisine bayılıyorum. Bir sonraki analog çekimlerde mutlaka denemek isterim. Fotoğrafları anında değil de sonradan görmek üzerine eklenecek çizimler için de farklı yönlendirmeler yapabilir. Daha spontane çalışmalar çıkabilir.

Gelecek günlerde seni nasıl projeler bekliyor?

Benin için epey heyecanlı projeler var şu sıra gündemde. Bunlardan bir kaçı çocuk kitabı projesi. Farklı ülkelerden farklı şirketlerle ilerliyor projeler. Sadece çizim değil bir çok konuda yeni şeyler öğreniyorum bu vesileyle. Böyle de devam eder umarım. :)

İpek'in diğer işlerini görmek için Behance ve Instagram hesaplarına göz atabilirsin!

yagmurblt tarafından, 2018-01-05 tarihinde ve #insanlar başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler