LomoAmigo Hakikimameshiba ve Sprocket Rocket Deneyimi

Pek çok analogseverin tanıdığı Damla, nam-ı diğer @Hakikimameshiba, bu sefer de bizim sevgili panoramik fotoğraf makinemiz olan Sprocket Rocket fotoğraf makinesini denedi. İste yorumları!

Bize kendinden biraz bahseden misin?

32 yaşındayım, İstanbul'da yaşıyorum. İstanbul Üniversitesi'nde Radyo Televizyon ve Sinema okudum. Öğrencilik yıllarımda görsel anlatım yollarını ve ışığı nasıl kullanabileceğimi kavramaya çalışırken fotoğrafa bulaştım ve yaklaşık 12 senedir büyük bir heyecanla fotoğraf çekiyorum.

Çok farklı analog makineler, filmler ve teknikler deniyorsun. "Onsuz yapamam" dediğin makine ve filmler hangileri?

12 senede fotoğrafın farklı alanlarına ilgi duydum. Bu nedenle fotoğrafın geniş bir alanına dair kulak dolgunluğum var diyelim. Ucundan kıyısından kestirebildiğim yöntemleri ya da duyduğum şeyleri denemeye çalışıyorum. Ancak, kendimi en rahat hissettiğim 3 fotoğraf makinesi ve 3 film var.

SLR olarak Canon AE-1 elimin en yatkın olduğu fotoğraf makinesi. Gerek tüm kontrolün bende olması gerekse de güvenilir ve el çabukluğu geliştirdiğim bir makine olmasıyla en sevdiğim diyebilirim.
Rangefinder olarak Bessa R, nispeten yeni bir filmli makine olması ve akıllıca tasarlanması nedeniyle olmazsa olmaz benim için.
Kompakt makineler arasında ise Lomo LCA favori makinem. Küçük ve sessiz makineler arasında vizöründen baktığımda gerçek fotoğraf makinesi hissiyatını veren tek makine olduğu ve karakterli bir lense sahip olduğu için seviyorum.

Beğendiğim filmler ise Ilford Pan F 50, Kodak Ektar 100 ve Rollei RPX 400.

Yakın zamanda Sprocket Rocket fotoğraf makinesini test ettin, Sprocket Rocket deneyimin hakkında bize neler söyleyebilirsin?

Kullandığım diğer makinelere benzememesi beni şaşırttı. İstanbul'da sokaklar hem dar, hem de renkli. Bu nedenle makineyi sokak fotoğrafçılığında kullandım. Daha önce fotoğraflayamadığım dar sokakları fotoğraflamakla başladım. Makineyi tanıdıktan sonra nasıl farklı bir şekilde kullanacağıma karar verdim ve çoklu pozlama tekniği ile panorama çektim.

Bazı yerlerde serseri ruhuma hakim olamayıp 3 hatta 4 pozlamayı üst üste yapmış olabileceğimi, bu nedenle filmi yakmış bile olabileceğimi düşünüyordum.

Filmi heyecanla yıkadım ve tankı açtım. Pozlama dengeli ve geçişler ayrıntılıydı. Negatifi arkadaşlarımla beraber agrandizörde bastık, negatifte göremediğimiz ufak detaylar kağıtta ortaya çıktıkça keyiflendik. Kısacası özellikle ikinci deneyimim çok keyifli oldu benim için. :)

Sprocket Rocket'ı henüz denememiş olanlara önerilerin neler olur?

Sprocket Rocket'ı daha önce denemeyenlere tavsiyem, öncelikle bu mevsimde denemeleri ve filmi tırnaklarıyla taratmaları olur. Çünkü artık havalar güneşli ve güzel ışık büyük kolaylık sağlıyor. Makinenin mantığını anladıktan sonra ise kalıplarından çıkıp yeni teknikler deneyebilirler. Benim deneyimlediğim kadarıyla Sprocket Rocket özellikle çoklu pozlamanın kolay yapılabildiği bir makine. Bir çok farklı çoklu pozlama tekniği denenebilir. Özellikle çoklu pozlamadan ve film tırnaklarındaki minik detaylardan çok keyif alınacağını düşünüyorum.

Damla'nın diğer fotoğrafları için LomoEvini ya da Instagram hesabını ziyaret edebilirsin.

nural tarafından, 2019-05-05 tarihinde ve başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler