LomoAmigo : Hazal Kızıltoprak ile La Sardina DIY

İlhamını renklerin ve geometrinin gücünden alan çağdaş tasarım stüdyosu El Quinto'nun kurucusu tasarımcı Hazal Kızıltoprak'a tasarım yapması ve fotoğraf çekmesi için temiz bir La Sardina DIY verdik. Hazal LomoAmigo'muz oldu ve onunla harika bir sohbet gerçekleştirdik! 🌟

Hazal'ın La Sardina El Quinto ile ayna selfie'si

Merhaba Hazal, bize biraz kendinden ve neler yaptığından bahseder misin?

Merhaba! Yaklaşık 8 senedir markam “El Quinto” ile birlikte, “cesur ruhlar için hikayesi olan parçalar” tasarlıyor ve üretiyorum. Sınırlı malzemenin, sınırsız yaratıcılık getirdiğine dair inancımla, her daim ana malzeme olarak ahşapla yola çıkıyorum. Her koleksiyonu farklı bir hikaye ile oluşturuyorum. Trendlerden bağımsız renk paletleri ve güçlü geometrik formlar ise El Quinto’nun olmazsa olmazları. Tasarladığım her bir parçayı, İstanbul’daki atölyemde, elde ve etik koşullarda üretiyorum. İlk günden beri El Quinto’yu merak edip yaşamına dahil eden herkes sayesinde de mutlulukla yaratmaya devam ediyorum. El Quinto dışındaki günlerimde de, ikinci mesleğimle ilgileniyor ve çalıştığım alandaki farklı markalar için yaratıcı yazarlık yapıyorum. Müziği, sinemayı, hikayeleri, renkleri ve dansı çok seviyor, her daim hayatımda tutmaya çalışıyorum.

Hazal'ın La Sardina DIY ile çektiği stüdyo fotoğrafları

Tasarım stüdyon El Quinto’nun serüveni nasıl başladı?,

El Quinto’nun başlangıcından bahsetmek beni biraz zorluyor çünkü çok keskin tek bir an olduğunu düşünmüyorum. Henüz çocukken de, annemle babamın evdeki atölyelerine girer, onların meslekleri gereği orada bulunan tüm malzemelerle oynar ve keşfederdim. Bu kesinlikle El Quinto için önemli bir dönem ☺️ Üniversite yıllarımda sıkıldığım derslerde, kendi kendime bir şeyler tasarlardım; zaman içinde, İstanbul’u, malzeme üreticilerini keşfe çıktıkça, tasarladığım şeyleri hayata geçirir ve o zaman çok az sayıda olan tasarım mağazalarına bırakırdım. Kısa süre sonra nasıl bir estetik dil yaratmak istediğim netleşti ve 2014’te ilk koleksiyonum Flaws’u oluşturdum. O günden beri de kendini yenileyen ama özünü kaybetmeyen bir çizgide El Quinto için üretmeye devam ediyorum.

Hazal'ın La Sardina DIY ile çektiği stüdyo fotoğrafları

Yaptığın tasarımların sürecinden bahseder misin?

Genelde koleksiyonlar oluşturarak çalışıyorum. O dönem aklımı kurcalayan bir düşünce ya da beni etkileyen bir hikaye üzerinden yola çıkıyorum. Bu hikayeyi ve kelimeleri aktarabileceğime inandığım renk paletleri hazırlıyorum. Renk paletleri bana tasarımları sunuyor diyebilirim.

Hazal'ın La Sardina DIY ile çektiği El Quinto küpeleri

Tasarım sürecinde analog ve dijital tekniklerin hangisine daha yakınsın?

Ben kesinlikle analog bir insanım! Açıkçası dijital çizim veya tasarım yapmaktan hiç anlamıyorum. Renkleri, kullandığım boyalarla kağıt veya malzeme üzerinde görmezsem kesinlikle çok sıkılıyorum. Bol bol kağıtlara çizerek, kesip biçip kolaj yaparak üretiyorum.

La Sardina DIY’ı tasarlamaya başladığınızda, nasıl hissettiniz? Diğer malzemelerden farklı mı?

Öncelikle La Sardina DIY tasarımını çok sevdiğimi belirtmek isterim. Köşelerindeki yuvarlak geçişler, çerçeveler gibi detaylar hoşuma giden retro bir görünüm yaratıyor. Ben de bu retro görünümü ve memphis akımına olan hayranlığımı da destekleyecek renk paletiyle bir düzenleme yapmak istedim. Aşina olmadığım bir malzeme de olsa, akrilik boyayla çalışmak gayet kolaydı. Parçalara ayırma ve birleştirme kısmı, benim gibi detaylarla uğraşmayı sevenler için kesinlikle çok eğlenceli!

La Sardina El Quinto 🌟

Bize La Sardina El Quinto ile çekim yaparken yaşadığın deneyimden bahseder misin?

Her an her yerde ilgi çektiğini söyleyebilirim. Analog fotoğraf makinesini çok özlemişim. Seneler önce oldukça ağır bir Zenith kullanıyordum. Çok sevsem de hantallığı dolayısıyla yanımda taşıyamaz hale gelmiştim. La Sardina DIY bu açıdan çok avantajlı. Zaman içinde onu daha iyi anlayacağıma da eminim 😊

Hazal'ın La Sardina DIY ile çektiği kareler

La Sardina DIY'i denemek isteyenlere neler söyleyebilirsin, tavsiyelerin var mı?

Kişiselleştirme, detaylarla uğraşma gibi şeylerden hoşlanıyorsanız La Sardina DIY tam size göre! En başta akrilik boya ve fırçayla renklendirmeden emin olamamıştım, ama sonuç harika oluyor. Farklı malzemeleri denemekten korkmamayı önerebilirim ☺️

Yakın zamanda okuyucularımızla paylaşmak istediğiniz projeler var mı?

Şu ara benim için düşünme günleri. Her an yeni bir şeyler ortaya çıkabilir! Tüm gelişmeleri de zamanı gelince Instagram hesabımdan paylaşacağım.


Hazal'ın eserleri ve daha fazlası için Instagram ve website adresini ziyaret edin!

aycnkrts tarafından, 2022-03-29 tarihinde ve başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler